Underground stílus - MA - ITTHON
Mostanában elszaporodtak a szakadt nadrágot, túlméretezett pólót, farmerdzsekit viselő, színezett hajjal rendelkező fiatalok. Nem kell aggódni, nem az igénytelenség jele ez, a fiatalok szimplán csak hódolnak a legújabb divatirányzatnak.

Ami most éppen a grunge… bár így kevesen ismerik. Jean Paul Gaultier szerint a stílus abban merül ki, amikor az ember úgy öltözködik, mint akinek nincs pénze rendes ruhákra. Nem lőtt mellé túlságosan, a stílus követői ugyanis a használt, szakadt, cserélt ruhákat preferálják. Vagy talán helytállóbb lenne a múlt idő, ma már ugyanis a divatüzletek is felismerték a stílus létjogosultságát, és valósággal zúdítják a vásárlókra a ruhaneműket.

A grunge alternatív rock-irányzat ötvözi és továbbgondolja a rock, punk, hard rock és az indie rock alapokat. Két meghatározó album, a Nirvana Nevermind-ja, illetve a Pearl Jam Ten-je tette hirtelen felkapottá. Mai jelentésében már kevés köze van az igazi zenei életérzéshez, amit anno szubkultúraként közvetített.

A stílus a punkos ízlés és a mindennapi, kényelmes viselet keverékeként írható le leginkább.

Ha már zenei irányzatoknál tartunk, virágkorukat élik a klasszikus metal és rock bandák pólói is: minden divatkövető tinédzser szekrényében ott lógnak az AC/DC, a Metallica, a Guns n’ Roses vagy a Nirvana logós pólók.

Az Instagramnak, Snapchatnek, Tumblr-nek köszönhetően eltűntek a távolságok és a késleltetettség is. Legalábbis az információáramlásban. Az Amerikában futó stílusirányzatok hozzánk is rögtön elérnek – nincs késleltetés – csak általában kezdetben furán nézünk az új trendre. Aztán végignézzük, ahogy szépen teret hódít, és amitől eddig ódzkodtunk, azt vesszük, visszük, hordjuk. Ez a fővárosban sokkal gyorsabban történik, mint a vidéki városokban. Budapesten nem egyszerű kitűnni.

A gördeszkások által képviselt divatirányzat legnagyobb értéke mindig a megújulás volt.

A grunge életérzést már sok éve újra felfedezték – de inkább szükségszerűségből, hiszen a nagy trükkök nagy esések árán jönnek össze, és a ruha igenis szakad… Aztán deszkás divat lett belőle, majd átvette a nagyobb – mainstream – divat, és mára teljes műgonddal szaggatott, finom anyagokból készült termékeket kaphatunk.

A gördeszkás divat azonban túlhaladt és már ismét egy letisztulási szakaszban van. Kis póló és szűk farmer már nagyon nincsen, van feltűrhető farmer és még inkább a vágott zsebes CHINO pant, ami 2017 meghatározó underground trendje.

A mai fiatalok valószínűleg kincsesbányára bukkannak, ha áttúrják szüleik fiatalkori ruháit: visszatért a magas derekú és a répa szárú farmer, a crop-top, a farmerdzseki… Ezekhez már csak egy laza és kényelmes deszkás vagy tornacipő kell és teljes az outfit.

Fontos megjegyzés:
Az Underground kultúra képviselői mind mások akarnak lenni. Nem mindenkitől különbözni, hanem egy olyan táborba tartozni, akik mind egyéniségben gondolkodnak. Ehhez keresni és alkotni kell. Ne féljünk újítani, kipróbálni, megint keresni és ha kell - kreálni. A merészség szintjét mi magunk határozzuk meg, ez biztonságot, míg maga a felfedezés izgalmat hoz. Ha valaki ide tartozik, nem állhat meg a hatalmas pláza üzletek tömeg igényeit kiszolgáló termékeknél... keresnie, figyelnie kell.

Az undergroundhoz tartozni izgalmas. Nem áll meg a ruházatnál vagy a haj stílusánál. A belső hang ezt szajkózza: ALKOSS és HASS.

A különc alkot, a tömeg használ!

Valósítsd meg önmagad! (X)

Szabó Virág és Jassek Fruzsina | Fotó: Jassek Balázs