A folyamatosan bővülő oázis
Prémium élelmiszerbolt, cukrászda, étterem, szolárium, dohánybolt és termelői piac – mindez egy helyen, a 71-es út mentén, a balatonakali Fék Üzletházban.

Tóth Béla 40 éves korában, 1997-ben vásárolta fel korábbi tulajdonosaitól a 71-es út melletti több ezer négyzetméteres területet, ahol egyből fejlesztésbe kezdett. Egy évvel később megnyitotta első ABC-jét és zöldségesét, amit 2014-re egy közel 800 m2-es CBA Príma áruház váltott fel. Tóth 2004-ben ünnepelhette a Fék étterem és a Fék cukrászda megnyitását, tavaly pedig szoláriumot, dohányboltot, és egy 4 téliesített faházzal működő termelői piacot avatott fel. Az összesen 1600 m2 területű üzletközponthoz egy 95 férőhelyes parkoló is tartozik, ami rendszeresen helyet ad vásároknak, mini-fesztiváloknak és más társadalmi, közösségi–ünnepi programoknak is. Ottjártunkkor épp az első Akali borfesztivál szervezése volt folyamatban.

A Fék Üzletház családi vállalkozásként működik, több mint 50 embernek ad állandó munkát egész évben. Az északi parton komplett szolgáltatásokat nyújtva, egy helyen, mintegy a környék oázisaként kellemes környezetben törekednek jó minőségű szolgáltatásokra, széles áruválasztékkal, megfizethető áron mind a kereskedelem, mind a vendéglátás területén.

Tóth Béla elmondása szerint nem kíván áruházában versenyre kelni a hipermarketekkel, tősgyökeres balatonakaliként sokkal inkább a Balaton-felvidék gazdasági fejlődését tartja szem előtt, büszkén felvállalva a környékbeli gazdálkodók, termelő vállalkozások, kézművesek és a helyi szolgáltatások népszerűsítését.

Az egész évben nyitva tartó áruházban természetesen megtalálhatóak a multiknál megszokott népszerű márkák is, ám emellett országosan egyedülálló módon, kiemelt polcokon kapnak helyet a Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegyű termékek is. A környékről származó lekvárok és szörpök mellett borok, sajtok, húsok, fafaragványok és más kézműves termékek is kaphatóak. A CBA Príma belső kialakítása is tükrözi a Balaton-felvidékhez való kötődést: hullámokra emlékeztető motívumok, egy vitorlás és a környéken készült ízléses fényképek díszítik a tereket.

A 2015-ben, pályázati pénzből épült piac hasonló szellemiségben működik, ugyanis hétvégente főleg olyan őstermelők, kézművesek, iparosok termékeit árusítják, akik Balatonakaliban vagy annak 40 kilométeres körzetében dolgoznak. Piacnapokon jellemzően sajtosok, borászok, hústermelők és virágárusok árulják portékáikat.

A Fék Üzletházban az áruház, a piac és a vendéglátó-ipari létesítmények megépítése után nem állt meg a fejlesztés, ugyanis Tóth Béla azt mondja, lenne még ötlete, merre lehetne fejlődni. Nyugdíjba vonulása után gyermekeinek adja át az üzemeltetést, akikkel közösen azt a célt tűzték ki, hogy az étterem fejlesztése mellett belevágnak a szálláshely-kiadásba is. A balatoni turizmus fellendülése miatt a jövőben panzió és apartmanházak felépítését tervezik Balatonakaliban.(x)

Fék Üzletház és étterem
8243 Balatonakali, Pacsirta u. 1., a 71-es út mellett
www.fekabc.hu

Szolgáltatások: élelmiszerbolt, étterem/cukrászda, termelői piac, dohánybolt, szolárium
Az üzletközpont a fagylaltozó kivételével egész évben nyitva tart.

Gesztesi Ákos