Campanari, a mokaszinok királya
Eplényen keresztül jövet-menet láttam, ahogy készül az üzlet, alakítják, bepolcozzák, majd megérkeztek az első cipők és végül a bolt finomságát megkoronázó Audrey Hepburn fotel is a helyére került. A vállalkozás cégére magáért beszél: a tulajdonos és cipőkészítő Gianfranco Campanari nevének megkoronázott kezdőbetűje díszíti a homlokzatot, mely messziről hirdeti, hogy az Itália szerte a mokaszinok királyaként emlegetett olasz immáron nálunk is hódít.

Csodaszép portékák közt beszélgetek Gianfranco Campanarival és feleségével, Talabér Mártával, aki mint tolmács segít az interjú készítésekor, s fordítja magyarra a csodálatosan dallamos olasz nyelvet. És nem csak a bolt van Eplényben, ők maguk is itt élnek, így részben érthető az üzlet székhelyének megválasztása, mégis kíváncsisággal tölt el, mindez miként tud működni a mindennapok során…

Miért Audrey és miért Eplény?

Gianfranco Campanari: Ő egy nagyon különleges és stílusos hölgy. Mi is ilyen üzlet szeretnénk lenni.

Talabér Márta: Egyébként pedig lelket ad az üzletnek…

GC: S, hogy miért Eplény…? Ezt a kérdést már nagyon sokan feltették. Olaszországban egy - Eplényhez hasonló, - nagyon pici helyen laktam. Él ott egy úr, aki nagy márkák – mint a Tod’s, ACF Fiorentina Foci Klub - tulajdonosa, a neve Diego Della Valle. Ő egy nagyon fontos ember odahaza.Tőle is sokan kérdezték, miért azon a kis helyen – melynek alig több mint ötszáz lakosa van - alapított gyárat? Ő erre csak ennyit válaszolt: „Itt születtem, itt lakom, ez az otthonom”. A magam részéről hasonlóképp gondolok Eplényre. Itt van a közös otthonunk Mártival, így számomra nem volt kérdés: itt fogok mokaszinokat készíteni, nagyon szép és különleges cipőket árulni. Mindig azt mondom, nekem Eplény Európa közepe.

TM: Itt vagyunk az út mellett, hatalmas az átmenő forgalom. Megtalálnak bennünket a Balaton partjáról is, tehát azt gondolom, aki ezeket a cipőket, ezt a minőséget keresi és szeretné magáénak tudni, az eljön érte ide. És eddig úgy tűnik, ez működik.

GC: Nem az a fontos, hogy egy cipőt eladjunk valakinek, sokkal fontosabb, hogy aki egyszer vásárolt nálunk, az másodjára is visszatérjen hozzánk. Ez az igazi visszaigazolása annak, hogy a vevő tőlünk jót, minőségit kapott. Ezért tanácsolom mindenkinek, hogy minél több cipőt próbáljon fel, mert csak így tudhatja meg, melyik az, amelyik igazán megfelelő számára.

„A mosoly olyan dolog, ami nem kerül semmibe” – Gianfranco Campanari

Lelkesedés, elhivatottság, a szakma szeretete és tisztelete sugárzik az üzlettulajdonosból, no meg az örök és hamisítatlan mosoly, amivel a szó jó értelmében mindenkit levesz a lábáról. Addig mindenképpen, míg az ember egy-két, netán több pár cipőt felpróbál. Mert próbálni azt kell! Ez a Campanari Cipőboltban alapszabály, hiszen viselve a lábbelit érezhetjük meg igazán annak kényelmét, s magunkat a tükörben látva tudjuk eldönteni, a választott portéka valóban ránk várt-e. Mondanom sem kell, rólam is lekerült a téli Bakonyhoz választott bakancs, melyet lecserélve, egy elegáns bokacsizma pár máris nőt varázsolt belőlem.

A minőségi cipők és táskák hazája, Olaszország

Itália a divat fellegvára. Ami az olasz kifutókról indul, világszerte meghatározza a mindenkori trendet. Nem csoda hát, hogy a leghíresebb textil- és ruhatervezők mellett a világhírű cipőmárkák gyárai is itt honolnak. Olaszország tehát a bőrművességben és cipőkészítésben is élen jár, különösen Gianfranco Campanari szülőföldje, Marche tartomány. Ezen a környéken – ami körülbelül ötven négyzetkilométernyi terület - készül a világ minőségi cipőinek hat százaléka. A leghíresebb márkák készíttetik ott a cipőiket, így például a Prada, Hugo Boss, Roberto Botticelli, Gucci, Richmond… És ez persze igaz a táskákra is.

