Nem plázakincsek
Éppen az úticélomnak helyet biztosító budapesti épület bejáratával szemben szálltam ki az autóból. Ajtó bezár, hátra arc és a FoodTrack Show két jeles képviselője adta felvezető útvonalon át besétáltam kíváncsiságom csütörtök esti fellegvárába Budapesten, a Divat Placc by night-ot befogadó Klauzál téri Vásárcsarnokba, ahol a mindenféle földi jó helyét lent és fent egyaránt, havonta egy este erejéig átveszi a DIVAT…

Kortárs divattervezők ruhái, ékszerei között megtalálom a tollas kalapot áruló nénit is – hozzágondolom, egykor biztosan ő viselte a most eladósorban lévő portékáit –, antikos, sminkmester, hennafestő, secondhand… Felnézek a kerengőre, még több árus. Kicsit eklektikus a hangulat, de jó. Engem kíváncsivá tesz, így meg sem várva fotósunk érkezését és tudatosan késleltetve az esemény szervezőjével való találkozást, érintetlen és mindenfajta befolyásolástól mentes érzékekkel bevetem magam – hát persze, hogy elsőként – az ékszerkészítők pultjai közé.

Pécsi kesztyűk és idős olasz házaspár keze munkáját dicsérő táskák között szuperdekoratív kézzel festett fagolyókból összeállított, XS-es és XL-es hölgyeket egyaránt öltöztető ékszerek közé csöppenek. Szemtelenül kínálgatják magukat. Két egyforma nincs: csíkos a pöttyössel, diszkrét az élénk színnel kombinálható, nyaklánc és fülbevaló egyaránt akár igény szerint is összeválogatható. Mindez a két barátnő által kitalált Baboon-tól. Két éve működik, szeretik, veszik, viszik a Tiktakwatch üzletéből. Nem csoda, hisz’ igényes, szép kivitelű, jól kitalált és kínált kiegészítőkről van itt szó. Részemről csak azt sajnálom, hogy azért a kékes-piros pöttyösért nem mentem vissza! : )

Biztosan tudom, hogy e tekintetben szelektív a látásom… ugyanis ismét csak ékszeresbe botlom. Hogy, hogy nem, egymás mellett kettő is van. A folyékony betont műgyantával ötvöző „Betonka - a személyre szabott beton”-os, aki nem vacakol, ékszereihez az említettek mellett simán nyomtatott áramkört is használ... A történet itt nem ér véget: mindemellett készít beton kaspókat, és antik tárgyakat újragondolva pozsgásokat ültet tárcsás telefonba, írógépbe, teáskannába, illetve az említett kaspókba is… Talán nem véletlen, hogy egymás mellett standolnak az UPCY ökodesignnal, aki ingből díszcsomagolót, kutyagallért, párnahuzatot; pulcsiból díszpárnákat; (figyelem, itt az ékszer!) kerékpár gumibelsőből, kavicsból, kenderzsinór és Barbie cipellők kombinációjából pedig fülbevalót készít, ezzel értéket mentve- egyben teremtve alkot újat.

Ekkor megérkezett Tamás, a fotós – kis időre tehát felhagytam a kiállítók mustrájával, fotóztunk egy keveset, majd diktafonvégre kaptam Császári Flórát, aki mint tulajdonos, másodmagával terelgeti a Divat Placc útját.

Mióta van Divat Placc? Honnan az ötlet?
„Márciusban indultunk, akkor heti rendszerességgel jelentünk meg. Majd rájöttük, hogy sokkal jobb, ha egyszerre, koncepciózusabban összefogva vannak jelen az árusok, nem szétszórva hétről hétre, hanem egy nagyobb happening keretében vagyunk együtt. Akkor döntöttünk úgy, hogy ritkítunk az alkalmakon. A nyári szünet után most indultunk újra. Voltunk más helyszínen is: az Ötkerben, kitelepülésen a Margitszigeten, az Erzsébet téren, a Deák téren, a belvárosban Piacok Napján. Szóval mozgunk is, így jövő hónapban az Ankertben bukkanunk fel. A belváros és az, hogy fedett helyen legyünk, mindenképpen fontos szempont.

