Megint csak a 80-as évek
Újra hódít a horgolt holmi és a ballonkabát, trendi lesz a magas derék, a lombzöld szín és a csíkok minden mennyiségben, konfetti smink, elnagyolt minták, festmények a ruhákon... Ilyen változatos mintaválaszték és arckence divat mellett azért sejthető, ebben az évben nem nagyon kell kiegészítők után nyúlnunk.

Színügyileg némi visszafogottság, minták tekintetében annál nagyobb változatosság kecsegtet bennünket a kirakatok ablakaihoz. Bár az idei év divatszínének hivatalosan a greenery-t, azaz lombzöldet kiáltották ki, végignézve a kifutók kínálatán, a sárga sem sokkal maradt le a tavasz frissességét, az újjászületést, a rügyfakadást szimbolizáló nyertes mögött. Sőt – kislányos anyukák előnyben! – sokak örömére előtérbe kerül a rózsaszín, a visszafogottabb divatkövetők pedig tovább lelkesedhetnek a nude – testszín – árnyalatú ruhákért.

Most az sem kínos, ha a már réges-régen zsákba gyűrt és padlásról lecipelt holmik közül kotorjuk elő az akár két számmal kisebb, gyermekkorból ránk kacsintó, horgolt mellényt. Amit, ha már csak topként tudunk is magunkra édesgetni, a tükör előtt állva akkor is divatkövetőnek érezhetjük magunkat. Nem találod, pedig biztosan tudod, hogy édesanyád minden ünnepi alkalommal ilyet húzott rád? Annyi baj legyen! Horgolótűt a kézbe, s ha már így alakult, bátran játsszunk a színekkel: idén a sárga-kék kombináció is kiváló választás lehet.

Vállat villantani most is ér. Batikolt mintával díszített, vékony, lenvászon felsőket ereszthetünk félvállra. A hippi stílus persze nem csak ilyen formán jeleskedik, ugyanis szabálytalan, nagyobb virágminták lepik el a ruhákat és a cipőket egyaránt. S, ha már a cipőknél tartunk, az örök és sokaknak kedves balettcipő és mokaszin fazonok mellé bekúsznak a pántos topánok, legyen az félcipő, vagy szandál.

Jó cipőhöz illő táska dukál, ami minél nagyobb, annál menőbb. Teljes letisztultság, semmi flanc, zseb sem kell! A mindenféle női holmit elnyelő kiegészítő akkor lesz igazán flancos, ha azon, a hozzá választott ruhakombináció mintája köszön vissza. Van még egy apróság, amivel nem rontjuk, sőt, inkább játékossá – adott esetben elegánssá – varázsoljuk megjelenésünk: ha egy, a táskához és persze személyiségünkhöz illő táska pompont aggatunk a megfelelő helyre.

Idén hódítanak a kitűzők és a pinek. Megfelelő formán ez a férfiaknál is megjelenik. Lógós, liffentyűs, strasszos, romantikus, vagy visszafogott… Szinte mindegy. Akár többet is viselhetsz egyszerre. Formabeli megkötés nincs, minél dekoratívabb, annál jobb.

Hasonló elv követendő sminkeléskor is. Idén ugyanis nem csak a szájfényünk kell, hogy csillogjon, hanem az egész fejünk! Semmi visszafogottság, az ázsiai trendeknek köszönhetően, jó lesz lassan megismerkedni a highlighterekkel. És, amit persze már minden bizonnyal mondanom sem kell, arcfestés közben is tartsuk szem előtt a tényt: idén a zöld árnyalatait magunkra festve lehetünk megjelenésünkben igazán teljesek.

Most, hogy megbeszéltük, a hölgyek miben mutatkozzanak az év első felében, kacsintsunk át egy kicsit az urak próbafülkéjébe is.

Természetesen az év meghatározott divatszínének viselete alól ők sem kivételek. Igaz, a lombzöld meglehetősen különleges szín, ami nem feltétlenül áll jól mindenkinek. Szerintem fiatalos, a színszimbolika szerint megnyugtató, divatszakértők szerint pedig magában hordozza a feltűnni vágyást. Ezzel együtt a nagy divatházak a sportosabb és elegánsabb modelljeik tervezésekor sem fukarkodtak vele. Mi több, nem csak mint a szürke, a bézs, vagy a fehér kiegészítőjeként alkalmazták, zöldet a zölddel, ahogy a „csövön kifért”. És talán az sem véletlen, hogy a férfiak esetében most a túrázós holmik is nagyobb hangsúlyt kapnak.

Míg a hölgyeknél a ballon, uraknál a különböző szabású és hosszúságú tolldzsekik robbannak be a tavaszi divatba. A pamutvásznak mellett ott van a mindenféle megoldással kombinált nejlon is. A furfang sokszor a kontrasztos bélésben rejlik, ami már önmagában is stílusteremtő megoldás.

A gyengébbik nem divatja esetében nem említettem – talán azért, mert részemről minden évben, egyfajta örök klasszikusként látom megnyilvánulni –, de idén valahogy a megszokottnál is nagyobb hangsúlyt fektetnek a tengerész stílusra. Mindez nem csak a csíkok elburjánzását okozza, az ezzel együtt járó lezserség is uralkodó jegy, legalábbis a férfi holmik esetében mindenképp.

A kötött darabok uraink megjelenéséhez is csak hozzátesznek. A pulcsik és a kardigánok most alapdaraboknak számítanak a férfigardróbban, melyek közül is a rizsszem-mintás, a legújabb divat szerinti csíkos és a könnyed, pamutos szálakból készült felsők a legtrendibbek. Mindehhez további dekorativitást már csak a cipzárak, gombok kölcsönözhetnek.

Ami az övön aluli részeket illeti: farmer, farmer, farmer. Idén a legkülönbözőbb koptatásokkal, sőt egyes tervezőknél zöldre festve hódít. Jópofa, kötelezően kétgombos zakóval kombinálva, akár kötetlenebb üzleti megbeszélésekre is bevethető. Amikor azonban már minden részlet számít, jöhet az öltöny! A stílus legyen mindig letisztult, amit továbbra is a keskeny fazonok uralnak. Nyerő szín a kék, ami mindig igényes és megbízható megjelenést kölcsönöz viselőjének. Alá a divatnak megfelelően csíkos ing, vagy lezser, koptatott színű pólóing dukál bélelt gallérral.

Cipő? Öltönyhöz – ahogy a bőr, úgy – a sportcipő is menő, bermudához mokaszin, vagy vászoncipő dukál. És, ha reggel nem ezt a kombinációt követve mégis mellényúlnak, úgy is jó.

Ring Júlia | Fotó: stock