Alapelvem a tükör-tiszta működés
Dr. Markovszky György éveken keresztül vezette a Csopak Rt.-t, majd saját vállalkozásba kezdett. Tíz esztendeje a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Veszprémi irodájában az eddig elért eredményekről és az előtte álló feladatokról beszélgettünk.

2006-ban alapította a Markovszky Ingatlan Zrt.-t, ám jelenleg a Realit Zrt. irodájában ülünk.
A vállalat nevének módosulása nem jelenti azt, hogy a mögötte lévő eszköz és személyi állomány is változott. Azt kívántuk elérni, hogy a magyar jogi környezetben minden a piaci értékkel szerepeljen a könyvekben is – ezért új rendszerben kellett felépíteni a cégcsoportot.

Mivel foglalkozik a Realit cégcsoport?
A Realit Zrt. holding tevékenységet folytat, és három leányvállalata tevékenységét koordinálja – amelyek ingatlanüzemeltetéssel és -bérbeadással foglalkoznak. A cég tulajdonában lévő kereskedelmi ingatlanok hasznosítását a Reality Property Kft. végzi. Külön leányvállalat – az Industrial Property – működteti az ipari ingatlanok forgalmazását, bérbeadását; a tavaly megvásárolt szolnoki Pelikán bevásárlóközponthoz kapcsolódó ügyeket pedig a Retail Property kezeli.

Ön milyen pozíciót tölt be a Realit Zrt.-nél?
Vezérigazgatóként tevékenykedem, de a titulusnak különösebben nincs jelentősége ebben a családi vállalkozásban. Tíz főnél kevesebb munkatársat alkalmazunk, ám nem szeretnék létszámot növelni – a működéshez szükséges tevékenységeket inkább vállalkozásba adom ki. Ez felelősségteljesebb hozzáállásra ösztökéli a partnereket, mint ha alkalmazotti státuszban lennének.

Önnek mi a szerepe a cégcsoport működésében?
Legfontosabb munkám a kapcsolatok, szerződések folyamatos karbantartása. Ebben a szakmában kiemelten lényeges az üzleti bizalom fenntartása – éppen ezért a cégekkel, bérlőkkel kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködések létrehozására törekszem. Alapelvem a tükör-tiszta működés megvalósítása.

„…a folyamatos fejlesztés állandó feladat!”

Mi az Ön hosszú távú jövőképe a Realit Zrt. élén?
Az ember nem szabadulhat bizonyos kötöttségeitől: a folyamatos fejlesztés állandó feladat! Most is tervezem, hogy milyen akvizíciót lehetne megvalósítani, mely érdekeltségek bevonásával lehetne az ingatlancsoportot fejleszteni a jelenlegi hatékonyság mellett. Másrészt a cégnél dolgozó gyerekeim rendelkeznek azzal a tudással, amely elősegítheti azt, hogy a Realit Zrt. a nemzetközi piacon is helyt álljon. Célom az, hogy fokozatosan átadom a stafétabotot – miután lezajlik az első külföldi tranzakciónk, már csak súgóként számíthatnak a tevékenységemre.

Tíz éve a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Mely eredményekre a legbüszkébb ezen a területen?
A kamara feladata, hogy egyre többet tudjon nyújtani a tagságnak. Jelenleg több mint 1000 cég kapcsolódik hozzánk, és a rendszerben megnyugtató egység tapasztalható. Sikerült új székházba költöznünk, folyamatosan hozunk létre olyan klubokat, amelyek az azonos érdeklődésű szakemberek számára belső fórumot biztosítanak. Nagy siker, hogy két év alatt több mint 300 mestert sikerült képezni a megyében, mert a szakképzési törvény szerint csak olyan cég folytathat tanulóképzést, ahol mester képzettségű szakember dolgozik. Legújabb feladatunk, hogy miként tudnánk 2000 fő számára munkásszállást biztosítani Veszprémben és Ajkán – mert a cégek ennyi munkaerőt nélkülöznek a térségben.

A kamarában milyen jövőképet fogalmaz meg saját maga számára?
Amennyiben a tagság bizalmat szavaz nekem az idei tisztújító választáson, akkor a következő ciklusban föl kell állítani a fiatalokból azt a vezető réteget, amely hitelesen át tudja venni a feladatokat. Tehát az utánpótlás kinevelése az egyik legfőbb feladatom.

Mennyire tartja fontosnak, hogy tágabb, szűkebb közösségét segítse?
A mecenatúra számomra mindig is lényeges volt. 100 millió forintos alapítványt hoztam létre a Veszprém megyei hátrányos helyzetű gyermekek tanításának elősegítésére, amely nagyjából száz gyermeknek biztosít éves ösztöndíjat. Emellett életre hívtam egy olyan alapítványt, amely a Mosonmagyaróváron végzett gazdász hallgatók nyelvvizsga megszerzését támogatja. Veszprémben több kulturális és tudományos kezdeményezést támogatok, öröm számomra, ha értéket felmutató tevékenységek megvalósítását tudom segíteni.

Dr. Markovszky György

Okleveles agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök, közgazdasági, üzemgazdasági szakmérnök
​1991–2006 Csopak Rt. vezérigazgató
2006 –2014 Markovszky Ingatlan Zrt. vezérigazgató
2014 – Realit Zrt. vezérigazgató
​2006-tól a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Szaksz Balázs | Fotó: Babják Tamás