Az illat is meghatározza, ki milyen bort szeret
Az 1993-ban alakult Figula Pincészet elsősorban fehérborok készítésével foglalkozik, szőlőültetvényeiken 80 százalékban fehérszőlőt termesztenek. A 2016-os VeszprémFesten és a Rozé, Rizling és Jazz Napokon viszont a sauvignon blanc mellett egy hároméves vörös cuvée-t is kóstolhatunk tőlük. Azt mondják, az illat is fontos szerepet játszik abban, hogy ki milyen bort szeret.

Figula Mihály dédapja, Tolnay István, a XIX. században Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A korszerű technológia mellett nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok tiszteletére is. Mit gondol a terroir szemléletről?
A jelenleg 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőink termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva mutatjuk be Balatonfüred és a környék sokszínűségét. Mivel ez egy pici borvidék, egyedi arculattal, azt gondoljuk, hogy a terroir szemléletben kell gazdálkodnunk. Próbáljuk a fogyasztóinkat is ebbe az irányba terelni, hogy a polcokon ne csak a standard borokat keressék.

Mind a VeszprémFesten, mind pedig a Rozé, Rizling és Jazz Napokon kiválasztják a fesztiválborokat, amiket saját címkével a VIP-ben és a fesztiválpavilonban lehet majd kapni. A vöröset és a fehéret idén a Figula pincészet adja. Milyen borok ezek? Mit lehet róluk tudni?
A vörös egy 2013-as évjáratú cuvée, amely 60 százalékban tihanyi merlot, 40 százalékban pedig balatonszőlősi cabernet sauvignon. A 2013-as egy elég érdekes év volt. Nem volt könnyű, de nagyon szép borokat tudtunk készíteni. Ezt a cuvéet 3, illetve 5 hektoliteres hordóban érleltük egy éven keresztül, amelynek köszönhetően illatban és ízben is egy gyümölcsös, balatoni terroir bort kaptunk.

A fehér egy 2015-ös évjáratú sauvignon blanc. Ez egy igazi tartalmas fesztiválbor: ropogós és könnyed stílusú.

Egyébként azt látjuk, hogy az illat igencsak meghatározó a borpiacon. Ha az illat szép, akkor a bort is hamarabb megkedvelik az emberek. Nem titkolt célunk a fiatalok felé való nyitás, és azt gondolom, hogy mindkét fesztiválborunk alkalmas nemcsak erre, hanem a borkultúra továbblendítésére is.

Többszörösen is kötődnek a fesztiválhoz, hiszen a Figula családban is van zenész: az ön öccse, János Grazban végzett klasszikus marimba szakon. Bor és jazz ezek szerint természetszerűen összeforr? Ön szerint milyennek kell lennie egy jazz mellé passzoló bornak?
Ha valaki jó bort kortyolgat, a kettő kiválóan kiegészíti egymást, ám mindegyik bor más stílusú zenét kíván meg. A nyári borainkra a vidámság és az elegancia a jellemző, amelyek a jazz mellé tökéletesek.(x)

Gesztesi Ákos | Fotó: Babják Tamás