Veszprém Aréna: A modern multifunkciós rendezvénycsarnok
Az elmúlt 2016-os és 2017-es esztendő eddigi időszaka kiemelkedő volt a Veszprém Aréna életében. Ezeket az éveket megelőzően egyetlen évben sem volt ennyi látogatója az intézménynek. Míg a 2008-as nyitást követő években átlagosan 170 ezer fő látogatott el a rendezvényekre, 2015-ben ez a szám megközelítette a 210 ezer főt, 2016-ban pedig már a 250 ezer főt, mely látogatói szám 2017-ben a várakozások szerint ismét teljesülni fog. Varga Andrással, a „Csarnok” Veszprémi Csarnoküzemeltető, Rendezvényszervező és Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk az Arénában rejlő lehetőségekről.

Mit takar a név: Veszprém Aréna?

A Veszprém Aréna sport - és kulturális rendezvények otthona. Egy modern multifunkciós rendezvénycsarnok, ami 2008-ban nyitotta meg kapuit. Bázisfeladata a veszprémiek büszkesége, a Telekom Veszprém férfi kézilabda csapat mérkőzéseihez, edzéseihez a helyszín biztosítása, de emellett a kézilabda utánpótlás nevelésnek és több önvédelmi sportnak is állandó helyszíne.

A sportmérkőzéseken több mint 5000 szurkoló, míg kulturális rendezvényeken a szükséges beépítés, áttájolás ellenére több mint 4000 néző foglalhat helyet nálunk. A Veszprém Aréna korszerű és igényes kialakítása alkalmassá teszi rangos nagyprodukciók valamint konferenciák befogadására is, mi több, ez a tulajdonos önkormányzat elvárása is. A helyszín kitűnőre vizsgázott a sportrendezvények mellett a kulturális- és szórakoztató események lebonyolításában is. A nyitás óta eltelt közel 10 év alatt megközelítőleg 1,9 millió nézőt fogadott az épület. Ezen belül a sporteseményekre több mint 1 millióan voltak kíváncsiak.

Ezek a számok magukért beszélnek...

Igen. Stratégiai célunk, hogy a sport és szabadidős kínálat folyamatos bővítésével, a szolgáltatások színvonalának emelésével építsük Veszprém és térsége legnagyobb rendezvényhelyszínének hírnevét. Szeretnénk, hogy a Veszprém Aréna a piaci értékteremtés mellett társadalmi értéket is teremtsen, közösségépítő szerepben is funkcionáljon. Küldetésünk ehhez igazodva a sportolás, az egészséges életmód szemléletének elterjesztése, a kultúra közvetítése és az igényes szórakoztatás.

A Veszprém Aréna akkor nem csak egy sportcsarnok.

Nem, annál sokkal több. Az Aréna társadalmi kapcsolatok színtere, egy közösségi hely, ahol az emberek a versenysport szeretetén keresztül szórakoznak, beszélgetnek. Továbbá mérkőzések, edzőtáborok, utánpótlás-képzések helyszíne ̶ kézilabda, küzdősportok ̶ valamint magas színvonalú kulturális, szórakoztató rendezvények színtere, üzleti kongresszusok, vallási rendezvények, vásárok, kiállítások otthona.

Ezeken keresztül egyik fő célja, hogy eredményesen tegyen az elidegenedés ellen, a közösségi szellem, az összetartozás érzésének növeléséért. Ennek része, hogy a sport- és szórakoztató rendezvényein minél többen vegyenek részt. Evégett az önkormányzattal közösen gondolkodva a tömegsport és a fiatalok támogatása is kiemelten fontos számunkra.

Az Arénához kapcsolódóan a kézilabda után a második esemény, ami eszünkbe jut, a VeszprémFest.

Igen, hiszen a Veszprém Aréna kezdetektől fogva helyszíne az Európa-szerte ismertté vált VeszprémFest koncertjeinek is. Így léptek fel a Veszprém Aréna színpadán olyan népszerű előadók, mint Tom Jones, Lisa Stansfield, vagy a fiatalok kedvencei, Craig David és Jamie Cullum.

A kezdetektől fogva töretlen bizalommal fordulnak felénk a nagyobb hazai és nemzetközi rendezvényszervező és produkciós cégek. Így a veszprémi közönség is láthatta a világszerte óriási tetszést aratott Tap Factory produkcióját, valamint a szintén világhírű Virsky ukrán balett-művészeinek látványos műsorát és a Carmen opera bemutatóját.

Ezeken kívül vannak egyéb hagyományteremtő és visszatérő rendezvények?

Igen. A parkoló és az épület előtt lévő rendezvényi tér idén is számos, visszatérő kültéri program helyszíne, mint például a veterán motoros találkozó, vagy például a Veszprém Rallye.

