A BalatonBortól a Dűlőborig
Gyukli Krisztiánnal, a Rizling Generáció Egyesület elnökével a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék különlegességéről, a fejlesztési lehetőségekről, a helyi gasztronómiáról és izgalmas boros eseményekről beszélgettünk.

Mikor alakult, és mi a célja a Rizling Generáció Egyesületnek?

Az egyesület a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidéken gazdálkodó fiatal borászok összefogásának köszönhetően 2015 augusztusában alakult, és jelenleg 20-25 taggal működik. Célunk, hogy közösen dolgozzunk a borvidék fejlődéséért, tapasztalatokat cseréljünk, a hétköznapi munkában is segítsük egymást, és hogy népszerűsítsük a régió legfontosabb borát, az Olaszrizlinget.

Hogyan ítéli meg a Balatonfüred-Csopaki borvidék jelenlegi állapotát? Milyen helyet tölt be a magyar borvidékek között?

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa statisztikája szerint országos viszonylatban a mi borvidékünkön a legmagasabb a termőhelyek átlagos pontértéke. Emellett azt látom, hogy sok fejlesztésre van szükség az elöregedett ültetvényeken. Vidékünkön csodálatos borok készülnek, ugyanis sok gazda komoly szakmai háttérrel és kiváló technológiával dolgozik. Borvidékünk népszerűsége a hazai 22 borvidék közül az első harmadban található, ha viszont azt vizsgáljuk, hogy Tokajban 2016-ban a borfogyasztással összekötött vendégéjszakák száma néhány ezer, Balatonfüreden pedig sok százezer, akkor felmerül a kérdés, hogy van-e értelme erősségi szintet meghatározni.

Milyen sajátosságokkal bír a Balatonfüred-Csopaki borvidék, és milyen fejlesztési célokat lehet megfogalmazni?

A Balaton idegenforgalmi vonzerejének is köszönhetően a régió mindig a könnyű borok hazája volt, viszont a terület alkalmas csúcsborok készítésére is, és több borászat kezd elmozdulni ebbe az irányba. Mivel a talajtípusok és az egyes dűlők mikroklímái változatosak, így a vidék borai jellegüket tekintve is sokfélék. Célunk az, hogy a kiemelkedő minőségű borok készítése során karakterizáljuk boraink jellegét, azaz fokozatosan kialakuljon a borvidék identitása.

Milyen lépéseket tesznek ennek érdekében?

A Balatoni Kör Egyesület és a Rizling Generáció Egyesület 2015-ben kidolgozta a Vinea Balaton programot. Az áttekinthető eredetvédelmi rendszernek köszönhetően a fogyasztók címke alapján tudni fogják, hova helyezzék el a termékpiramisban a kezükben lévő bort. Három egyszerű szintbe kategorizáljuk a borokat. Alapja a Balaton körüli hat borvidékről származó, kizárólag Olaszrizling fajtából készülő, könnyű, friss, gyümölcsös BalatonBor, amely egységes címkével, egységes palackban kerül forgalomba. Független zsűri dönt évente arról, mely borok kerülhetnek be a programba. A következő szint a piramison a Hegybor, amely csak balatoni hegyekről származhat. Ebben az esetben a palackon egy grafikai elem jelzi a programhoz tartozást. A két működő rendszer mellett jövőre igyekszünk bevezetni a prémium kategóriás, szigorú eredetazonossággal rendelkező Dűlőbort. Jó látni, hogy a korrekt szabályrendszernek és az országos marketingkampánynak köszönhetően egyre több pincészet jelentkezik a programba. Fontos megjegyezni, hogy a borok minőségét nem a palack ára határozza meg: a BalatonBor minősége ugyanolyan jó, mint a Hegyboré, de két más stílusú termékről van szó.

Ön szerint mitől különleges az egyre fejlődő helyi gasztronómiai kultúra?

Borvidékünk gasztronómiája izgalmasan sokszínű, személy szerint három irányt látok. Számos vendéglátós kihasználja a helyi adottságokat, és a balatoni halakból készült ételeket preferálja. Emellett egyre inkább tör előre a fine dining – amely a helyi csúcsminőségű alapanyagokra épít. A harmadik vonal a tradicionális magyar konyhát előtérbe helyező csárda-gasztronómia. Balatonfüreden és környékén éttermek sorát tudom ajánlani bárkinek. Az is lényeges, hogy egyre több vendéglős helyi termelőktől kínálja a ház borát – ez pedig kiváló lehetőség egyesületünk tagjai számára.

Milyen fontos boros események zajlanak a borvidéken az esztendő során, mit tud ajánlani az ide látogató vendégeknek?

Több ágon is folyik a szervezés: az önkormányzatok, a hegyközségek, az egyes borászatok és a Rizling Generáció Egyesület közreműködésével. Kiemelkedő a balatonfüredi Vince-napi Borünnep, a Pünkösd körüli Rizling Tavasz, a Szent Orbán-napi Borünnep, a Nemzeti Bor Maraton, a Hal- és Borünnep, az augusztusi Balatonfüredi Borhetek és a szeptemberi Füredi Szüret. Természetesen mellettük számos más boros esemény is zajlik.

Az egyesület elnökeként a borkultúra fejlődését tekintve mivel lenne öt év múlva elégedett?

Azzal, ha a Balatonfüred-Csopaki borvidéken gazdálkodó szakemberekkel az eredetvédelemre épülő identitást helyeznénk előtérbe, valamint a kiváló termőhelyek adottságaihoz illeszkedő szőlőfajtákra épülő borstílusok aromaprofiljait határoznánk meg a fogyasztók számára is érthető módon.

Szaksz Balázs | Fotó: balatonfured.hu