Okosodjunk együtt: közös céget alapít a Valeo és a Volvo

Újabb kötelék alakul az autóipar felokosítására: ezúttal a Volvo és a Valeo döntött úgy, hogy közös vállalatot indít, mely az önvezető járművek már több gyártó, beszállító, sőt internetes cég által is megcélzott területén igyekszik újdonságot felmutatni.

A duó által közösen fejlesztett, kormányzásért felelős szoftvereket a tervek szerint 2021-ben telepítenék először az autókba. A fejlesztéseket elsősorban a Volvo használná fel, de természetesen más gyártók számára is elérhetővé tennék azokat.

A Valeo és a Volvo közti kapcsolat erősítése illeszkedik az autógyártó stratégiájába: a kínai kézbe került márka ugyanis nemrég 400 mérnök felvételét hirdette meg – vagyis a svédek komoly szerepet szánnak a házon belüli, saját tapasztalatszerzésnek.

A sofőr nélküli járművek fejlesztése egyébként már korántsem presztízs-, sokkal inkább létkérdés: mi sem mutatja ezt jobban, mint az önvezető technológia terén már komoly tapasztalatokat szerzett Delphi és a Mobileye közelmúltban bejelentett együttműködése, melynek köszönhetően a kisebb gyártók is hozzájuthatnak majd a fejlett technológiához.

Bertalan Melinda | Fotók: internet