Egy „vidéki olaszos” szálloda Veszprém szívében
Veszprém történelmi belvárosának szívében áll egy különleges hotel. De hogy miért is különleges? Megkérdeztük az Oliva Hotel és Étterem megálmodóit és tervezőit, Kovács József építészt és Jack Tibor belsőépítészt.

Az Oliva Hotel és Étterem terveinek elkészítése 20 évvel ezelőtt kezdődött meg. Akkor még fő funkciójában csak az étterem volt az elképzelés, de az építési engedély megszerzése után, a tervezés ideje alatt a koncepció folyamatosan változott, így már 2 épület összevonásával egy sokkal nagyobb épületkomplexum került megtervezésre, mely nem csak az éttermet, de az akkori kis panzió tervét is magában foglalta.

Jelenleg 3 ház alkotja a hotelt és éttermet, melyet lépcsőzetesen alakítottak ki. Az első tervet a régi Puszta étteremre készítették el, melyet használaton kívüli romos állapotában vásároltak meg a tulajdonosok.

Kovács József elmondása szerint kisebb nehézséget okozott a több napig tartó növényzet kiirtása, valamint az épület tervezésénél az a nagy szintkülönbség, ami ma is hátrányként jelenik meg a hotel életében. Az építészeket kihívás, ám nem megoldhatatlan feladat elé állította az a 10 méteres beton támfal, mely az udvaron áll. Az Oliva Hotel és Étterem építészei szerint ez az árnyoldal az épület előnye is, ettől lesz igazán hangulatos.

A kreativitásukat használva és figyelembe véve azt, hogy a több, mint 200 éves épület műemléknek számít, sikerült a mai mediterrán hangulatú hotelt és éttermet a vendégek és a személyzet kedvencévé tenni.

A mediterrán hangulat nemcsak az intim atmoszférájú kert és az alacsony építésű házakban fedezhető fel – ami a kor divatjának megfelelő volt a 2000-es évek elején, – hanem a szobák elhelyezkedése, a szálloda belső építészete, színvilága, kacskaringós lépcsői is mediterrán hangulatot idéznek.

„Minden szobája valamiben más és más, ettől lesz igazán különleges” – vélekedik a hotel belsőépítésze, Jack Tibor.

Az Oliva Hotel nem az átlagos üzleti hotelekhez hasonlítható egyenszobákkal rendelkező, tucatbútorokkal berendezett szálloda.

A lépcsőkön, belső tereken át megközelíthető szobák többfélék, nemcsak méretüket, de kialakításukat, elhelyezkedésüket tekintve is, valamint eltérőek a régi épület és az új szárny helyiségei is. A boltíves terek egymáshoz való kapcsolódásával, és a szobák egybenyitásával mégis egyedi légkört sikerült kialakítani.

Riskó Annamária ǀ Fotó: Domján Attila