Bérlőnek lakást
A „VESZOL” Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft. 2016. április 1-jével kezdte meg munkáját Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésének köszönhetően. Moravcsik László ügyvezető igazgatóval a cég filozófiájáról és a tervekről beszélgettünk.

Valójában mit kell értenünk a szociális lakásügynökség kifejezés alatt?
A rendszer létezik Nyugat-Európa egyes országaiban, és fő célkitűzése, hogy újszerű megközelítéssel fejlesszék a közösségi lakhatást. Ebben az esetben a szociális kifejezés nem feltétlenül a szegénységhez párosul, hanem a közösségi kifejezője. A közösségi lakások segíthetnek az eladósodás kezelésében, növelhetik a mobilitást, könnyebbé tehetik a munkahely-váltást. Helyzetünkben az a probléma, hogy Veszprém a méretéhez képes alapvetően kevés bérlakással rendelkezik.

Hogyan és miért jött létre a „VESZOL” Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft.?
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tíz éve együttműködik a veszprémi önkormányzattal a hajléktalan-ellátás és a „pokoli torony” (Házgyári út. 1.) rehabilitációja kapcsán. E szoros kapcsolat révén indult el Veszprémben ez a mintaprojekt. A városban eddig a VKSZ Zrt. és az önkormányzat közösen kezelte a bérlakások ügyeit, 2016. április 1-jétől viszont már az önkormányzat és a szeretetszolgálat által közösen létrehozott nonprofit kft. végzi a feladatot. Ezáltal a nagyon széttöredezett döntési mechanizmus fókuszt kapott, egy kézben összpontosulnak a feladatok – ez segíti a munka hatékonyságát, ugyanis egy lakással kapcsolatban mindent egy helyen lehet elintézni.

A cég filozófiája, hogy nem lakáshoz keresünk bérlőt, hanem a bérlőnek lakást, tehát ügyfélközpontú konstrukcióban dolgozunk. Megvizsgáljuk a család igényeit, hátterét – e munkát segíti a szeretetszolgálat tapasztalata és szakértelme –, és ennek tükrében tudunk döntéseket hozni. Hajléktalan-ellátásból lakáshoz juttatunk embereket, piaci lakásból közösségibe irányítunk át családokat, valamint célunk, hogy a lakásügynökség privát lakásokat is behozzon a portfólióba – azaz a bérbeadás a VESZOL-on keresztül történjék.

A szociális és a közösségi megnevezést az előbb külön választotta, de úgy tűnik, a szociális rész domborodik ki a tevékenységükben.
Jelenleg valóban az az elsődleges célunk, hogy a szociálisan rászorulóknak lakást biztosítsunk, de a későbbiekben a munkaerő-hiányból fakadó lakáshiányt is orvosolni kell. Ennek kapcsán az önkormányzattal közösen dolgozunk a fejlesztés lehetőségein.

Milyen finanszírozással és munkatársakkal működik a VESZOL?
A kft. alaptőkéjét az önkormányzat és a szeretetszolgálat biztosította, a finanszírozás az önkormányzat feladata, a szeretetszolgálat pedig szociális munkával támogatja a munkánkat. Négy fő dolgozik a kft.-ben, nagyon szoros együttműködésben a Máltai Szeretetszolgálat munkatárasaival.

Milyen lehetőség van Veszprémben a bérlakás-állomány bővítésére?
Jelenleg közel 200 lakást kezelünk, és hiszek abban, hogy a mennyiség növekedni fog. Előrelépés például, hogy a volt „Színészházban” 40 új bérlakást tudunk biztosítani az igénylőknek. Emellett több projekt-terv készült, ezekben felvázolódik üresen álló ingatlanok átalakítása, meglévő ingatlanok bevonása, CSOK-kal kiegészített rendszer elindítása, a „pokoli torony” további három szintjének fejlesztése.

Milyen rövid és hosszú távú terveket vázolt a cég elé?
Rövid távú célom, hogy pénzügyileg elérjük azt a szintet, amikor a bevételek visszafordulhatnak lakásfejlesztésre. Hosszú távon pedig Veszprémben és környékén minimálisra kívánjuk csökkenteni azok számát, akiknek nincsen lakásuk.

Ön a versenyszférában tevékenykedett, hogyan került a szociális területre?
Tizenhat éven keresztül voltam a Canon Magyarország ügyvezető igazgatója, de már 1989-től aktívan részt vettem önkéntesként a szeretetszolgálat munkájában. Privát okból hagytam el a multivilágot, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat projektmenedzsereként az uniós roma pályázatokkal kezdtem foglalkozni. Jelenleg több pályázat vezetője vagyok, valamint a szociális szövetkezetek alapításánál bábáskodom. Bízom benne, hogy a tapasztalataim segíteni fognak veszprémi munkámban, és sikeres projektet vezényelhetek le az önök városában.

MORAVCSIK LÁSZLÓ
1995-től 2011-ig a Canon Magyarország ügyvezető igazgatója
2011-től a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál több projekt menedzsere
2016-tól a „VESZOL” Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője

„VESZOL” VESZPRÉMI KÖZÖSSÉGI LAKÁSÜGYNÖKSÉG NONPROFIT KFT.
Munkatárs: 4 fő
Kezelt lakás: 200 db

Szaksz Balázs | Fotó: Babják Tamás