Másokra is gondolnak
A Gusto Delicate nem csak egy kávézó és ínyencbolt. Itt azok a vásárlók is megtalálják számításukat, akik valamilyen speciális étrendet követnek, vagy az adalékmentes élelmiszereket keresik.

Az egészséges életmód kialakítása nem egyik napról a másikra megy, hanem egy folyamat eredménye. A rendszeres mozgástól a mértékletességen és a jó minőségű alváson át sok mindentől függ, ám vitathatatlan, hogy egyik legfontosabb sarokpontja a táplálkozás.

Hippokratész mondta egyszer: „Ételed legyen orvosságod, és orvosságod legyen ételed.” Optimális esetben táplálkozásunk elsődleges céljának nem az élvezetek halmozása, hanem testünk egészségének szolgálása kellene, hogy legyen. Nem hiába mondják a testépítők sem, hogy az áhított forma elérése közel 80%-ban a konyhában dől el.

Bár manapság trendi a mindenféle adalékmentes élelmiszerek egyre tudatosabb fogyasztása, statisztikák szerint Magyarország még mindig a nassoló és a rosszul táplálkozó, elhízott nemzetek közé tartozik.

Van azonban itthon is egy napról napra növekvő vásárlói réteg, mely nem akar beállni ebbe a sorba, és hajthatatlanul hajlik afelé, hogy ő márpedig nem szeretne magának sem cukorbetegséget, sem vastag zsírpárnákat, sem másmilyen rettegett kórt. Vagy egyszerűen csak jobban akarja érezni magát a bőrében, és nem szennyezni magát a tömegtermékek különböző vegyszereivel.

Amellett, hogy a Gusto Delicate országszerte leginkább ínyencboltként és kávézóként ismert a fejekben, azoknak is a termékek széles palettáját kínálja, akik hanyagolnák a multik sokszor kérdéses összetevőjű élelmiszereit, és helyette inkább a különleges minőséget helyezik előtérbe. Itt azok a vásárlók is megtalálják számításukat, akik valamilyen speciális étrendet követnek. A lista hosszú arról, hogy mi mindent kapni itt, néhányat azonban ajánlanánk, melyekben biztosan nem csalódik, ha fontos önnek a minél természetesebb összetevő.

Egyik ilyen általuk forgalmazott termékcsalád a Hester’s Life. A veszprémi cég valódi adalékmentes granolákat (Veryberry, Chocolate) és müzliket (Cherrylady, Sultana) kínál, de honlapjukon mi magunk is összeválogathatjuk a saját ízlésünknek megfelelő verziókat. A dietetikusuk által összeállított élelmiszerek nem tartalmaznak glutént, szóját, laktózt, színezéket, aromát, tartósítószert vagy hozzáadott cukrot. Ezen termékek a vegán étrendbe is beilleszthetők!

A Gusto kínálatában a hagyományos ízesítések mellett a The Fine Cheese Company prémium minőségű gluténmentes krékerei is megtalálhatók, melyek kiváló kísérői lehetnek bármelyik diétás étrendnek vagy reggelinek. Finom, vékony és ropogós! Ha már reggeli, az Eat Natural szintén glutén- és szintetikus adalékmentes müzliszeletei közül olyan ízek közül válogathatunk, mint a brazil diós, sárgabarackos, mandulás-joghurtos, vagy a kesudiós-áfonyás.

Az Artigiana pesto szósza, a Rustichella olasz bio csőtésztái, fussilije, pennéje, spagettije és rizstésztája, a Bio Zentrale bolognai paradicsomszószai, a Reese’s amerikai mogyoróvajas csokoládé kosárkái, vagy a Quaranta lágy nugátjai szintén a gluténérzékenyek szájízéhez lettek igazítva.

A csopaki Tamás Ervin organikus módszerekkel operáló gazdaságából kikerülő cukor- és tartósítószermentes, mesterséges ízfokozót és színezéket nem tartalmazó szörpjei, vagy a Biotta gyümölcslevei a biológiai gazdálkodás egy-egy remekművét prezentálják. A most már Veszprémben, Győrött, Tatán és Budapesten is jelenlévő delikátbolt polcain megtalálhatók továbbá a különféle gluténmentes zselécukrok, energiaszeletek, aszalt zöldségek, valamint gyümölcstekercsek és száraztészták is.

Gesztesi Ákos ǀ Fotó: Domján Attila