Közelre és távolra egy szemüveggel
Rövidülnek a napok, az ember sötétben megy el otthonról és sötétben ér haza. Az őszi időszakban ugrásszerűen megnőnek a látási panaszok. Az ok nem a szem hirtelen romlása, hanem a megváltozott látási viszonyok, amelyek bizony felszínre hozzák a rejtőző problémákat.

A presbiópia során a szem veszít alkalmazkodóképességéből és egyre nagyobb gondot okoz a közelre látás. Ahogy a csontok és az ízületek, a kor előrehaladtával a szaruhártya rugalmassága is csökken. Ilyenkor nehézséget okozhat az olvasás, a számítógépen dolgozás, vagy akár a mindennapi munkavégzés is.

Rengetegen fordulnak meg nálunk ősz vége felé, mondván, augusztusban még gond nélkül elolvasták az apró betűket a strandon, pár hónappal később pedig olvasási nehézségekkel küzdenek – meséli Reider László optometrista. Ez nem azt jelenti, hogy a szem pár hónap alatt elromlott, csupán nagyobb igénybevételnek van kitéve. A lámpafény azért mégsem pótolja a természetes napfényt!

A presbiópia jellemzően 43-45 éves korban jelentkezik, emiatt nevezik öregszeműségnek is. (Nagyon csúnyán, hiszen ki érzi öregnek magát 45 évesen?!) Persze az, hogy kinél mikor kerül felszínre a probléma, nagyban függ a munkavégzéstől, az olvasótávolságtól és alapjában véve az egyén életvitelétől.

A fizika törvénye szerint sötétben vagy félhomályban szinte lehetetlen éles képet csinálni. Általában az az egy dolog éles, amire a kép készítője fókuszál, mögötte és előtte homályos marad a kép. A szem is hasonlóképpen működik. Amíg a könyv, az újság, a monitor vagy bármi az éles zónában van, addig nincs panasz, de minél kevesebb a fény, annál szűkebb a zóna.

A technikai megoldás egyéntől függ. A problémát nem oldja meg egy olvasószemüveg, hiszen a szemnek nem csak olvasáskor kell közelre alkalmazkodnia. Gondoljunk csak egy Herendi porcelánfestőre!

Sőt, az esetek felénél kiderül, hogy a presbiópia mellett egyéb optikai hibát is cipel magával a páciens, ami eddig nem okozott neki panaszt, mert nem tudta, milyen is lehetne a látása!

A megoldás a multifokális lencse, amely minden pontra éles látást biztosít.

„Nem győzzük hangsúlyozni, a szűrővizsgálatok nem elég alaposak ahhoz, hogy minden optikai hibát kiszúrjanak, de illik hozzátenni: nem is ez a dolguk” – mondja Reider lászló.

„Mindig szajkózzuk, hogy nem a legdrágább lencse a legjobb. A tökéletes megoldás megtalálásában óriási felelőssége van a szakembernek. Mi is találkoztunk már számos olyan esettel, amikor valakinek nem szűntek meg a problémái, miután szemüveget kapott. Rendszerint kiderült, hogy a szemüveget gondatlanul, kellő körültekintés nélkül készítették” – magyarázza Naményi Miklós.

„A mi feladatunk nem az, hogy szemüveget adjunk el, hanem hogy mindenhova éleslátást biztosítsunk.”

„Ehhez azonban szakértelem és odafigyelés igényeltetik. Igenis végig kell járni minden kört, hogy az eredmény végül tökéletes legyen. Pontosan meg kell határoznunk a problémát és minden lehetőséget fel kell mérnünk” – teszi hozzá.

A multifokális lencse három szemüveget egyesít. A tudomány és a technológia fejlődésével nem kell többé váltogatnunk az olvasószemüveget és a távolra látó szemüveget, ahogyan azt még nagyszüleinktől láthattuk. Az 1780-as években Benjamin Franklin feltalálta a bifokális lencsét, amelynek felső része távolra, alsó része közelre biztosít éleslátást. Ez még megszokható, de nem kényelmes. Amikor az emberek rájöttek arra, hogy közel és távol között van egy köztes tér is, akkor jött a trifokális szemüveg, amely szinte teljesen hordhatatlan. Szerencsére nem is futott be nagy karriert, mert megérkezett a multifokális lencse, amely egy huszárvágással megoldotta a gondot.

„Persze a tévhitekkel és alaptalan félelmekkel így is nap, mint nap küzdünk – teszi hozzá Naményi Miklós. - Hogy ezeket eloszlassuk és mindenki boldog legyen, három feltételnek kell teljesülnie.”

1. A vizsgálat
Az alapos itt nem elég, a vizsgálatnak tökéletesnek kell lennie.

2. A szemüveg elkészítése, lencse kiválasztása
A Szemeszter Optikában egy digitális eszközzel fénykép készül a páciensről, a munkatársak pedig a fotón tizedmilliméterre pontosan bejelölik a kitekintési pontokat és digitálisan megtervezik a lencsét. Ezután közel félórás beszélgetés következik, amely során a látszerész kollégának meg kell ismernie a páciens életvitelét, munkáját, hobbiját. Tudnia kell, milyen szemüveget hordott eddig, mit szeretett benne és mit nem. A rendszer a fényképről körülbelül 8-10 adatot vesz le. Ehhez hozzárendeljük a vizsgálati adatokat és összeáll, milyen egyedi szemüveglencsére van szükség. Egy kiválóan elkészített multifokális szemüveg csak a viselőjének készül! Az ő életvitelét követi, az ő fejformájához illeszkedik.

3. A viselő maga
Megesik, hogy a viselő egyszerűen nem tudja megszokni a szemüveget, nem bírja az idegrendszere a dioptriaváltást. Ezt sem a viselő, sem az optika nem tudja előre megjósolni. Épp ezért a Szemeszter Optika hat hónapos megszokási garanciát biztosít multifokális lencsékre. (X)

Szabó Virág | Fotó: Domján Attila