Csupa retro, csupa báj
Küszöbön a punk-rock stílus újragondolása: szegecsek flitterekkel kombinálva, mi több, a sportos viselet bársonyba fogalmazva érkezik… Még mielőtt azonban nagyon előreszaladnánk, a szokásos divattrendek feszegetése előtt időzünk egy kicsit a bevállalós, nyári divatnál, és mankót nyújtunk a szokásos „nincs egy göncöm se’” jelszavú reggeli tükör előtt álldogálás mellé.

A fehér mindig beválik.
Egy egyszerűbb darab belőle mindig jól működik. Farmerrel, „bedugós” cipővel bátran viselhetjük. Pláne, hogy e tekintetben most nagy divatja van a csillogó, kicsit átmenetes, kaméleon színekkel bolondított lábbelinknek, melyek esetében egészen a krémes – nude – színektől a smaragdig gondolkodhatunk. Emellett kedvelt darabok a slip-on papucscipők, amiket nemcsak bevásárlásra, hanem akár mindennapos használatra is nyugodtan bevethetünk.

A fehér most akár tetőtől talpig is sikk, de a tisztaság színét farmerként magunkra öltve, mintás inggel kombinálva is viselhetjük. Vagy nézzük ugyanezt fordítva: egy térd alá érő és nagyon virágos szoknya egy fehér farmeringgel nagyon is feldobja ruhatárunkat. Fehér pólónkat egy csinos kardigánnal, bőrdzsekivel, netán farmerdzsekivel is bátran kiegészíthetjük. Ezeket az alap-ruhadarabokat, ha jól körülnézünk, nagyjából mindannyian megtaláljuk a szekrény mélyén.

Hűvös van? Jöjjön a farmer.
Egy hűvösebb nyári napon az egyszerű farmerszoknya, vagy egy bővebb fazonú farmernadrág pulcsival kombinálva tökéletes választás. Nem csak rossz idő esetén, sokkal inkább nyáresti andalgáshoz választott, menő maxi ruhánk mellé pedig kimondottan trendi lehet a rövid fazonú farmerdzseki. A farmer tehát ruhában, kabátban, vagy akár overálként magunkra öltve kifutóra varázsol bennünket.

Emellett a kockás ing sem megy ki a divatból, ami ősszel is nagy barátunk lehet. A „minden esetre” darab Number 1-ja azonban továbbra is a „kis fekete”, amit dzsekivel viselve akár a mindennapokban is bátran bevethetünk.

Ahogy visszatekintünk az előzőekben leírtakra, szerintem mindenkinek – de a velem hasonszőrűeknek egészen biztosan – bevillan, hogy a gyermekkorunk hajnalán menő, anyáink divatja kacsint vissza ránk. Ennek megfelelően a 70-es, 80-as évek divatja, a most „balatoni nyárként” emlegetett trend söpör végig a kifutón, sőt, majd az őszi kollekciókon is, csak akkor már egészen másként: „csupa retro, csupa báj” fantázianévvel illetjük.

No, de térjünk vissza a vízpart divatjához.
A fürdőruhákat kiteljesítő, színben és méretben is hangsúlyos kiegészítőket aggassunk magunkra. Ez a kombináció akár egész napos viseletünk is lehet, hiszen most a magas nyakú, egyberészes – Zsófi által csak „Baywatch lady”-ként becézett – fürdőruháink akár utcán hordva is remekül helyt állnak. Ennek kedvez az is, hogy eme remekbe szabott darabokat direkt olyan csipke, illetve szalag betéttel látják el, hogy egy fülledt hangulatú koktélpartin, az imént említett szoknyás megoldással szemtelen rafinériát sugározva tündökölhetünk bennük.

A most menő, magas derekú, minden irányból, a leglehetetlenebb vonalvezetéssel összeállított bikinik tekintetében pedig már csak egyetlen további varia lehetséges: minél mintásabb és rojtosabb, annál jobb.

A vízparti trend a teltebb alkatú hölgyeknek is számos megoldással és egy jópofa üzenettel rukkol elő. Számukra jó tanács, hogy a lágyan omló, szoknyarészes, ráncolt derékvonalú fazonok közül válasszanak, ezek után pedig nőies mivoltukat büszkén felvállalva, a divatdiktátorok „Fejeket és melleket fel!” jó tanácsát követve, gátlások nélkül érezzék jól magukat a strandon.

Nem túlzok akkor sem, amikor azt írom, hogy most még a melltartót is ér megmutatni, ugyanis a 2016-os év legnagyobb újítása, hogy a trendnek megfelelően kiképeztek egy olyan melltartó-formát, melyet bevállalós hölgytársaink blézer alatt, akár önállóan is viselhetnek. Magas nyak, nagyon szép csipkés-pántos hátmegoldás, ami ezeket a darabokat jellemzi. Lezser pólóval, vagy ejtett nyakú felsővel felöltve, viselőjének kimondottan szexi benyomást kölcsönöznek.

Ősszel a puffos ujjú csodákat idéző viktoriánus vonal kerül a mezőny élére. Némi eklektikát – és szerintem a női-férfi viseletekben egy jó nagy bukfencet – okozva a nőknél megjelennek a férfiasan katonai és a teljesen szögegyenes „orvosi köpeny” ruhák. S hogy tovább fokozzuk a látszólagos káoszt: a kínálatban továbbra is megtalálhatók a nőies vonalú fazonok is, ami mellé bejön a bronzos árnyalatban előadott, csipkével kombinált pizsama stílus – férfiaknál is! Kiegészítő tekintetében cipőn és táskán maradnak a rojtok, visszatér a fémes-ezüstös csillogás, újdonságként pedig előkerülnek a punk-rockos, szegecselt darabok. Ezzel ötvöződik a selyem, első számú alapanyagként a bársony, melyek akár a nagyon sportos darabokkal együtt is viselhetőek lesznek. Továbbá, és most tessék megkapaszkodni: a hozzáértők mindezt tömény flitterrel spékelik meg!

Annak idején majd figyelnünk kell tehát, hova nyúlunk a szekrényben, mert bár látszólag mindent mindennel lehet hordani, lássuk be, ilyen felhozatal mellett hamar bezsebelhetünk egy, „a legviccesebben öltözött” -nek járó díjat. Éppen ezért a divat világában történő eligazodásunkat mi továbbra is Bagó Zsófira – www.wgw.hu – bízzuk.

Ring Júlia | Fotó: stock