Útfelújítások, kerékpárutak, új munkahelyek lesznek a megyében
Egy ország fejlesztéspolitikájának mindig az aktuális lehetőségek keretei között kell mozognia. Az elmúlt hat év eredményes gazdaságpolitikának köszönhetően sokat javultak a lehetőségek: dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára újabb megyei fejlesztéseket jelentett be.

Az elmúlt időszak egyik legjelentősebb előrelépését jelentette a közlekedési infrastruktúra fejlődése: Székesfehérvár és Veszprém között mindenütt 2x2 sávossá alakították a nyolcas utat – a várpalotai elkerülőt kivéve, ami 2018 elejére készülhet el –, és tavaly összesen 30 km útszakaszt tettek rendbe a megyében. Idén folytatódik a munka: 4 milliárd forint értékben összesen 40 km útszakasz újulhat meg.

A kerékpáros közlekedés térképére is felkerül Veszprém és vonzáskörzete, amelyek részben illeszkednek a kiemelt projektként kezelt 110 km hosszú Pannonhalma-Veszprém-Balatonfüred kerékpárútba is. 2017-ben megkezdődhet a Szabadbattyán-Aszófő közötti vasút villamosítása, ami 2018-ra készülhet el, és egyúttal az állomásépületek rekonstrukcióját is magával vonzza.

A Modern Városok program elemeként a szentkirályszabadjai repülőtértől északra található területen ipari park létesül, ahol a korábban mezőgazdasági célra használt területeket közművesítik – már a Modern Városok Bizottsága előtt van az a fejlesztés, ami révén első körben 400 új munkahely létesülhet a területen.

Tervezik az internet infrastruktúrájának javítását is: 2018-ig a megye hátrányosabb területein is elérhetővé válhat a szélessávú internet, míg a Sulinet programon belül 100 %-ossá növelnék az iskolák wifi-lefedettségét. A Pannon Egyetem bázisán, az Aranyosvölgyben egy kutatás-fejlesztési központ jön létre, emellett sportberuházások is megvalósulnak: a Stadion felújítása, új városi uszoda építése és a Veszprém Aréna bővítése.

Bertalan Melinda | Fotó: Domján Attila