Megtalálni a motivációt
Szakmai sikerek után nehezen fogadja el az ember, hogy csak poharat törölget vendéglátósként, ám elengedhetetlen végigjárni a ranglétrát, ha később jó vezetők akarunk lenni ‒ állítja Szántay Péter, aki ma már a Balaton legszebb panorámájú helyén dolgozik, s munkáját elismerik.

‒ A balatonalmádi kéttannyelvűben kezdtem el a középiskolai tanulmányaimat, de néhány év után átiratkoztam a veszprémi Jendrassikba. Pribelszki János igazgató úr a vendéglátást ajánlotta, amit elfogadtam. Eleinte nem találtam meg benne azokat a dolgokat, amelyek megfogtak volna, de később a jó oktatóknak sikerült felkelteniük az érdeklődésemet, így fokozatosan körvonalazódott bennem, hogy jó úton járok.

Volt olyan esemény az életedben, amely fordulópontnak tekinthető?

Akkor vált biztossá, hogy maradok ezen a területen, amikor az első versenyünkön jól szerepeltünk. Ez még az érettségi előtt történt. Főként a korábban megszerzett nyelvtudásom miatt számítottak rám egy szakmai megmérettetésen, ahol szélesebb rálátást kaptam a szakmára, és végérvényesen megszerettem a vendéglátást. Nem volt kérdés, hogy az érettségit követően elvégzem a vendéglátás szervező, vendéglős-technikus képzést. Rengeteg tapasztalatot szereztem, közben Antal Zoltán akkori mentorom vezetésével sorra látogattunk éttermeket, borkóstolókat, versenyeket, ezzel együtt erősödött bennem az elhivatottság a szakma iránt. Amit lehetett, közös erővel elértük.

Gyakran említed a versenyeket. Melyek voltak ezek?

Többször jártunk a Gundel iskola által szenzációsan megszervezett vendéglátós megmérettetésen, amelyet szakács, felszolgáló, cukrász kategóriában hirdettek meg. A legerősebb „csata” talán a nemzetközi szakmai verseny, a EuroSkills hazai „selejtezője” volt, ahol a második helyet szereztem meg. Komoly felkészülést igényelt, hiszen az ország legelhivatottabb diákjai csaptak össze.

Melyik elismerésedre vagy a legbüszkébb?

A legnagyobb élmény a Bocuse d'Or szakácsversenyen ért. Elhivatott pincér tanulókat toboroztak az eseményre, akik segítik a munkát. Fizetség nem járt érte, de a végére mindennél többet jelentett, amivel távozhattunk. Részesei lehettünk egy hatalmas magyar előrelépésnek, láthattuk, ahogy az egész rendezvény felépült, tökéletessé csiszolódott, megfelelt a nemzetközi elvárásoknak, sőt, szerepet vállaltunk benne. Ott voltunk a versenyzők között, mi vittük a zsűri elé a szakácsok által megálmodott ételeket. Hatalmas élményt adott, amit csak tetézett, hogy hazai győzelem született, és Széll Tamás Európa legjobbjaként kvalifikálhatta magát a nemzetközi versenyre. Olyan szakmai körökben mozoghattam, amelyből rengeteget lehetett tanulni.

Mennyire él benned a versenyszellem?

Szeretem. Jó dolognak tartom megmérettetni magam, folyamatosan felível a szakma, egyre nagyobb az összefogás, az elismerés. Az a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a maga motivációját.

Csalódások nem értek?

Volt idő, amikor elgondolkodtam, mit is ad ez a szakma, főleg amikor szembesültem vele, nem annyira tiszták egyes versenyek. De a vendéglátáson belül is értek elgondolkodtató tényezők. Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a munkám, volt rá példa, hogy elbizonytalanodtam a jövőt illetően.

Végül kitartottál, és úgy tűnik, megérte.

Jelenleg Csopakon, a Szent Donát pincészetnél dolgozom, borokkal, és a pincészet vendéglátó teraszával foglalkozom. A birtok étterme, a Márga Bisztró egész éves nyitvatartású étterem a Balaton legcsodálatosabb panorámájával, melynek étlapja a borokra van hangolva.

Ezt a munkát is valamilyen szinten a Bocuse-ön való részvételnek köszönhetem. Igyekszem megfelelni a munkahelyemen, jól tudom hasznosítani az eddig megszerzett tapasztalatokat. Ezt a munkáltatóm is értékeli, aki továbbképzésre is ad lehetőséget, ez is követendő példa lenne Magyarországon.

A vendéglős szakmát is megszerezted. Elképzelhető, hogy egyszer saját vállalkozásba kezdesz?

Egyértelmű, hogy megtaláltam a számításaimat. A hosszú távú tervek között természetesen szerepel, hogy valamilyen saját dologba kezdjek, akár a jelenlegi munkahelyemen keresztül.

Mi a receptje annak, ha valaki szeretne hasonló sikereket elérni?

Visszatekintve talán az a legfontosabb, hogy végig kell járni a ranglétrát, hogy egy adott terület teljes működését megismerjük. Az első vendéglátóhelyemen még volt bennem némi öntudat, hogy ennyi verseny után miért poharakat törölgetek, miért nem a vendégekkel foglalkozom. De ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen, csapatban tudjon gondolkodni, kellenek ezek a lépcsőfokok.

Szántay Péter
1992.10.13.

Végzettség: Veszprémi SZC Jendrassik‒Venesz Középiskolája és Szakközépiskolája, vendéglátás orientált érettségi, majd két éves technikusi képzés: vendéglátás-szervező ‒ vendéglős

Versenyeredmények:
Gundel Károly Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny, 2014: Csapat ezüst kategória, pincér kategória legautentikusabb menüsor különdíj; 2015: Legkiemelkedőbb pincérmunkáért járó különdíj
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett EuroSkills Skills Hungary, 2016: pincér számban II. helyezett
Év Tanulója Kamarai díj 2015,2016

Cseh Zoltán | Fotó: Babják Tamás