Bukolikus idill és egy falat túrógombóc
A Káli-medencei Kővirág mára fogalommá vált. A világ minden tájáról érkeznek ide, sok a visszatérő vendég, mert különös varázsa van a környéknek és az étteremnek is.

Itt azt érezhetik a vendégek, hogy mindent szívvel-lélekkel nyújtanak nekik, a frissen vágott virágokat az asztalokon csakúgy, mint a tányérokra kerülő kiváló minőségű és különleges ízvilágú, tálalású ételeket. A tulajdonosok maguk is szerelmesei a helynek és a vendéglátásnak – utóbbit családi örökségként is hozzák: Mészáros György nagyszülei alapították a híres szombathelyi Mészáros Cukrászdát, Zakar Kata nagypapája, Majthényi Károly alapította és vezette a zsennyei művésztelepet a Rába partján. Hitvallásuk alapja, hogy aki ide belép, kapjon egy kis Káli-medence esszenciát.

A Kővirágban nyáron hatalmas napernyő alatt élvezhetjük a kert mesés látványvilágát. Esténként a tücskök, kabócák ciripelése, a gyertyák fénye és a kerti fűszernövények, virágok bódító illata, az ízek harmóniája és egy-egy környékben művelt szőlőből készült bor elfeledteti velünk a világ rohanását és a mindennapi gondokat. A legnagyobb nyári nyüzsgésben is nyugalmat, békét áraszt a hely. Télen is érdemes ide ellátogatni, hiszen ilyenkor az étterem csikótűzhelyében pattogó tűz melege mellett költhetik el ételeiket, egészen különleges hangulatban.

Ételeiket többnyire környékbeli, szezonális alapanyagokból készítik, és háromnaponta új étlapot írnak az étterem falán lógó táblákra. Persze akad itt olyan étel is, ami állandó. Például a híres Kővirágos túrógombóc, ami nagy népszerűségnek örvend. A séf és csapata letisztult, kifinomult ízvilággal dolgozik, kínálatuk mindig bőséges és választékos. Külön figyelemmel tisztelik meg vegetáriánus vendégeiket, akik sokféle étel közül választhatnak. A Kővirágban megtalálják a tökéletes menüt a hagyományos ízek kedvelői és azok is, akik szeretik az újításokat. A bor-szortiment a környékbeli legkiválóbb borászatok tételeiből áll. A háznak saját bora is van, a Kővirág Olaszrizling, amelyet Káli Balázs borász készít Szentbékkálla napsütötte domboldalain érő szőlőből. A gyerekeket és a sofőröket pedig házi szörpök és mentás limonádé várja.

Ahogy neve is mutatja – Kővirág Étel, Ital, Ágy –, a hely azonban nem csak gasztronómiájával kápráztat el: a nyugodt, falusias környezet, a vidék háborítatlan csendje egyre többekben kelt vonzalmat.

A Kővirágban hat darab kétszintes, 60 négyzetméteres, 4 fős lakosztály várja a pihenni vágyókat, amelyek ötvözik a népies és mediterrán lakberendezést a 21. század komfortjával. Az egykori bikaistállóból kialakított lakosztályok vastag falainak köszönhetően a nyári forróságban üdítően hűvösek, télen pedig bent tartják a meleget. Aki itt pihen, belecseppen egy régvolt békebeli világba, miközben minden kényelem adott számára a kikapcsolódáshoz. A Kővirág bejáratával szemben álló két vendégházat is ki lehet bérelni, akár hosszabb időre is. A vendégházak konyhával, étkező helyiséggel is felszereltek. A két ház külön udvarral rendelkezik, és egy-egy család számára nyújtanak kényelmes alkalmatosságot.

Egyre többen vannak, akik úgy döntenek, hogy nemcsak ritka látogatók szeretnének lenni ezen az egyedülálló fekvésű és klímájú környéken, hanem itt töltenék a nyarakat, esetleg itt telepednének le. A tulajdonosok számukra hozták létre a Kővirág Ingatlanirodát, a Balaton-felvidékre, azon belül is a Káli-medencére specializálódva. Irodájuk azonos címen található a Kővirággal, ami a régi hagyományokhoz híven első kézből biztosítja az információkat az eladó, kiadó ingatlanokról, és a felmerülő vásárlási, bérlési igényekről.