Történelmi léptékű gazdaságfejlesztési megállapodás
Sportnegyed, viadukt és ipari park is épülhet Veszprémben annak a megállapodásnak köszönhetően, amit Porga Gyula polgármester és Orbán Viktor kormányfő írt alá a Modern Városok program keretében. A program célja, hogy biztosítsa a térségi szerepet betöltő nagyvárosok töretlen fejlődését.

Veszprémben az elmúlt években jelentős előrelépés történt, így a megyeszékhely szellemi, gazdasági és pénzügyi szempontból is jó állapotban van. Csökkent a munkanélküliség, új munkahelyek jöttek létre, a városban megtermelt GDP 16, az ipari teljesítmény 40%-kal nőtt. A város ipari szerkezete jó: jelen van két nemzetközi zászlóshajó, és 7000 vállalkozás működik a 60 ezres településen.

A siker további fejlesztésekre jogosít fel: a megállapodás értelmében rendezik a szentkirályszabadjai repteret, a mellette található ipari területet és a légi közlekedést, valamint a vasúti és autóbusz-pályaudvarokat. Ipari parkot hoznak létre; kreatív tudáspark létesül az Aranyosvölgyben; új völgyhíd és kerékpárutak épülnek, valamint felépítik a belső körgyűrű Dózsavárost a Jutasi úttal összekötő szakaszát. Felújítják a Petőfi Színházat, a Csermák Antal Zeneiskola belsejét, a Stadiont; kibővítik a Veszprém Arénát; sportuszoda és jégcsarnok épül, amelyhez kapcsolódóan megvalósul a 8-as és a 82-es utak körforgalommal ellátott összeköttetése, emellett fejlesztések várhatóak az állatkertben is.

A projektek megvalósulásához a kormány legalább 25 milliárd forintos támogatást nyújt, amellyel történelmi léptékű gazdaságfejlesztés veheti kezdetét.

Bertalan Melinda | Domján Attila