A nyári Balaton-part bora
Varga András, a zánkai Lídia Borház vezetője ajánlja a pincészet legújabb tételét, a Nekem Balaton néven piacra kerülő 2016-os olaszrizlinget.

A zánkai pincészet családi vállalkozásként működik, 16 hektáron gazdálkodnak. 2012 óta folyamatosan fejlesztik a borászatot technikai eszközök, marketing és megjelenés szempontjából is. A 2015-ben létrejött BalatonBor elnevezésű kezdeményezés tagjaként a borászat azt az eszmét hirdeti, amely szeretné összefogni a Balaton északi és déli partjának bortermelőit, és létrehozni egy olyan borfajtát, amelyről a vásárlóknak a balatoni borvidék jut eszükbe. Ennek megfelelően a termelők olyan olaszrizlinget alkottak meg, mely tipikusan nyári, gyümölcsös, kellően friss, üde tétel. Szakmai alapon kiválasztott 20-30 termelő kerülhet be évente ebbe a körbe. Ők vállalják, hogy „testben és lélekben” azonos típusú és minőségű bort készítenek; ez az úgynevezett BalatonBor. A különböző pincészetek esetében azonos a palack, a csavarzár, címke, de a címkén apró betűvel megjelenik az adott borászat neve. Maga a BalatonBor ropogós, friss savakkal rendelkező olaszrizling, alkoholtartalma 12–12,5% körül van, így mindenképpen egy könnyed bor a végeredmény.

Ebbe a csodálatos válogatásba kerülhetett be 2015-ben a Lídia Borház is, ami nagy megtiszteltetésnek számít. A BalatonBor nagyon szép, fajtajelleges olaszrizling. Harmonikus, elegáns savakkal, szép, tükrös világossárga megjelenéssel bír. Nyarat idéző fiatalos címkével ellátott, melynek színei is a frissesség hangulatát idézik. A 2016. évi válogatásba nem választották be ugyan a Lídia Borház olaszrizlingjét, Varga András ennek ellenére bizakodó, és a hamarosan piacra kerülő Nekem Balaton elnevezésű olaszrizlingjéről nagyon pozitívan nyilatkozik. Fontosnak tartja, hogy továbbvigye az eszmét, illetve, hogy annak megfelelően alkossa meg borait. A Balatonnál a legnagyobb érdeklődés a májustól októberig tartó időszakot övezi, a Lídia Borház pedig főleg könnyed borokkal készül a szezonra. Nyári tételei között megtalálható a Piknik, Füredi friss, Benedek, KisVörös, Bori bora, Marcella, Molett. A „Régebb óta fiatal” generáció is megtalálja a diófa árnyékába való tételt Lídiáéknál, mondjuk egy 2008-as fahordós olaszrizlingben. Az elnevezést tavaly nyáron a balatoni gasztronómiába berobbanó, Zánkán nyíló, Neked Főztem gasztrokocsma ihlette, mely helyi alapanyagok felhasználásával készült nemzetközi ételeihez szolgálja fel a Lídia Borház borait. Bíznak benne, hogy a most palackozásra kerülő Nekem Balaton nevű bor jól illeszkedik majd a part többi vendéglátó egységének helyi ételeihez is. A Nekem Balaton fiatalos stílusában hasonlatos lesz a BalatonBorhoz. A palack formája idézi a már megszokott megjelenést, ugyanakkor címkéje egyedi lesz.

A Nekem Balaton egy üde, gyümölcsös, friss olaszrizling, pattogó, friss savakkal. Közeledik a tavasz, lassan elérkezik a nyár, kiváló kísérője friss, párolt zöldséges ételeknek, gyümölcsöknek. A Lídia Borház borásza nem kötné konkrét ételhez, ám mindenképpen grillezett, salátás, friss fogásokhoz, balatoni halakhoz ajánlja. A bor megalkotásánál az volt a célja, hogy aki megkóstolja, annak a nyári Balaton-part jusson eszébe róla. Meleg nyári estéken igazi felfrissülést adhat a Nekem Balaton! (X)

Ecoport | Fotó: Tál Dominik