A fentiek zökkenőmentes megvalósítása érdekében a Veszprém Handball Team Zrt. vezetőségével és az Európai Kézilabda Szövetséggel (EHF) való egyeztetések kiemelt figyelmet kapnak a jövőben is, hiszen az éves rendezvénynaptár összeállításnak a sportmérkőzések időpontjaihoz hangoltan kell megtörténnie. Kiemelkedő célunk, hogy a minőségi sport és kulturális események mellett a fiatalok sokrétű szórakozását, valamint minőségi időtöltését, tájékoztatását is támogassuk. Például a koncert és színházi előadások, valamint Retronic Fesztivál mellett a Fiatalok napja, Pályaválasztási napok, Állásbörze lebonyolításával.

Méltán híres rendezvénye az Arénának a Bakony Expo.

A csarnok kivételes adottságai lehetővé teszik széleskörű használatát: a küzdőtér mellett a parkolók és a dísztér bevonásával például vásárok, bemutatók otthonaként is. Erre jó példa a Bakony Expo, mely igazi családi programként évről évre több látogatót vonz, 2016-ban több mint 12 ezren látogattak ki a rendezvényre. Természetesen idén is volt Bakony Expo november 10-12. között.

Mennyire sikeres a Veszprém Aréna, mint multifunkcionális helyszín?

A sikerességét rendezvényi- és látogatottsági adatok egyértelműen igazolják a korábbi és a lezárt 2016-os évek tekintetében, és ez a tendencia egyértelműen tovább erősödik 2017-ben is. A sportesemények látogatottságának szinten tartása mellett a konferenciák valamint a kulturális és szórakoztató rendezvények súlya növekszik. 2017 utolsó három hónapjában a Veszprém Aréna a Telekom Veszprém Kézilabda Klub és további sportesemények mellett a musicalek, színházi előadások, koncertek helyszíne. Lesz Diótörő előadás, jön hozzánk többek között az ExperiDance társulata is.

Rendezvények helyszíneként mik az Aréna előnyei?

A komplexum az új funkcióval kíván egy igazi, európai színvonalú helyszínhez méltó szolgáltatást nyújtani, kiaknázva az Aréna egyedülálló adottságait a rendezvényszervezés területén. A Veszprémben és a régióban működő vállalkozások, vállalatok több ezer főt alkalmaznak, és közös jellemzőjük, hogy szinte kivétel nélkül szerveznek sportnapokat, továbbképzéseket, év végi köszöntőket. Ennek kívánunk tökéletes helyszínt biztosítani.

Ehhez kapcsolódóan a Veszprém Aréna csomagajánlata különböző árkategóriák és műfajok szerinti választékot kínál. A konferenciák, meatingek zökkenőmentes és igényes lebonyolítását garantálja, hogy a Veszprém Aréna konferencia jellegű rendezvényeinek létszáma 30 és 50 ezer fő között mozog.

A fentieken túl a kínált csomagajánlatok része lehet igény szerint a reklám- és marketing szolgáltatás is, melynek keretén belül a Veszprém Aréna megjelenési lehetőséget biztosít külső és belső felületein, valamint igény szerint az Aréna honlapján is.

A Veszprém Aréna bővítése is szóba került már.

A teltházas rendezvények nagy részét kitevő kézilabda mérkőzések, különösen a magyar bajnoki döntő és a Bajnokok Ligája mérkőzések alkalmával a nézőtér befogadó képességét jóval meghaladó szurkoló érdeklődése figyelhető meg már a megnyitás óta.

A Veszprém Aréna bővítésére és járulékos munkáinak végrehajtására vonatkozóan a „Veszprém Aréna bővítése Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány készítését szolgáló projekt” van folyamatban a Pannonterv-Veszprém Kft. bevonásával. A pozitív kormánydöntést követően legkorábban 2019-ben kezdődhetnek meg a bővítési munkák, mely az Aréna és környezete teljes megújulását jelenti. Az aréna sportrendezvényeire a pozitív támogatói döntést követően a beruházás eredményeként több mint 8000 fő szurkoló látogathat majd el.

Mik a Veszprém Aréna üzemeltetésének tapasztalatai, a jövő tervei?

A Veszprém Aréna a látogatók, sportolók, rendezvényszervezők, művészek jóvoltából a közösségi élmények olyan színterévé válhatott, hogy a mai napig egyetlen rongálás vagy baleset, súlyos rendőrségi intézkedést igénylő esemény nem történt. A közösségi tér látogatottsági adatai mellett ez a közösségi összefogás is bizonyítja, hogy az alapítók szándéka az Aréna létrehozására helyes és eredményes volt valamennyi érintett számára. A horizonton egy olyan rendezvénycsarnok képe rajzolódik ki, mely a Telekom Veszprém kézilabda csapat otthonaként hazai és külföldi sztárok fogadásának a Dunántúlon meghatározó helyszíne, nemzetközi és hazai vállalatok rendezvényeihez stratégiai partner. (X)

További információk: www.veszpremarena.hu

Czoma-Szegedi Nóra | Fotó: Domján Attila, Tál Dominik