Gianfranco: „Dolgoztam híres márkáknak, a Clarksnál tanultam meg például mokaszinokat készíteni. Ez egy angol márka, ami ott Marcheban készítteti a cipőit. Vannak tehát a már említett „nagyok”, de a számszerűséget nézve, mégsem ők vannak túlsúlyban, hanem a sok kicsi vállalkozás, kisebb manufaktúra. Ezek közül is, ahol már 20 embert foglakoztatnak, nagy vállalkozásnak számít, ugyanis 20 cipész már rengeteg lábbelit tud előállítani. Ennyi ember 600-800 pár cipőt készít naponta. Ez nem kevés.”

Márta: „A beszállítással, a kínálat kiválogatásával azért is van könnyű dolgunk, mert Gianfranco – mint hazai mester – ezeket a műhelyeket ismeri, sokaknak dolgozott is, így például a Pierre Cardinnek, a Ted Lapidusnak, Alviero Martininek. Így nem kérdés, hogy a bolt kínálatának bizonyos modelljeit tőlük rendeltük meg. Ezek olyan modellek, melyek nagyon szigorú elvárásoknak megfelelően készülnek, kiemelkedően magas minőségűek, ahol a készítési folyamatba nem csúszhat hiba.”

Minőségi szolgáltatás elérhető áron

Gianfranco: „Olyan dolgaink vannak, amit más itthoni üzletben nem nagyon lehet megtalálni. Sokaknak van cipőboltja, nekünk különleges és stílusos dolgaink vannak. Ezek a lábbelik nagyon kényelmesek, ami nagyon fontos. Kívül-belül valódi bőrből vannak, szépek és minőségi anyagokból készülnek. Mindezen felül a Campanarinál nagyon fontos a minőség, illetve, hogy az itt megtalálható termékeket elérhető áron forgalmazzuk.

„Azt szeretném, hogy aki kényelmes, jó cipőt szeretne, az ide jönne hozzám.”


Márta: „Gianfranconak nem az a fontos, hogy mindenáron eladjon egy cipőt. Számára sokkal fontosabb, hogy annak, aki bejön és cipőt akar vásárolni, segítsen megtalálni a legjobbat. Ez nem üzlet, hanem szolgáltatás.”

Körbenézek, mindenhol különleges, letisztult női-férfi és gyermek lábbelik marha-, kígyó-, angolnabőrből, vászonnal, glitterrel, vagy akár lószőrrel kombinálva. Vannak köztük egyedi darabok, világmárkák és saját készítésű modellek is. Látványra is meggyőzőek, de felpróbálva őket az ember egészen átlényegül.

Gianfranco szerint a jó cipő nem csak mutatós, hanem akár egész napon át hordva is kellemes közérzetet biztosít, és kényelmes viselet marad.

Minden Campanari cipő kézzel készül, ezen felül Gianfranco vállalkozó szellemű, amiből adódik, hogy egészen elképesztő anyagok felhasználásával is készített már mokaszint. Az említett bőrökön felül dolgozott már felmosóronggyal, különböző csillogó anyagokkal – amiket különösen kedvel, különféle textilekkel, vagy jutazsák-kígyóbőr kombinációjával. Azért is szereti a mokaszinokat, mert nagyon sokféleképpen lehet őket elkészíteni.

Mit hoz a jövő?

Gianfranco:„Ami a saját modelleket illeti, a mostani kínálatot még otthonról hoztam, de tervezem, hogy a későbbiekben ezek előállítása helyben történjen. Vásároltunk Eplényben egy pici kis épületet, amit részben már elkezdtünk felújítani. Amikor elérkezik az az állapot, hogy ott már dolgozni lehet, onnantól fogva ezek a mokaszinok itt készülnek majd. Addig pedig csak szépen sorjában: először is itt az üzlet, kínálatunkat folyamatosan posztoljuk a facebookon, most készül a webshop, s majd aztán, a következő lépés lesz a gyártás. Tervben van az is, hogy a saját készítésű Campanari cipőket viszonteladásra is forgalmazzuk majd. Mindemellett a hölgyek és urak cipőre vonatkozó egyéni elképzeléseit is szívesen teljesítjük, amihez nem kell más, mint a cipőméret, egy választott modell, illetve, hogy milyen anyagból, bőrből készüljön el a lábbeli.”

Márta: „A kínálat is hamarosan bővül. Nemrég érkeztek meg a táskák, nemsokára kapunk öveket, táskák további modelljeit, kulcstartóra, táskára való pompon díszeket. Itt az üzletben alapvetően ”bőrös” világot szeretnénk megteremteni, a webshopban lesznek más termékek is, de az majd úgyis kiderül…”

Ring Júlia | Fotó: Tál Dominik