Pingvinek és halfarkasok nyomában
Ha elege van a zsúfolt turistaparadicsomokból, vágyakozik az érintetlen természet varázsa után és jó a hidegtűrő képessége, mi sem egyszerűbb a választás: irány az Antarktisz!

Előbb-utóbb ennek is el kellett jönnie: bár az örök jég birodalmára hosszas időszakra még mindig csak a mindenre elszánt kutatócsoportok merészkednek, elkerülhetetlen volt, hogy végül ne hódítsa meg magának a turizmus a Föld legdélibb csücskét is. A ’90-es években még alig 5000 turista látogatott az Antarktiszra, ma pedig már az évi 40 ezret is meghaladja a számuk – aki igazán exkluzív kirándulásra áhítozik, mind a hatodik kontinens felé veszi az irányt.

Nem véletlen: kevés olyan területe akad bolygónknak, amely ennyire őrizné autentikus jellegét, s amely annyira törékeny egyensúllyal bírna, mint a déli sarkvidék. A globális felmelegedés egyre inkább érezteti negatív hatásait a földrészen, a turisták pedig még addig szeretnék lecsípni maguknak belőle a saját élményfalatjukat, amíg ezt megtehetik.

Kétségtelen, hogy van valami lélegzetelállítóan gyönyörű ebben a vidékben. Egy keskeny, part menti tundrasávot leszámítva, ahol a pingvinek és fókák, valamint a halfarkasok családjába tartozó, nem túl barátságos rablósirályok élnek, végtelen jégmező borít mindent, ameddig a szem ellát. Az Antarktisz domborzata azonban közel sem egysíkú: hegyek, gleccserek, fennsíkok, barlangok, sőt még egy vulkán is tarkítja, amelyek bőségesen tartogatnak kikapcsolódási lehetőséget az ide látogatóknak.

Randevú a pingvinekkel, csobbanás egy jégfürdőben

Az utazási irodák általában 8-14 napra szerveznek túrákat a sarkvidékre, a kiindulási pontot pedig Ushuaia-ban, Argentínában határozzák meg. Innen indulnak azok a grandiózus luxus óceánjárók, amelyekkel a világ egyik legvadabb szorosaként ismert Drake-átjárón keresztül eljuthatunk a Déli-Shetland-szigetekig, majd a legtöbb izgalmat kínáló Antarktiszi-félszigetig, miközben a kontinens vadvilágáról, történelméről és geológiájáról szóló szórakoztató előadásokat hallgatunk. Vagy éppen az útitársunkul szegődő bálna vagy delfincsapatokat bámuljuk.

Érdemes tudni, hogy az antarktiszi tartózkodás elengedhetetlen feltétele a szigorú szabályok betartása: partraszálláskor kötelező a vezető utasításait követni, hiszen az időjárási viszonyok kiszámíthatatlanok. A környezet megóvása miatt ki- és beszálláskor is fertőtlenítenünk kell az utazás során kapott gumicsizmánkat, a kedvesen totyogó pingvineket és a fókákat pedig öt méternél jobban nem közelíthetjük meg.

A természet iránti alázat tehát nélkülözhetetlen, cserébe viszont csodák várnak ránk. Port Lokroy egykori bázisán betekintést nyerhetünk a kutatók fantasztikus világába, a peremvidékeken pedig tanúi lehetünk, ahogy a jéghegyek és táblák leszakadnak a kontinens szárazföldjéről. Kihagyhatatlan ajánlat az 1500-2800 méteres magasságban húzódó Antarktikus fennsíkok és a Déli Sarkpont meghódítása, melyről pecséttel ellátott bizonyítványt is kapunk, s ahonnan még páratlanabb élmény végigpillantani a tájon, miközben beszívjuk az Antarktisz különösen friss, nyugtató hatású levegőjét. A vállalkozóbb kedvűek terepjárós túrán vehetnek részt a Schirmaher „Oázishoz”, ahol egészen egyedülálló jégbarlangok húzódnak, az igazán merészek pedig a vulkanikus Deception-sziget fagyos vizeiben is megmártózhatnak.

Persze aki csak a jéghegyek között szlalomozva, a fedélzetről élvezné a tengereket, az sem veszít semmit: aki egyszer eljut az Antarktiszra, a világ egyik legszerencsésebb emberének vallhatja magát.

Célállomás:
Antarktisz, kb. 30 óra repülővel, minimum 2 átszállással Ushuaia-ba, majd hajóút a kontinensre
Költség:
​7500 USA dollártól/fő
Ajánlott időtartam:
8-14 nap
Kötelező úti okmányok:
Gépi beolvasásra alkalmas útlevél és utasbiztosítás.
Jó tanács:
Időjárás szempontjából a legideálisabbak az utazásra a téli hónapok.
További információ:​
1000 út utazási iroda

Bertalan Melinda | Fotók: stock