Nagy dobás előtt a veszprémi kosárlabda
Hatvanöt esztendeje pattog a kosárlabda Veszprémben; az elmúlt bő húsz év a másodosztályban telt, a sportág most visszavágyik az élvonalba.

„Azon dolgozunk, hogy kitörjünk a másodosztályból, az élvonal stabil tagjai szeretnénk lenni”

– szögezte le Naményi Miklós, a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém egyesületének ügyvezetője, aki három éve vette át a klub irányítását. Azóta az egyesület mind gazdasági, mind sportszakmai szempontból komoly fejlődésen ment keresztül. Ennek ékes bizonyítéka, hogy olyan mecénások szegődtek a kosarasok mellé, mint a Kinizsi Bank és a névadó HOYA szemüveglencse gyártó multinacionális vállalat. A kosár parketten pedig az NB I/B alapszakaszának győzelme jelezte az előrehaladást. Naményi szerint az élvonalbeli álmok megvalósításához további pénzügyi erősítés, valamint sportszakmai előrelépés is szükséges.

Ennek érdekében olasz modell alapján gondolják újra a klub utánpótlás-nevelő filozófiáját.Lehet és kell is építeni a veszprémi utánpótlásbázisra. Hosszabb távon szeretnénk minél több saját nevelésű tehetséget a pályára küldeni.

Nemrégiben együttműködési megállapodást kötöttünk a Stella Azzura római kosárlabda akadémiával, amely az U18-as korosztályig nevel kosárlabdázókat, és rendre nyerik az olasz utánpótlás-bajnokságot. Ők ötmillió eurós költségvetéssel dolgoznak, amit kizárólag a kinevelt sportolók eladásából finanszíroznak” – húzta alá Naményi, aki a partnerkapcsolattól kézzelfogható előrelépést vár. – „A célunk, hogy meghonosítsuk az olaszok módszerét, s abból profitáljunk. Ez merőben szembemegy a magyar kosárlabda iskolával, de ha ugyanazt csinálnánk, mint a többi hazai klub, akkor sosem lépnénk előre.”

A HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 50-60 millió forintot fordíthat a következő szezonban hét korosztályos és felnőtt alakulatának menedzselésére. „Messze nem a miénk a legmagasabb költségvetés az NB I/B mezőnyében. Több olyan versenytársunk is akad, amely kétszer ennyi pénzből gazdálkodhat. De ez nem azt jelenti, hogy feltétlen előttünk végeznek a bajnokság végeztével. Az aktuálisan elérhető pénzügyi forrásainkat kell úgy felhasználni, hogy mindig előrébb lépjünk. Ha ez sikerül, akkor előbb-utóbb el fogjuk érni céljainkat" – mondta az ügyvezető, aki vállalkozói szolgáltatásokkal is kibővítette a Veszprém Kosárlabda Kft. bevételeit.

„Mivel gazdasági társaságként tevékenykedünk, lehetőségünk nyílik pénzt hozni a csapatkasszájába. Ezeket a forrásokat kizárólag a kosárlabda szakosztály fejlesztésére használjuk. Jelenleg több sportegyesület is a mi személyszállítási vállalkozásunkat használja. Ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekkel szeretnénk a profittermelésünket kibővíteni.”

Kiszámíthatóság, jó közeg, reális célkitűzések

A 2016/17-es szezontól profi együttesként működik tovább a gárda, amelyet 15 millió forinttal támogat a városi önkormányzat is. „Az amatőr státusz elhagyása hosszabb távon kifizetődő lesz. Kiszámíthatóság, jó közeg, reális célkitűzések. Ezekkel a tényezőkkel lehet a királynék városába csábítani a kosárlabdázókat. A profivá válás is ezt a szemléletet bizonyítja. Az ideális keret kialakítása így sem egyszerű feladat, mivel a játékosok nálunk nem keresnek annyit, hogy kizárólag a kosárlabdából éljenek” – jegyezte meg a klubvezető.

A Veszprém felnőtt csapatának gerincét fél-profi kosárlabdázók adják. A klub a civil életben is segíti „alkalmazottjai” életét, edzői vagy más munkalehetőség is szükséges ahhoz, hogy kecsegtető jövőképet kínáljanak az ide szerződő, s az itt játszó sportolóknak.

A TAO-s forrásokból olyan fejlesztéseket szeretnénk létrehozni-megalapozni, amik révén később pályázati pénzek nélkül is stabil maradhat a működésünk. Olyan szakmai bázist kívánunk létrehozni, ami lehetővé teszi ezt.”

„Nem hátrány, hogy egy kézilabdás városban kell teljesíteni”

Bár folyamatosan „beleütköznek” a kézisekbe, ez arra tanítja őket, hogy megoldást kell találni az adódó teremhiányra, vagy bármely más akadályra. Naményi úgy érzi, ettől csak erősebbé válnak, és szponzorációs források területén sem érzi ellenfélnek a helyi kézilabdaklubot.

„A kézilabdacsapat azon kevés sportvállalkozások közé tartozik, melyek országos szintű reklámértékkel bírnak. A mi termékünk, a kosárlabda csak lokális marketingértékkel bír. Az a feladatunk, hogy minél jobban eladhatóvá tegyük a klubunkat. Annak érdekében, hogy minél több emberhez eljussunk, megerősítettük a csapat kommunikációját is. Jobb a sajtónk, több információt adunk, mint korábban” – tette hozzá a sportvezető, aki egy napon megtöltené a Veszprém Arénát is kosár-szimpatizánsokkal: „utol kell érni sikerekben a kézilabdázókat, s akkor mi is meg tudjuk tölteni nézőkkel a Veszprém Arénát. Veszprém városa bőven elbírna két ilyen erős klubot is.”

Hatvanöt éve pattog a kosárlabda Veszprémben
A veszprémi férfi kosárlabdázás története 1951-től íródik. A sportág a Nehézvegyipari Lombik SE szakosztályaként honosodott meg a királynék városában, hogy a megyei bajnokságból indulva, később válogatott sportolókat, s élvonalbeli gólkirályokat adjon Magyarországnak. A több névváltozáson is áteső kosárcsapat a hetvenes évek elején lépte át először az élvonal küszöbét, akkor Bakony Vegyész Torna Club néven futott az együttes. Hosszabb időre sosem tudta megvetni lábát az első osztályban, a feljutás bravúrját csak a nyolcvanas évek közepén sikerült megismételni. A gárda 1994 óta megszakítás nélkül a másodosztályban (NB I/B) kosárlabdázik. A három éve érkező új klubvezetés innen szeretné előremozdítani az egyletet.

Fokozatosan fejlődnek
Mérész Csaba első idényét vezényelte vezető edzőként a veszprémi kispadon. A mester a fokozatos fejlődés híve, úgy véli, idén egyszerűen túl nagy falat lett volna a feljutás tanítványainak. S hogy mikor érhet meg az első osztályra csapata?
– Öt új játékost kell beépíteni a játékrendszerünkbe, amit tovább szeretnénk csiszolni az előttünk álló szezonban. A céljaink adottak, az alapszakaszban az első négy hely valamelyikét kell megszerezni. Ha ez megvan, akkor lehet további álmokat szövögetni, de jó lenne idén éremmel zárni az idényt. Mindemellett szeretnénk kipróbálni magunkat az élvonalban. Azért dolgozunk, hogy ez hosszútávon megvalósulhasson – árulta el Mérész.

Zatkalik Dániel | Fotó: Domján Attila