A golf mindenkié
Sokan úri murinak tartják, mások ódzkodnak tőle, míg megint mások egyenesen imádják, és nem is tudnának jobb szabadidős programot elképzelni maguknak. A golfot jellemzően tipikusan rétegsportnak tartják, és sokan alig tudnak róla valamit, de most néhány kezdőlökést adunk azoknak, akik eddig csak kacsingattak ezzel a kikapcsolódási formával.

Sport? Igen, sokan csak annyit látnak belőle, hogy szépen öltözött úriemberek sétálgatnak a lenyírt pázsiton, és jópofa elektromos autókkal járkálnak fel-alá. Ez részben igaz is, azonban a golfozás közben egy nap alatt akár 8 km-t is le lehet sétálni, miközben arra is koncentrálni kell, hogy jól legyen megütve az a bizonyos fehér labda. Aki egyszer is végig játszik 18 szakaszt, az elmondhatja, hogy valóban sportról van szó. Egyesek szerint ahhoz, hogy a labda pontosan a kívánt helyre repüljön, akár ezer dologra is figyelni kell. A magas koncentráló képesség tehát elengedhetetlen, de mint oly sok minden, ez is fejleszthető.

Azt tehát már tudjuk, hogy állóképességet és szellemi fittséget is igényel ez a kikapcsolódási forma. Jó hír azonban, hogy kortól és nemtől függetlenül bárki elsajátíthatja a nem túl bonyolult szabályokat, és különösebb edzettségi szintet sem kell megütni ahhoz, hogy bátran elkezdjük. A folyamatos játék a testünk majd’ minden részét átmozgatja, ám a sérülésre igen kevés az esély. Sokan egyébként nemcsak sportnak, hanem életformának is tartják a golfot, hisz egy-egy játszma alkalmával van idő gyönyörködni a gyakran káprázatos adottságokkal rendelkező pályák látványában.

A golf egyedül és csapatban (ketten, hárman, vagy akár négyen) is játszható, de versenyszerűen is űzhető. Sajátosságából adódóan nem kevés türelemre és kitartásra nevel. Azt mondják, ez az egyetlen sport, amely az idők során ezen értékeket képviselve a mai napig megőrizte hagyományait és szellemiségét.

Tempójából adódóan a játék kiváló lehetőséget kínál arra is, hogy elmélyítsük családi és baráti kapcsolatainkat, vagy akár újakat kössünk. Sőt! Az is közismert, hogy több nagy értékű üzleti megállapodás köttetik a golfpályákon, mint az irodákban.

És ha már üzlet. El is érkeztük annak a tévhitnek az eloszlatásához, hogy a golf a gazdagok sportja. A felszerelés ára - mint a legtöbb sportnál- igen tág határok között mozoghat. Kezdőként érdemes odafigyelni arra, hogy tudásunknak megfelelő felszerelést válasszunk. Való igaz, hogy több százezer forintot is el lehet tapsolni úgy, hogy még a gyepre sem léptünk, de úgy gondoljuk, hogy kezdőként ez teljesen felesleges.

Vásárolni általában a klubházakban és online lehet, de találunk elfogadható minőségű felszerelést a francia sportóriás üzleteiben is. Nadrágnak, pólónak és sapkának szinte bármit felvehetünk, ami belefér a sportos ruházat kategóriájába, így az árak elég változatos skálán mozognak. Az etikett szabályai szerint amúgy a nyilvános klubokban a dress code szerint a játékosok vászonnadrágban, hölgyeknél vászonszoknyában, galléros ingben vagy pólóban és edzőcipőben játszanak (nem megengedett például a farmer, melegítő, férfiaknál az ujjatlan póló viselete).

A cipőnél más a helyzet. A kifejezetten golfozásra alkalmas lábbelik ára nagyjából tízen párezer forinttól indul, a határ pedig a csillagos ég. Golfkesztyűt 2-3 ezer forintért lehet már vásárolni.

A játék lényege pedig ugyebár, hogy minél kevesebb ütéssel juttassuk el a labdát a lyukba. Ehhez pedig kell labda és kell ütő is. Tanfolyamoknál a kezdők ütőkészletéről általában a pályák gondoskodnak, de bérelhetünk is magunknak. A saját 4 darabos, táskás ütőkészlet alkalmi golfosoknak nagyjából 25 ezer forintba kerül, egy teljes golfkészlethez pedig mintegy 95 ezer forintért juthatunk hozzá. Amikor elkezdjük ezt a sportot, érdemesebb egyébként egyesével megvenni az ütőket, az első hónapokban 3-nál többet aligha fogunk használni. A labda ára az elhanyagolható néhányszáz forintos kategóriába tartozik. Ha ezt figyelembe vesszük, a golf valóban drágább, mintha futni járnánk az erdőbe, azonban a horgászat vagy a síelés minimum ennyibe, ha nem többe kerül. Van itthon olyan pálya, amelyre az éves bérlet klubtagsággal együtt 99 ezer forintba kerül, amit ha összehasonlítunk egy havi fitneszbérlettel, nem sok különbséget fogunk tapasztalni. Igaz, van olyan vidéki pálya is, ahol közel 600 ezer forintba kerül ugyanez.

Itthon közel két tucat hely van, ahol golfozhatunk, ám nem árt tudni, hogy mielőtt a pályára merészkedhetnénk, szükséges az úgynevezett pálya-érettségi vizsga, amelynek szintén ára van. Ennek célja, hogy megismerkedjünk a golf alapjaival, szabályaival, az etikettel, és tudjuk, hogyan viselkedjünk a golfpályán ahhoz, hogy a játékot és más golfozót ne akadályozzunk vagy veszélyeztessünk a játék során. Ha ezt teljesítettük, már csak tőlünk függ, mennyit játszunk.

A hazai golflétesítmények egyébként nemzetközileg igen magas színvonalat képviselnek. A Bakony-Balaton térségben Balatonudvariban (Balaton Golf Club), Zirc-Szarvaskúton (Forest Hills Golf & Country Club), Balatongyörökön (Golfclub Imperial Balaton) és Alcsútdobozon (Pannonia Golf & Country Club) ismerkedhetünk eme sporttal, melyet napjainkban több mint 60 millióan játszanak világszerte.

Gesztesi Ákos ǀ Fotó: Stock