Az egymásra találás öröme
A VeszprémFest nyitónapján, 2016. július 13-án két Grammy-díjas művész, Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club dívája és Diego el Cigala spanyol flamenco énekes közösen lépnek a nagyszínpadra.

Omara Portuondo különleges turnéval ünnepli 85. születésnapját és 70 éves előadói pályafutását. A 85 Tour koncertsorozat - amelynek keretében a két művész Európa legnevesebb koncerttermeiben lép fel - bemutatja az énekesnő karrierjének minden egyes állomását a “Besame Mucho”-tól a “Veinte Años”-ig, megidézi fiatalkori éveit, soha nem szűnő rajongását az elegáns kabarék világa iránt, a különböző ízeket és zamatokat a Buena Vistás napoktól egészen máig. Omara, aki a Vöröskereszt első kubai, női nagykövete, jelenleg is számtalan helyen énekel a londoni Királyi Operaháztól a hongkongi Latin Passion fesztiválig.

Társa a színpadon a spanyol cigány örökségére végtelenül büszke, és mindeközben az izgalmas, szenvedélyes, megújulást kereső énekes, Diego el Cigala. A világszerte népszerű művészt nem véletlenül nevezik “a flamenco Sinatrájának” is. A lemez, amely 2003-ban meghozta Cigala számára az első Latin Grammy-díjat, a legendás kubai zongorista, Bebo Valdés-el közös albuma, a Lágrimas Negras, amelyen a cigány tüzesség és a kubai ritmusvilág találkozott. A spanyol művész legújabb - immár negyedik Latin Grammyt hozó - lemeze a 2013-as Romance de la luna Tucumana, amellyel olyan színpadokon adott teltházas koncerteket, mint a Carnegie Hall New Yorkban és a Disney Hall Los Angelesben.

Omara és Diego tavaly nyáron találkoztak először a Hollywood Bowl színpadán. Az egymásra találás olyan elsöprő erejű volt, hogy azonnal tudták: lesz folytatás. Így a mélyen gyökerező tradícióknak és lenyűgöző zenei személyiségüknek köszönhetően megszületett a 85 Tour koncertsorozat.(x)

Schöngrundtner Tamás