Dobosi Pincészet, Bio Kéknyelű 2014
Vannak olyan borok, amelyek megérdemlik, hogy az ember betárazzon belőlük pár palackkal a nehezebb vagy éppen a boldogabb napokra. Vagy azért, mert kimagasló a minőségük, mert egyediek, vagy azért, mert ár-érték arányuk ellenállhatatlan. És némely – nagyon ritka esetben – azért, mert ez mind igaz: ilyen bor a 2014-es Bio Kéknyelű is, a szentantalfai Dobosi Pincészettől.

Muszáj néhány szót ejteni a szőlőfajtáról. Az enyhén fallikusan erotikus beütésű nevét a szőlő a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta. Ősi magyar szőlőfajta. A filoxéravész előtt nagy népszerűségnek örvendett, annak ellenére, hogy termesztése nem egyszerű: női virágú, ezért termékenyülése bizonytalan; a beporzást csak a szél segíti. A fő porzó fajtája a borászatilag szinte értékelhetetlen Budai zöld volt, ezért általában vele együtt telepítették. Későn érő, október elején-közepén szüretelhető, emiatt minősége erősen függ az évjárattól. Nem hoz nagy mennyiségű termést, viszont többnyire jó minőséget ad. Éppen ezért csúfolták úri szőlőnek, mert a kis mennyiségű termés miatt csak a gazdagok úri passziójának gondolták a szegényebbek.

Hogy fennmaradt, azt leginkább a badacsonyi Borkutató Intézetnek köszönhetjük. Nekik sikerült olyan beporzó szőlőfajtát nemesíteni, amely nagyobb biztonsággal végzi el a „nemzés” nemes feladatát, és a belőle készült bor is kiváló. A Rózsakő, vagy kevésbé elegáns „leánykori” nevén Badacsony 36-os szőlőt, a Kéknyelűből és Budai zöldből keresztezték az 50-es évek végén. Bora savas karakterű, a Kéknyelűre emlékeztet. Magas terméshozam mellett igen jó minőségű szőlőt ad. Nevét a legendás badacsonyi kőről kapta. Ugyanakkor elévülhetetlen érdemei vannak Szeremley Hubának is, aki ezt a nemes bort visszalopta a boltjaink polcaira a rendszerváltozás utáni években, amikor a Kéknyelű már szinte eltűnt a hazai borkínálatból.

A Dobosi Pincészet csak bio borokat készít. Tehát nem használnak felszívódó permetszereket, sem vegyszert, sem gyomirtót, se műtrágyát. Ők konkrétan a rezet és a ként használják növényvédő szerként, meg a meszet, amit már több száz éve használtak elődeink. Ez nagyjából annyit jelent, hogy 15%-kal több kétkezi munka hárul rájuk, mint másra. Fürtönként kell lelevelezni a szőlőt, hogy érje a nap és ne gombásodjon. Akit érdekel a környezet, az ezt nagyra értékeli, akit nem, az meg magasról tesz rá. Sajnos egyelőre Magyarországon minősített bio bor nagyon kevés van. Egyelőre magasról teszünk rá. De ez változni fog.

Aki szereti a Kéknyelűt, annak kihagyhatatlan. Aki nem ismeri, annak meg kell ismernie. Színe mély szalmasárga, megjelenésében olajos. Illatában és ízében is természetesen a minerális jegyek uralkodnak. Ahogy Hamvas Béla mondta: hímbor. Szép savösszetételű, harmonikus. Talán még fiatal, érlelésre lenne alkalmas, amennyiben kibírjuk, hogy ne bontsuk meg. Érdemes belőle több palackkal vásárolni, és félévente megkóstolni, hogyan öregszik. Illata visszafogott, a vadalma és körte sejlik fel, amik lassan-lassan kiegészülnek egyéb sárga húsú gyümölcsökkel. Dinamikus bor, mely a szájban jó egyensúlyt mutat a test és alkohol között. Az érett alma és körte az ízjegyekben is visszaköszön.

Telt, összetett és kerek szerkezet jellemzi, ami talán elsősorban a tökéletes alapanyagnak köszönhető. Egy leheletnyi ásványossággal búcsúzik. Nagyon szép bor. De tényleg.

Tóth Loon | Fotó: Babják Tamás

Ez a Kéknyelű 2016-ban Magyarország 5. legjobb fehér bora volt a Top 100 borversenyen.
Erre a versenyre nem nevezni kell, hanem sommelier ajánlással vagy nemzetközi borversenyen szerzett arany éremmel lehetett bekerülni. A Dobosi Pincèszet az utóbbival került be, egy VinAgora Nemzetközi arannyal.

Dobosi Pincészet

E-mail: info@dobosipinceszet.hu
Tel/fax: +36 87 479 098
Postacím:H-8272 Szentantalfa, Fő u. 81.