Meghódítja a világot egy veszprémi startup cég

A siker titka: hitelesség, bátorság, célra tartás és rengeteg munka

Második alkalommal jelentette meg a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozói sikertörténetek Veszprém megyében című kiadványát, mely ismét tíz, száz százalékban magyar tulajdonú és élen járó vállalkozást mutat be. A cégek vezetői nemcsak a kiadvány oldalain, de kerekasztal beszélgetésen is megosztották vállalkozásuk indulásának, fejlődésének és növekedésének történetét, valamint azt, szerintük mi a siker titka és milyen kitörési lehetőségek vannak a jelenlegi kritikus munkaerő-piaci helyzetben. Bár lemásolható sémák nincsenek, a nyitottság, az újra való törekvés, a szakmai alázat, a hitelesség, a csapatjáték, a bátorság és a világos jövőkép mindegyik fél számára fontos, a jövőbeli fejlődés pedig mindezek mellett elsősorban saját képzőhelyek és ösztöndíjprogramok indításával, illetve az automatizálás fokának emelésével garantálható. A kiadványban szereplő cégek: Bakony Elektronika Kft, Bakony Kerémia Kft, CoreComme SI Kft, Csatári Plast Kft, DGA Gépgyártó és Automatizálási Kft, Locargo Nemzetközi Szállítmányozó és Logisztikai Kft, Nyelvtanoda Kft, Piedl Kft, Transmoduls Kft, Zsoldos Kft.

Megnyitott a Penny Market veszprémi logisztikai központja

Nem egész egy évvel az alapkőletétel után, októberben megnyitott a Penny Market harmadik hazai logisztikai központja Veszprémben. A Sepsiszentgyörgy utcában létrehozott 26500 négyzetméteres létesítmény összesen 59 üzletet fog ellátni áruval, amellyel a teljes hálózat 28 százalékát tudják majd lefedni. Az új központ megépülésével nemcsak a cég rugalmassága és kapacitása növekedik meg jelentősen, de a nyugat-magyarországi üzletek után a többi is nagyon hamar meg fogja érezni a gyorsabb kiszolgálás előnyeit. A közel 9 milliárdos beruházás emellett 150 új munkahelyet is teremt, Silke Janz logisztikai igazgató asszony és Jens-Thilo Krieger kereskedelmi igazgató szerint pedig a hatékonyság érdekében képzésekre és továbbképzésekre is lehetőséget biztosítanak majd. Nemcsak a német cég örülhet ennek a mérföldkőnek, de a Penny csatlakozása segít hozzájárulni Veszprém és a térség további erősödéséhez is.

Meghódítja a világot egy veszprémi startup cég

A világ legnagyobb innovációs show-jának számító 2018-as Las Vegas-i CES-en már biztosan ott lesz egy veszprémi delegáció is a logisztikai folyamatokat drónok segítségével automatizáló Aeriu startup személyében. A csapat korábban első helyezést ért el az innovatív, IKT szektorban működő ötletgazdákat, startupokat nemzetközi piacra segítő INPUT Program hazai megmérettetésén, melynek eredményeként a kanadai Winnipegben megrendezett Global Forumon több száz érdeklődő előtt mutathatták be drónalapú raktárkészlet-kezelő szoftverüket, elnyerve a harmadik helyet a külföldi versenyen. A nemzetközi siker következményeként nemcsak a CES 2018 üzleti partnertalálkozó és startup versenyen szerepelhetnek rögvest döntősként, de találkozhatnak az US Angels Investment Booarddal, és abban is segítséget kapnak, hogy a cég felépítése és működése megfeleljen a Szilícium-völgyi elvárásoknak, ezáltal könnyebben vessék meg a lábukat az Egyesült Államok piacán.

Ismét a Continental lett a megye legsikeresebb vállalkozása

Tizenegyedik alkalommal jelentette meg a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a megye top 100 és 200 legnagyobb vállalkozását listázó kiadványát. A 2016-os nettó árbevételük alapján rangsorolt cégek „versenyét” ismét a Continental nyerte, mely már tíz éve tartja pozícióját. A dobogó második helyén a Valeo végzett, míg a harmadik helyezett a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. lett. A top 300 cég között legnagyobb részben a feldolgozóiparban és a kereskedelemben tevékenykedő vállalkozások szerepelnek, s elsősorban ők azok, akik a megye gazdasági helyzetét is meghatározzák: 56%-ban náluk helyezkedik el a munkaerő, a megye nettó árbevételének 78%-át és az export 97%-át ők adják. A top 100+200 legnagyobb cég mellett a kamara a legjobb vállalkozásokat is jutalmazta: Az év kisvállalkozása a Csatári Plast Kft. lett, Az év nagyvállalkozása díjat pedig az MTD Hungária Kft. vehette át. Eddigi teljesítménye alapján a Transmoduls Kft. Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Díjat kapott.

Híreinkről bővebben is olvashat a vehir.hu oldalán!

Bertalan Melinda | Fotó: vehir.hu