Sportosan arisztokratikus
Írásbeli feladataim teljesítésekor szokásommá vált, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal. Ilyenkor – ha tehetem – előszeretettel dolgozom szabadban, nyáron például a Balaton feltöltő, megnyugtató közelségében. Így alábbi cikkemet írva (akkor még) a nyári divat „kifutójának” kellős közepén ülve nyugtázhattam: az előző lapszámban leírtakkal cseppet sem tévedtünk. Néha nem árt a visszaigazolás… Most azonban jöjjön egy kis ősz, mustráljuk meg együtt, mit kínál a divatpaletta az előttünk álló hűvösebb hónapokra.

Mivel divat szempontjából a nyárhoz képest most nem olyan izgalmas az ősz, Bagó Zsófival kitaláltuk, hogy összeírunk néhány kihagyhatatlan tippet. Illetve, mivel jobbára és leginkább mindig magunkkal, nőkkel voltunk elfoglalva, ezúttal kicsit elidőzünk az erősebbik nem divatjának szempontjainál, már csak azért is, mert stílustanácsadónk szerint a férfidivat most sokkal izgalmasabb változásokat ígér.

Alapszínek és anyagok

A mustárszín, a poros rózsaszín, illetve a sötét málna árnyalatok fehér vagy fekete alapra printelve, különféle motívumok, állatminták, pöttyök formájában jönnek divatba, ezzel játékosan feldobva az évszak borongósabb napjait. A ruhák színét tekintve pedig a keki, a sötétkék, a bordó, illetve a búzakék szín lesz a meghatározó.

A fényes szatén anyagok, a cipzáras díszítések és a szegecsek, valamint a női ruhák szabásának maszkulin vonásai megmaradnak, illetve selyemmel egészülnek ki. Mindezt a sejtelmesen átlátszó ruhák, a fodrok, az A-vonalú szoknyák, nadrágok esetében pedig a térdtől egyre bővülő sikkes fazon nőiesíti. Emellett megjelennek a kicsit lezserebb fazonok is, amit felül tüllös, áttetsző felsőkkel bolondíthatunk meg. Mindehhez jó bő, akár teljesen hosszú, szintén maszkulin vonásokat magán hordozó szőrmés, vagy buklé anyagú kabátokat ajánlunk, melyek most az összehangolt megjelenés nélkülözhetetlen darabját képezik.

A flitteres minikkel és a kopott arany ruhákkal visszaköszön a diszkó korszak, mindemellett megmaradnak a rojtok, a fodrok és a csipkék is. Felsőruházat tekintetében hűvösebb napokon a bőrdzseki és a farmerkabát is megoldást jelenthet. A kapucnis pulóverek és a farmerdzsekik ezúttal együtt jelennek meg az elegáns, nőies vonallal, így például tüll-, vagy selyemszoknyával. Ez amilyen furának tűnik elsőre, annyira mutatós lesz.

A kihagyhatatlan darabokról

Amivel a kihagyhatatlan darabok sorát megkezdjük, az nem más, mint a garbót helyettesítő, nyaknál megkötős, arisztokratikus beütésű blúz. Pulóverrel vagy kardigánnal viselőjének nagyon dekoratív megjelenést kölcsönöz, mely kombinációnak köszönhetően a vastagabb szalaggal elől-hátul, vagy akár nyakkendőként megköthető nyakrész hangsúlyossá válik, így ennél az összeállításnál méretesebb ékszer után nyúlni kimondottan szükségtelen.

Régi-új slágerként visszatér a nadrágkosztüm. Ebben a formában most a klasszikus blézer és egy vékony, könnyű kis blúz mellé a bővülő szárú, nagyon lezser, esetleg felül masnival megspékelt nadrág jön divatba.

Megint csak a retro

Az ősz nagy visszatérője a ’90-es évekből ismerős lapszoknya, annak is inkább a hosszú változata.

Ugyancsak régi ismerős és örök klasszikus a mellény, ami most nemcsak a sportos viseletben, hanem az elegánsabb vonalon is megjelenik. Nyáron ujjatlan vékony anyagból, nagyon magas nyakrésszel díszítve már láthattunk erre példát. Ősszel dzsörzéből, bukléból találhatunk belőlük frappáns darabokat a polcokon.

