Bortrezor - Figula Pincészet, 7ha 2014
Vannak olyan borok, amelyek megérdemlik, hogy az ember betározzon belőlük pár palackkal a nehezebb vagy éppen a boldogabb napokra. Vagy azért, mert kimagasló a minőségük, mert egyediek, vagy azért, mert ár-érték arányuk ellenállhatatlan. És némely – nagyon ritka esetben – azért, mert ez mind igaz: ilyen bor a 2014-es 7 hektár a Figula Pincészettől.

Aki valamit is ad az ivási szokásaira, az évjárat hallatán valószínűleg – mint Rúzsa Sándor – összevonja a szemöldökét és morcosan hümmög. Köztudott, hogy a 2014-es évet az évszázad legpocsékabb termése jellemezte, ahol mustfokokat csak mikroszkóppal lehetett kimutatni. Egy-két üdítő kivétel azonban itt is akadt. Szerencsénkre.

Eredetileg a pezsgő készítéshez házasított és egalizált alapbort nevezték cuvée-nek. Mint annyi minden, ez is megváltozott, ma már a többfajta szőlőből tudatos arányban házasított bort nevezzük inkább így. Ilyenkor a bortörvény előírásainak megfelelően a felhasznált szőlőfajtákat a címkén fel kell tüntetni. Balatonszőlős egyik legjobb dűlőjéről, a Barátszőlőről származik ez a Chardonnay, Szürkebarát, Sauvignon blanc és egy csöpp Sárgamuskotály elegye, amelyet részben fahordóban, fele részben tartályban érleltek 10 hónapon át. Ennek a részben fahordós érlelésnek köszönheti a gyönyörű, arany-szalmasárga színét.

Mondhatnánk, hogy összetett, izgalmas illatot érzünk, mézet és gyógynövényeket. Mondhatnánk azt is – mint valami agyonműveltnek látszó sommelier – hogy fehérhúsú trópusi gyümölcsöket érzek, melyeket pirosló pipacsokon párzó poszméhek poroztak be a citrusok között, ami átúszik az egres fanyar parfümösségébe, hogy édeskés fűszeres, vágott fűként jelenjen meg orrlikunkban. De nem teszem.

Ha beleszagolok, nekem erről a borról egy gyönyörű, kellőképpen frivol, fiatal nő jut eszembe, aki ha végigsétál a Kossuth utcán, eltaknyolnak a gördeszkások, pofont kap nejétől a nyugdíjas bácsi, és beleszalad a városi busz a Hangvillába. Én, mint illatcsíkon húzott megbabonázott zombi követem, mert meg akarom kapni, mert érzem, az orrom mondja, hogy megkapható, egy kihagyhatatlan kaland. És ekkor elkövetem a hibát: belekóstolok… Már tudom, hogy engem itt kérem szépen átvertek. Mert ez nem egy könnyűvérű egynapos kaland, nem egy numera, hanem egy életre szóló kapcsolat. Ezzel a nővel lehet beszélni a fociról, köpi-vágja Hamvast, teli torokkal szurkol az Építőknek a lelátón, és nem csapja földhöz hat fény a Bárkában. Ezzel meg lehet öregedni. Ez egy feleség. A feleség.

Kétszázkilencven tétel került be a Borkiválóságok könyvének 2016-os, harmadik fehér- és rozéborokat bemutató kötetébe. A legrangosabb, a Borkiválóság TOP 2016 minősítést 13 fehérbor kapta meg. Ezek közt egy 2014-es tétel van, a Figula Pincészet 7ha-ja...

Mindig is nagyra tartottam azokat a borászokat, akik a saját útjukat járják. Figula Misi konok elhatározottsággal menetel a maga útján. Nem akar divat borokat, nem akar trendi lenni. Nagy borokat akar. Meg akarja ismerni a hegyet, hogy mit tud. Mit tud ő, és mit tud a hegy: a termőhely, a terroir. Nem Figula bort készít, hanem csopakit, füredit, szőlősit, pécselyit és tihanyit. És bár ismerem a borait – egy Figulát bármikor beazonosítok vakon – mindig meg tud lepni. Mindig tud előrelépni. Ezzel a 2014-es tétellel bebizonyította, hogy nincs rossz évjárat, legfeljebb ötször annyi munka van, ötször kevesebb bor: csak rossz gazdasági év van.

Édesapja fenn ül a magasban, egy felhő szélén, mosolyog, és nagyon büszke rá. Én is.

Tóth Loon | Fotó: Babják Tamás

Figula Pincészet Kft.
Pincészet: H-8230 Balatonfüred, Meleghegy (Csárda utca vége)
GPS: 17° 52’8.73”; 46° 57’ 58.62 ”
Mobil: +36 30 662 4332, +36 30 359 5451
E-mail: figulapinceszet@figula.hu
www.figula.hu