Nem csak esztétikai és látásvédelmi, hanem életviteli döntés
Az UV sugárzás szemre gyakorolt káros hatása már régóta bizonyított, a problémát valahogy mégsem vesszük elég komolyan. A szemüveg kiválasztásakor gondosan odafigyelünk arra, hogy nem torzít-e a kép, élesek-e a színek, kényelmes-e a termék… Ugyanakkor úgy tűnik, napszemüveg vásárlásakor minden körültekintést és odafigyelést nélkülözve csakis a kinézettel törődünk.

Egy körültekintően kiválasztott, stílusunkhoz passzoló szemüveg öltöztet. Ám míg a látáskorrekciót elősegítő szemüveg esetében hajlandóak vagyunk kompromisszumra, mondván: az a fő, hogy rendesen lássunk, addig a napszemüvegek esetében csupán egyetlen kérdésre fókuszálunk: jól áll a szemüveg?

Jön a jó idő és előkerülnek a télen mélyre suvasztott napszemüvegek. Reider László és Naményi Miklós, a Szemeszter Optika tulajdonosai pedig nap, mint nap igyekeznek eloszlatni a tévhiteket.

Akik szemüveget hordanak, azok valószínűleg ismerik az örök problémát: szemüveg elrak, napszemüveg felvesz, zárt helyiségben pedig vissza az egész. A látszerész szakembereknek ilyenkor két problémát kell egyszerre megoldaniuk. Egyrészt kezelni kell az optikai korrekciókat, másrészt csökkenteni kell a napsugárzás káros hatásait. A jó hír viszont az, hogy több lehetőség is van!

Fényre sötétedő szemüveglencse

Egy csapásra megoldódik a gond: a szemüveg biztosítja az éles látást és a napvédelmet is. Azonban szót kell ejtenünk a hátrányairól: mivel a lencse nem a fény-, hanem az UV sugárzásra reagál, vezetés közben nem sötétedik. Másrészt alacsonyabb hőmérséklet esetén gyorsabban sötétedik.

Kontaklencse

Kényelmet és szabadságot ad, napsütésben pedig csak előkapjuk a napszemüveget.

Clip on

Praktikus és hasznos, mégis talán ez a legkevésbé elterjedt megoldás. Szemüvegünkhöz egy tökéletesen illeszkedő, egyszerűen fel- és levehető réteget kapunk, amely gondoskodik az UV és a polárszűrésről.

Sportszemüveg

Mint ahogy más-más képesség és erőnlét szükséges egy-egy sportághoz, úgy más látási igények is jelentkeznek. Egy síelő számára fontos, hogy a szemüveg élesebben szűrje a felülről érkező sugárzást, ugyanakkor a hó se vakítsa el. Egy biciklistának az áramvonalas kialakítás lesz az elsődleges szempont szemüveg választásakor. A Szemeszter Optika munkatársai egy speciális dioptriás betétet ajánlanak megoldásként, amely tökéletes illeszkedésének köszönhetően észrevétlenül biztosítja az éleslátást használójának.

Látáskorrekció igényekor minden út az optikába vezet, napszemüveg vásárlásakor mégis kevesen választják a szaküzletet, pedig hosszútávon az erős sugárzás is komoly károkat okozhat! Legtöbben a divatszemüveget veszik le a polcról, vagy replikát rendelnek. Az olcsó és nem megbízható gyártótól érkező szemüvegek azonban több kárt csinálnak, mint hasznot.

Az erős napfény hatására a silány minőségű napszemüveg lencséje heteken belül elveszítheti védőhatását, a viselője pedig még csak nincs is tudatában! Ami még rosszabb, hogy a sötétített lencse hatására a pupilla kitágul, ezáltal még védtelenebbé válik az erős fénnyel szemben.

Külsőre senki nem tud különbséget tenni egy 2000 és egy 30000 forintos lencse között, a háttérben azonban hihetetlen mérnöki munka áll – figyelmeztetnek az optika munkatársai. Egy jó napszemüvegben jól érzi magát az ember. Egy minőségi termék nem torzít, nem okoz fejfájást, kényelmes és kristálytiszta kitekintést ad. Egy olcsó szemüveg esetében lehet, hogy egyik feltétel sem teljesül, de viselője azt gondolja, majd úgyis megszokja. Ám ez nem így működik.

A szülőknek is körültekintőnek kell lenni, ha csemetéjüknek vesznek szemüveget. Egy gyerek biztosan a pókemberes vagy a Disney hercegnős szemüveget választaná, de rossz hírünk van: ezek UV védelme a nullához közelít.

Az egész életminőségre kiható következményei lehetnek annak, ha abban a korban, amikor az agy és a retina közötti kapcsolat kialakul, rossz szemüveget adunk a gyereknek. Most valószínűleg sok szülő arra gondol, hogy amíg csemetéje úgysem tud vigyázni a dolgaira, addig felesleges a drága szemüveg, de higgyék el, meg lehet értetni a gyerekkel, hogy a szemüveg érte van!

Nincs két egyforma igény – magyarázzák a tulajdonosok. – Valakinek a funkció az elsődleges, másnak a kényelem, megint másnak pedig a divat.

Szerencsére a technológia ma már nemcsak a tökéletes állapotfelmérést teszi lehetővé, hanem azt is, hogy olyan szemüveget kapjon kézhez a használó, ami kizárólag neki készült, az ő igényeihez igazodik, az ő életvitelét követi.

Egy biztos: a szemüvegviselés kompromisszummal jár, de egy pofonegyszerű hasonlattal élve: ha túrázni megy az ember, akkor nem a magassarkúját vagy a makkos cipőjét veszi elő. A cél az, hogy a szemüvegvásárlás esetében is ezt a kultúrát érjük el.

A valóság azonban egyelőre azt mutatja, hogy ehhez még rengeteget kell tenniük a szakembereknek, ugyanis szinte senki nem a funkciót keresi a napszemüvegben, legtöbbször még csak azt sem mérlegelik, hogy kényelmes-e a szemüveg. A Szemeszter Optika folyamatosan igyekszik változtatni ezen a hozzáálláson. Az alapos kikérdezés az alapja minden szemvizsgálatnak, ezáltal képet kapnak a páciens egyéni igényeiről.

Egy szemüvegvásárlás nem olcsó mulatság, de Reider és Naményi szerint nem ezen kellene spórolni. Egy drága, de jó minőségű termék vásárlásakor egyszer bosszankodik az ember: a fizetésnél. Azt követően azonban folyamatosan élvezi a termék jótékony hatásait. Olcsó termék esetében megfordul a tendencia.

„Szeretnénk képet kapni a páciens igényeiről, még akkor is, ha ő esetleg soha nem fogalmazta még meg magában, hogy mit tart fontosnak egy szemüvegben. Ehhez aztán hozzáadjuk a szaktudásunkat. Ha bízik bennünk a kuncsaft, akkor garantáltan megtaláljuk a legjobb lehetőséget számára.”

Szabó Virág | Fotó: Domján Attila