Újra hódít a csőnadrág és a jogging fazon. Korábbi éltűzéssel, fényes, csillogó éleket magán hordozva kerül vissza a mindennapok divatjába, utóbbi alul-felül gumírozott formában, öv nélkül is hordható lesz, továbbá a Bagó Zsófi által csak „szerelőnadrágnak” becézett, titkos favoritként kezelt Jumpin fazonként emlegetett, fényes kivitelben. Ami azt illeti, ez anyagában engem az űrhajós ruhákra, formáját tekintve pedig egy motoros szerkójára emlékeztet inkább, ennek ellenére és mindemellett nagyon menő és rendkívül kényelmes darab. Ami pedig a nembeli megjelenését illeti, férfiak és nők is egyaránt divatozhatnak benne, mi több, mindezt inggel is megtehetik, hiszen bármennyire is furán hangzik, a jogging típusú nadrágok most nem csak „játszós” ruhának hordhatók, bakanccsal, szőrmés félcipővel abszolút utcai viseletté variálhatók.

Részletek tekintetében

A new yorki fashion week-en mutatták be először a „lebegő szemöldökként” emlegetett jelenséget. S hogy ez mit is jelent tulajdonképpen? Nem mást, mint hogy a szemöldök alá egy nagyon fényes, csillámos festék csíkot húzva a szemöldök feljebb kerül, kvázi kiemelődik, ettől úgy néz ki, mintha lebegne. Ez mára akkora divat lett, hogy minden divatbemutatón alkalmazzák, így nem kérdés, e trend hamarosan az utcán is teret hódít.

Frizurák vonatkozásában kedvelt fazonná válik a félhosszú, bubis frizura, de természetesen a rövid fazon továbbra is megállja a helyét.

Az ősz smink tekintetében is a halvány, naturisztikus alapokról szól, amire, aki nagyon merész, a domináns vörösökből, kékből, zöldből rápakolhat egy keveset.

Mivel a magas nyakú, futurisztikus gallérok, de főleg a sálak dominálnak majd, ezzel elnyerve a kecses nyakak díszítésének privilégiumát, kiejtik a méretükben látványos kiegészítőket.

Kísérőink divatja

Főleg férfiaknál lesz jellemző, hogy a koptatott farmer mellé betolakodik a kord nadrág, teszi mindezt úgy, hogy megjelenésében farmer hatását kelti. Ebben is a felhajtott vagy felvarrott szárú lesz a divat, bár ami igaz, az igaz, egy hűvösebb őszi reggelen ez kevésbé kellemes viselet lehet, de sebaj, a divat diktátorai erre is megtalálták a megoldást: a feltűrt nadrág jó vastag frottír zoknival elsőre talán kicsit bizarr látványt nyújt majd, viszont divatosnak lesz mondható. Extrémebbek mindezt makkos cipővel is bonyolíthatják...

A puha anyagok, a slim fit forma kicsit háttérbe szorul, az elegáns vonal helyett meghatározóbb lesz a sportos hatás, és hozzá a bolyhos dzsörzé, buklé anyagból készült zakó lesz a sikk. A mellényeket ugyancsak ezekből az anyagokból képzeljék magukra mind a sportos, mind pedig az elegáns viselethez ragaszkodó urak. Az ilyenformán egymás felett viselt rétegek új lehetőséget nyújtanak arra, hogy a zakó most még sokoldalúbb ruhadarabbá váljon. A kockás és a csíkos ingek helyére a világos alapra nyomott, hangsúlyos minták kerülnek. Emellé erőteljes színű, kicsit vörösbe vagy barnába váltó, buklé zakó dukál, akár szabadidőruhához is!

A korábban már emlegetett jogging igényesen előadott alapdarabjai és a szakadt (destroyed) hatású nadrágok mellett a konszolidáltabb vonal követői számára a mikrokord farmerszerű változata lehet a mindennapi viselet, farmer színben és szabásban, rövidebb hosszal. Vagy a cargó nadrágok lezserebb változatai, magyarán a pizsamafazon lazább, akár zsebes kivitelben, nagyon puha gyapjú anyagból kiszabva.

Stílusos megjelenésünk alakítása érdekében érdemes felkeresni Bagó Zsófi stílustanácsadó www.wgw.hu oldalát, ahol évszaknak megfelelően és minden részletében naprakész ötletek közül válogathatunk.

Ring Júlia | Fotó: stock