Nem a nagy profit, az eszmei érték a fontos
Kulturális vállalkozást indítani a mai világban első látásra nem tűnik túl kifizetődő ötletnek. Pedig a művészetbe – bár nem számít hagyományos piaci terméknek – érdemes befektetni, ha valóban jóllétre vágyunk. Ezt igazolja a második évét kezdő Gombrich Mester Művészeti Tanodájának sikere is.

Hajdu Franciska egy évvel ezelőtt álmodta meg a tanoda ötletét, amely izgalmas és átfogó foglalkozások keretében ismerteti és szeretteti meg a gyerekekkel a művészettörténet klasszikusait, buzdítja őket alkotásra, miközben kiválóan fejleszti a vizuális látásmódjukat is. S nem mellesleg, ezzel egy rést is betölt Veszprémben: noha sok jó kulturális intézmény, műhely és szakkör működik a városban, hiányzott egy olyan irányú képzés, amely megalapozna a múzeumi kiállítótéri élményeknek. Franciska ugyanis korábbi, múzeumpedagógusi munkája során azt tapasztalta, hogy bár a gyerekek érdeklődéssel fordulnak a kortárs alkotások felé, a klasszikus gyökerekkel nincsenek tisztában.

Ennek szellemében nyitotta meg kapuit a tanoda 2015 szeptemberében, eredetileg másodállású egyéni vállalkozásként. A nagy előrelépést aztán a művészeti területen tehetséges fiatalok felfedezését és ismereteik bővítését megcélzó Nemzeti Tehetség Program elnyert pályázata jelentette, amelynek értelmében decembertől Franciska a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjaival dolgozhatott együtt. „Ez hatalmas lendületet adott, mert egy jó kereteket biztosító terepen vághattunk neki a tanoda első évének, és olyan magas színvonalon valósulhatott meg a képzés, amire egyébként nem lett volna lehetőségünk” – emlékezik vissza.

A heti foglalkozások során a gyerekek nemcsak a legfontosabb elméleti tudnivalókkal ismerkedhettek meg, de a 60 órás műhelymunka alatt tárgyiasult alkotásokat is készítettek, amelyekből kiállítás nyílt. Emellett meglátogatták a városi kiállítóhelyeket, valamint egy egynapos tanulmányi kiránduláson is részt vettek.

Töretlen lelkesedéssel előre

Az elmúlt év sikerén felbuzdulva Franciska ismét pályázott a programra, ám a bírák idén úgy döntöttek, más projekteket támogatnak. „Ez a pályázati világ velejárója, ettől azonban nem tört meg a lelkesedésünk, folytatjuk tovább a tanodát, csak más formában” – szögezi le.

Szeptemberben új tanfolyam indul nagycsoportos óvodásokkal és alsó osztályos kisiskolásokkal, akikkel a bevált tanrend szerint globálisan veszik át a művészet történetét, a 2. évfolyammal pedig a magyar sajátosságokra helyezik a hangsúlyt. Emellett szeretné a Szilágyi iskolával is folytatni az együttműködést egy zártkörű szakkör keretében. Igény van rá, azzal együtt is, hogy az új felállás értelmében már a szülőknek kell gondoskodniuk a foglalkozások finanszírozásáról.

És ez az, ahol a művészet iránti érdeklődés általában megbicsaklik, mert a kultúra nem létfontosságú, ezért erre költünk a legkevesebbet. Pedig a művészet a harmonikus élet záloga, hiszen egyfajta terápia is. „A gyerekek pedig nagyon nyitottak rá, rendkívül élvezik, fontos értékeket tanulnak meg a vezetett alkotás során, és ezt szerencsére a szülők is érzik. Ebből a szempontból mégis csak nagyon jó terep a művészet, mert önmagáért beszél” – véli Franciska.

Ennek ellenére elismeri, az új helyzet másfajta menedzsmentet kíván meg majd a részéről. „Az első évben még nem végeztem célzott marketingtevékenységet, leginkább a nyílt napok és személyes kapcsolatok révén alakult ki a tanoda köre. Alulról szerveződtünk, a szóbeli ajánlások viszont meghozták az eredményüket. Emellett segítséget jelentett a helyi kulturális szakemberek összetartása is, így lehetőségünk volt több városi intézménnyel és projekttel együttműködni – a Petőfi Színházzal, az Agórával, a Hangvillával, a Zongora Veszprémmel. Nagyobbat nem mertem vállalni, mert féltem, ha túl sokfelé nyitok és túl sok programot szervezek, az a minőség rovására megy. Most viszont már látom a határaimat.”

Mindig vannak új ötletek

A határok pedig úgy tűnik, tolhatók, mert Franciskának rengeteg ötlete van. Tavaly nagy sikerrel zajlottak a meghatározott téma köré szervezett tanodás szülinapi zsúrok, ahol a gyerekek a hagyományos programok mellett játékosan tanulhatnak a téma művészeti vonatkozásairól, dizájn tárgyat készítenek, egyszerre gazdagodnak élményekkel és értékekkel. A zsúrok mellett a repertoáron szerepelnek tematikus foglalkozások is ünnepek kapcsán, csapatépítőként is felfogható szálláshelyi animáció az idelátogató gyerekeknek, de az érdeklődést látva Franciska tervezi a felnőttek, nyugdíjasok bevonását is, egyfajta szabadegyetem kialakítását, valamint kreatív babaváró bulik szervezését is. De körvonalazódik már a következő állomás is: Hasprai Katinka idegenvezetővel összefogva a tanodai alkotást és a városismeretet övező túrákat indítanának, ahol Veszprém történelmét, titkait osztanák meg a gyerekekkel – hiszen a saját városunkban is lehetünk turisták.

„Szép lassan növekedünk, ha lehet, pályázunk, mert az ezzel járó határidők, rendszerek mindig nagyon jó hajtóerőt jelentenek. A cél továbbra is az, hogy magas szintű képzést nyújtsunk, de inkább kevesebbet markolunk és nem nagy profitra törekszünk, hanem hogy eszmei értéket közvetítsünk és teremtsünk.”

Bertalan Melinda | Fotó: Domján Attila