Az ország legjobb vidéki éttermei érkeznek Veszprémbe
15 séf, 15 étterem, 1 világnézet - azaz Stílusos Vidéki Éttermiség. Debrecen és Pannonhalma után idén szeptember 11-én a veszprémi várba érkezik a vidéki vendéglátás színe-java, hogy egy nap alatt mutassák meg, mit gondolnak a vidéki vendéglátásról.

Mindenekelőtt kik ők, és mi a céljuk? A 2012-ben alapított Stílusos Vidéki Éttermiség, azaz a SVÉT nevű csoportosulást olyan csúcsgasztronómiában jártas éttermek alkotják, melynek tagjai egytől-egyig a szívből jövő vidéki vendéglátásban hisznek. Az alapító tagok között találjuk Ruprecht Lászlót, az egyesület elnökét is, aki jelenleg a veszprémi Chianti Étterem kreatív séfje.

A szervezet nem akárkiket vesz fel tagjai közé: legfontosabb a fővároson kívüli elhelyezkedés és a jó hangulatú, szívélyes vendéglátás. A minőségi alapanyagokat használó éttermek a helyi, kulináris hagyományok figyelembe vétele mellett nagy hangsúlyt fektetnek a haladó szellemiségű konyhatechnológiára is. Az éttermek rendszeresen részt vesznek a legnevesebb hazai gasztronómiai fesztiválokon és rendezvényeken, legutóbb épp a szakács-világbajnokságon, vagyis a Bocuse d’Or európai döntőjén főztek több ezres közönségnek.

A SVÉT tagok azonban nem csak vendégeskedni jönnek, hiszen év közben gyakran járnak át egymáshoz egy-egy „örömfőzésre” vagy akár egy borvacsorára, ám a csúcsrendezvényük minden évben a saját egynapos fesztiváljuk, amelyen az összes tag képviseli magát.

Ennek a célja, hogy az arra fogékony közönségnek egy laza, családias hangulatú programmal mutassák be a vidék színes gasztronómiai palettáját. Ilyenkor megadják a módját, ugyanis a legtöbb gasztro-fesztiváltól eltérően nem a papír és a műanyag adja a tányérok és poharak alapanyagát, hanem stílusosan a porcelán és az üveg.

A sorban már nyolcadik SVÉT rendezvény helyszíne a veszprémi várban, a Szentháromság téren lesz szeptember 11-én, vasárnap, ahova két másik illusztris veszprémi étterem, az Oliva és a Villa Medici is meghívást kapott.

Mint minden ilyen eseménynek, a veszpréminek is lesz egy alaptémája, mely köré a résztvevő éttermek felépítik menüjüket. A szeptemberi SVÉT az „örökségünk és kreativitásunk” jelszót kapta, melynek értelmében az éttermek egy tradicionális magyar fogással, valamint egy modernebb étellel jelentkeznek. A borokat a Balatoni Kör borászainak válogatása adja. A délben kezdődő rendezvényen nem csak a kulináris élvezeteknek hódolhatunk, ugyanis a hangulatfestésről Kalló Zoli és Cigányzenekara, a Kredenc Sound System és a Szakál Norbert Duó gondoskodik majd egészen este hat óráig. Ezen a napon a várban található összes múzeum kedvezményesen látogatható lesz.

A veszprémi várban az alábbi SVÉT éttermek vesznek részt:
Anyukám Mondta (Encs); Baricska Csárda (Balatonfüred); Chianti Étterem (Veszprém); Erhardt Étterem és Panzió (Sopron); Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád); IKON Étterem (Debrecen); Kistücsök Étterem (Balatonszemes); Macok Bisztró és Borbár (Eger); MANDULA Étterem és Bor-Bár (Villány); Nomád Hotel (Noszvaj); PalKonyha (Palkonya); Rosinante Étterem (Szigetmonostor); Viator Apátsági Étterem (Pannonhalma); Walter Vendéglő (Perbál)

Vendég éttermek:
Oliva Étterem (Veszprém); Villa Medici Étterem (Veszprém); Jankovich Kúria (Rácalmás); Kővirág Panzió és Étterem (Köveskál)

Az egynapos fesztivál ingyenes, de a megfelelő minőségű és mennyiségű fogások előkészítése miatt regisztrációhoz kötött. Augusztustól érdemes lesz a svet.hu oldalát böngészni, ugyanis ekkortól lehet majd feliratkozni.

Gesztesi Ákos | Fotók: SVÉT