Romantikus vacsora egy molettel
A Lídia Borház díjnyertes sillerje testes, mégis nyári és kacérkodó. Tökéletes választás egy baráti beszélgetéshez, vagy akár egy romantikus vacsora lezárásához. Íme, a zánkai pincészet egyik legsikeresebb tétele, a Molett.

„Ha jellemezni kellene, hogy mihez ajánlanám a bort, mindenképp azt mondanám, hogy társaságban illik fogyasztani. Könnyed beszélgetésekhez, egy romantikus vacsora zárásához, vagy a teraszra kiülős sztorizáshoz" – meséli Varga András borász a legutóbbi balatonfüredi borversenyen aranyérmet szerzett tételéről, a Molettről. – "Ennek a bornak mindenképp van teste, tiszteletet parancsol, de mégis a nyár hangulatát idézi. Maga a szín is romantikus, a stílus is kacérkodó, amolyan randevúra illő. Semmiképp sem ajánlanám fröccsnek, bár aki szereti vörösből elkészíteni, próbálkozhat vele. 10-12 Celsius fokon ildomos inni”– mondja.

A Molett egy fele-fele Merlot és Pinot Noir összetételű siller, amelynek házasítását már a szőlőnél megkezdték. Mindkettőt egyszerre, körülbelül 20,5-21,5 fokos mustfokkal (a mustfok az 1 kg mustban levő cukortartalmat jelenti dkg-ban kifejezve - a szerk.), éretten szüretelték le és dolgozták fel. A Lídia Borház első sillerje ez, amely a visszajelzések és az elnyert díjak alapján a pincészet talán eddigi egyik legsikeresebb tétele.

A fantázianév a jó minőséget, a tartalmas bort és a magas alkoholt jelzi. Utóbbi 13,5-15% körül mozog 5,5-ös savval. A bor a 2016-os nyári borhetek egyik legsikeresebb tétele volt a Lídiánál. „Az északi parton eleve kevés siller van forgalomban, talán ez most jött újra vissza. Az igények megvannak rá. A nyári forróságban senki sem egy nagy testű vörösborra vágyik. Ez egy könnyedebb, stílusában mégis vörös jegyeket magán hordozó tétel, amit szívesebben kortyolgatnak az emberek késő délután, vagy kora este”– meséli András arról, hogy miért lehetett népszerű idén nyáron a Molett.

Mivel a Lídia Borház tavaly készített először siller technológiával bort, izgalommal várják, hogy az idei szüret hogyan alakul. A Merlot-t és a Pinot Noir-t szeptember közepe körül szokták leszedni. Az időjárás miatt ezt idén előbb kezdték el, ennek ellenére bíznak benne, hogy a következő Molett is legalább ilyen jól sikerül.

„Magasra raktam a mércét, ami alá nem kívánunk lemenni. Szerencsére meg tudjuk tenni azt, hogy ha úgy érezzük, nem az a csúcsminőség, amit szeretnénk, akkor nem töltjük le.” A díjnyertes borból tavaly 3500 palack készült, a cél pedig az, hogy évről évre tudják tartani ezt a minőséget. „Az időjárás idén kicsit nehezebb volt a tavalyihoz képest, de valószínűleg ugyanezt a szintet tudjuk majd tartani” – mondja András, aki számára egyébként hiába nyert borával több közönségdíjat is a fesztiválokon, a pult előtti dicséret és a vendég elégedettsége fontosabb.

A zánkai pincészet
A Lídia Borház Varga és Havasi pincészet néven indult 1990-ben, a dédnagyszülők birtokán. Több pincészettel való névütközés miatt és a dédnagymama emlékének adózva azonban francia mintára 1997 óta a Lídia Borház nevet használják. Kezdetben a családtagok munka mellett próbáltak eleget tenni az egyre komolyabb és egyre nagyobb kihívást jelentő feladatoknak. Mikor világossá vált, hogy a gazdaság akkorává nőtte ki magát, ami már teljes embert kíván, a testvérek, férj, feleség, a gyerekek és a nagymama elkötelezte magát a vállalkozás mellett. A jelenleg 16 hektárral rendelkező családi pincészet 2005-ben nyitotta meg üzletét Veszprémben, az utóbbi években pedig elindították webshopjukat is. A borokkal a vendéglátóhelyek mellett főleg északi-parti és budapesti borfesztiválokon lehet találkozni.

Gesztesi Ákos | Fotó: Babják Tamás