Tökéletes szemüveg a tökéletes látásért
A látás kincs. Természetes része az életünknek, fel sem tűnik mennyire fontos, csak akkor, amikor valami probléma van vele. Ilyenkor mindent megteszünk, hogy visszaállítsuk az eredeti vagy ahhoz nagyon hasonló állapotot. Mi lenne, ha egy egyedi, kifejezetten a mi adottságaink alapján gyártott szemüveget viselhetnénk?

Mert valljuk be, a legtöbb keret itt nyom, ott rövid – egyébként meg a lencsével sem mindig úgy látunk, ahogy a vizsgálatkor. A mai modern technikában rejlő lehetőségekről Naményi Miklóssal, a Szemeszter Optika tulajdonosával beszélgettünk.

Miért annyira fontos a megfelelő keret megtalálása?

Nyilván elsősorban kényelmi szempontból. Mivel a szemüveg legtöbbször állandóan a fejünkön van, egyáltalán nem mindegy, mennyire kényelmes viselője számára. Az előre gyártott keretek éppen olyanok, mint a konfekcióméretben kapható ruhák – nagyjából jók... De nem szabad elfelejtenünk, hogy a szemüveg egy olyan segédeszköz, aminek a kényelmi szempontokon túl több dolognak kell megfelelnie. A keret adja meg az alapot az egészhez, például meghatározza a lencse helyét, dőlésszögét és ezáltal a látás minőségét.

A keret ennyire fontos?

Igen. Gondoljunk bele! A látásélesség alapja, hogy a lencsével korrigált „információ” megfelelő helyen és szögben érkezzen a szemünkbe. Amennyiben a gondosan, szakember által meghatározott korrekciós adatokat rossz „közvetítőre” – jelen esetben egy pontatlanul illeszkedő keretre, ezáltal rosszul használt lencsére – bízzuk, várhatjuk a tökéletes látás élményét. Nem fogjuk megkapni.

Létezik erre megoldás?

Természetesen. A mai technika már nagyon sok hasonló problémára kínál megoldást. Mi itt a Szemeszter Optikában fontosnak tartjuk, hogy felkészült munkatársakkal dolgozzunk és professzionális eszközöket alkalmazzunk – ügyfeleink elégedettségének jegyében. A látás nagyon fontos az életben, és egyáltalán nem olyan dolog, amivel kísérletezni lehet. Mi arra törekszünk, hogy a maximumot nyújtsuk a látásélmény elérésében.

Milyen eszközökre gondol?

A HOYA innovációi közül a VisuReal – digitális szemüveglencse illesztő rendszerre, illetve egy teljesen új technológiára, a Yuniku-ra. Ennek segítségével személyre szabott szemüvegeket készíthetünk egy digitális platform segítségével, aminek fő alkotóeleme egy hihetetlen pontossággal működő szkenner. Ezzel képes a rendszer ügyfeleink arcképét 3D formában digitalizálni, hogy felmérhessük személyes adottságaikat. Így egy szoftver segítségével kikalkulálhatjuk megrendelőnknek ideális lencse- és keret paramétereket. Azaz virtuálisan létrehozhatjuk bárki egyedi, személyre szabott, ezáltal számára a legtökéletesebb látásélményt nyújtó szemüvegét.

Virtuális szemüvegből hogyan lesz kézzel fogható?

3D nyomtatással, Laser Sintering technológiával, Belgiumban készítik el a szemüveget. Mi például innen, Veszprémből elküldjük a rendelést, ők pedig legyártják, és megküldik nekünk. Mindehhez semmi más nem kell, csak körülbelül negyedórát rászánni egy konzultációra, amikor is a szoftver segítségével megtervezzük a szemüveget. Az egyedi, minden szempontból személyre szabott segítséget a tökéletes látáshoz.

Mikortól vehetjük igénybe ezt szolgáltatást?

A Yuniku rendszert még idén bemutatjuk a Szemeszter Optikában. Csomagárakkal dolgozunk majd, rendelni multifokális, beltéri és egyfókuszú szemüveglencsével lehet a szemüvegeket. Egyelőre csak műanyag kereteket tudnak gyártani, többféle formában és színben – archoz, szemhez és ízléshez igazítva, egy hihetetlen modern technológiával. Őszintén szólva nagyon jó érzés számomra, hogy egy újabb lépést tehetünk azért, hogy ügyfeleink igényeit még professzionálisabban elégíthessük ki. Az ő elégedettségük számunkra a legnagyobb elismerés. (X)

Czoma-Szegedi Nóra | Fotó: Domján Attila