Az ötlet a külföldi példák után saját mintát is követ. Saját rendezvény ugyanis az Antik Placc is, ami most már két éve minden vasárnap szintén a Klauzál téri Vásárcsarnok meghatározó programja,és amiről most már elmondhatom, hogy fennállása óta több százezer látogatót és több ezer kiállítót vonzott már. Ott is nagyon izgalmas koncepciót követünk: „Régiből újat, újból régit” a szlogen – aki nyitott a régire és fogékony az újra, annak ott a helye. Ennek megfelelően nem csak régi dolgok vannak. Van secondhand részleg, vannak kortárs tervezők, de a szolgáltatás rész mellett – ugyanúgy, mint itt a Divat Placcon –, ott van a szappankészítő és az ökodesigner is, legyen az ékszeres, vagy bútoros.”

Miért este és miért hétköznap?
„Az esti nyitva tartás példáját és a „night market” fogalmát nyugatról vettük át, ahol ez a forma már jól bevált: kis zene, kis hamburger, kis fröccs. Mindez egyfajta levezetése a napnak, vagy éppen dobbantás az éjszakába, mindez Budapest közepén, a szórakozóhelyektől két utcára. A csütörtök már nem is annyira hétköznap, sokkal inkább a hétvége küszöbe. Buli indító, lazulást sejtető időpont ez már, amikor a divat szerelmesei elengedve a napi munkát kihasználják, hogy kedvenc kiállítójukkal piaci hangulatban és körülmények között, a megszokott üzleti kereteken kívül, az esti órákban találkozhatnak.”

Flórával folytatott beszélgetésemet követően már léptem is tovább, kutatva későbbi leendő kedvenceimet, immáron a galérián. Így találkozhattam a magyar, kezdő tervezők márkáit felkaroló és üzletbe sorakoztató WeSign-el. Saját üzletük polcainak felkínálásával céljuk, hogy a „csak” online elérhetőséggel rendelkező tehetségeknek ilyen formán is lehetőséget teremtsenek a megjelenésre.

A boltot egykor négyen hozták létre: egy kötélékszeres és egy bőr táskákat készítő hölgy, egy magasságából adódóan kimondottan extra magas férfiak számára farmernadrágokra specializálódott, illetve egy organikus pamutra környezettudatos témájú grafikákat megálmodó srác. Életkor, nem, technika és tárgy mondhatni nem számít, a WeSign legfőbb kritériumai: a náluk polcoló designer kezdő legyen és magyar!

Ruházkodás után sminktanácsadás következett az Atelier du Charme Akadémia jóvoltából, melynek bájos sminkmesterétől a következőket tudtam meg:

Ezen a télen a bundás style lesz a divat, melyhez kiválóan illenek a mélybarna, a fehér, illetve a világosabb színek, ezeket idén és még 2017-ben is satírozva érdemes felvinni a bőrre. Emellé szép vékony tusvonalakat húzzunk; mély, matt színekkel dús szájat, hozzá íves szemöldököt – egyiket feljebb, másikat lejjebb! – fessünk. Télen bátrabban púderezhetünk, bronzosíthatunk, emellett szemhéjunkra nyugodtan használjunk pigmentált kékeket, barnákat is.

Utolsó állomásom mi más lehetett volna, mint: ékszer. Jó tudom… már megint…, de azért az nem annyira mindennapi, hogy kvázi a LEGO és a lebomló nejlonszatyor anyagából 3D-ben kinyomtatott, apró „kaspóba” ültetett növényke díszeleg a nyakban. Pedig de. Méghozzá speciális mohába ültetett pozsgások és levegőgyökeresek, zöldek és élnek. Mindezt a plant3d kreatív párosa fejleszti és alkotja. Ez egy olyan női dolog, ami előtt még a férfiak is megállnak. Ott voltam, láttam.

Ring Júlia | Fotó: Babják Tamás