A tó köré épült város
Madártávlatból lenyűgöző, emberi léptékben haladva, a vár tövében, a méltóságteljesen elnyúló Öreg-tó partján pedig igazán romantikus látványt nyújt a vizek városaként is emlegetett Tata. Tarka-barka, a lábunk alatt roppanó leveleken sétálva még különlegesebb élmény felfedezni.

Kedvesen csalogató utcácskák és sétányok, jellegzetes barokk épületek és templomok, no és a város szimbólumának számító, vízzel és mocsarakkal körülölelt, sziklamagaslatra épült Öreg-vár. Tata gyöngyszemeinek megismeréséhez a legcélszerűbb út, ha gyalog járjuk be a város legszebb nevezetességeit.

Ha kevés időnk van, érdemes rögvest a tatai vártól indítani a túrát. Talán kevesen tudják, hogy az Öreg-vár várkastélynak készült, nem védelmi célokat szolgált. Az uralkodók kedvenc pihenőhelyükként tekintettek rá, majd sok hányattatás után került az Esterházyak tulajdonába, és 1945-ig a család birtokában is maradt. Épületében ma helytörténeti kiállításokat és a tatai fajanszmanufaktúra emlékeit bemutató Kuny Domonkos Múzeum működik, de a reneszánsz enteriőrön, a lovagtermen és az abban található zöldmázas lovagalakos kályhán keresztül a várkastély eredeti pompájába is betekintést nyerhetünk.

Ha csak kívülről szemlélnénk meg, akkor sem érhet bennünket csalódás. Az Öreg-vár ma Magyarország egyetlen olyan vára, amelyet még az eredeti vízárok-védelmi rendszer övez. Csodás séta vezet körbe a tóparti sétányon, melynek hangulata elvarázsol.

A várral átellenben, a Cseke-tó körül húzódik a 25 hektáros angolpark. A kertben található, nagy műgonddal elrendezett, a színek és alakok, a rügyfakadás, a lombosodás, a virágzás és a lombhullás szempontjából is összehangolt növénycsoportok tökéletes harmóniában olvadnak össze, mennyei látványt nyújtva. A korabeli kerti divat szerint a park arculatát elsősorban a szomorúfüzek adják, amelyekhez pompásan illeszkednek a Vértesszentkereszti Apátság maradványaiból felhasznált műromok. A park építészeti látnivalói közül kiemelkedik a Török mecset, a nemrégiben felújított Pálmaház és az Esterházy család kiskastélya, melynek terasz lépcsője a vízbe dobott kavics keltette koncentrikus köröket idézi.

Ne hagyjuk ki Tata legújabb látványosságát, a Fényes Tanösvényt sem, mely egész évben várja a látogatókat. A Fényes Fürdő természetvédelmi szempontból is jelentős lápvidékén kialakított ösvény területén számos karsztforrás fakad, enyhén szénsavas vízzel oltva szomjunkat. Szükségünk is lesz rá, hiszen a 18 állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. Egyedülálló élményben lehet része annak, aki ellátogat ide: önállóan, kötélhídon, csónakkal is be lehet járni a tanösvényt. A Látogatóközpontban a helyi élővilágnak szenteltek kiállítást, és foglalkozásokon is részt vehetünk. A gyerekeknek kalandos időtöltést ígér a vízi játszótér az aranymosó tóval, vízipuskával, vízikerékkel és a kötélhíddal.

Tata remek példája annak, hogyan fonódik a természetbe az épített örökség, hogyan válik befogadóvá a természet az aktív pihenést kedvelők számára. A város felelősséget vállal páratlan környezetéért, óvja, védelmezi azt.

Bónusz tipp gasztrománoknak:
Páratlan természeti környezetben, a Tatai Vár és az Esterházy Kastély között, az Öreg-tó partján fekszik a Platán Restaurant & Café és Várárok Vendégház a névadó 232 éves platánfa árnyékában. A finom falatokon túl az atmoszféráért is megéri ellátogatni ide. A teraszról festői kilátás nyílik az Öreg-tóra, a Vértessel a háttérben, míg a hangulatfényben úszó, könyvespolctól és élő virágtól otthonos belső vendégtér céges és családi rendezvényekre, délutáni sütizésre is alkalmas találkahely. Sötétedés után az ablakokon kiszűrődő fények csábítanak gyertyafényes vacsorára, egy-egy pohár bor mellett folytatott, éjszakába nyúló baráti beszélgetésre.

További információk: www.visittata.com

Bertalan Melinda | Fotó: Magyar Turizmus Zrt.