Csúcstechnológiai fejlesztés a Pannon Egyetemen
Nagy volumenű, csúcstechnológiákra épülő fejlesztés veszi kezdetét a Pannon Egyetem keszthelyi kampuszán egy sikeres pályázatnak köszönhetően: az intézmény növénytudományi tudás- és szolgáltató központ kutatás-fejlesztés infrastruktúrájának kiépítésére nyert támogatást.

A projekt alapvető célkitűzése, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező keszthelyi Georgikon kutatóbázisa és K+F eszközrendszere felzárkózhasson a XXI. század nemzetközi tudományos kiválósági műhelyeitől alapvetően elvárt műszaki színvonalhoz. A fejlesztés keretében a növénytudományi kutatásoknak teret biztosító épületek felépítése, kémiai analitikai műszerek, biológiai anyagvizsgálati és molekuláris genetikai eszközök beszerzése, valamint számítógépes- és szoftverfejlesztés valósulhat meg.

A tárgyi feltételek biztosításával az egyetem előtt új kapuk nyílhatnak meg a korszerű, biológiai, biotechnológiai módszerekkel megalapozott növénynemesítés, a klímaváltozással kapcsolatos tesztek és a növényvédelmi eljárásokkal kapcsolatos kutatások terén, melyek hosszú távon az egészséges és helyi élelmiszerek piaci előállításához is hozzájárulhatnak.

A 902.37 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás emellett teret biztosít az innovációban érdekelt hazai agrár- és élelmiszeripari vállalkozások K+F szolgáltatási igényeinek kiszolgálására, beleértve a kis- és középvállalkozásokat is, valamint a nemzetközi kapcsolatok kiterjesztésére. A projekt hivatalosan 2016. június 1-én indult és a tervezett beruházások előreláthatólag 2019. május 31-ig befejeződnek.

Bertalan Melinda | Fotó: Domján Attila