100 millió dollárért kelhetett el a Veszprémből induló IT-cég
75 milliárdból fejlődik Veszprém. Projekthírek röviden.

100 millió dollárért kelhetett el a Veszprémből induló IT-cég

Január 17-én hozta nyilvánosságra az amerikai One Identity, hogy felvásárolja a védelmi szoftvereket gyártó, magyar tulajdonban lévő BalaBitet – a Forbes becslései szerint több mint 100 millió dollárért. A ma már világpiacon is jegyzett, vezető magyarországi IT-biztonsági cég 2000-ben indult, jóformán a Veszprémi Egyetem kollégiumi szobájából. Hat magányszemély alapította, vezetői ma Györkő Zoltán és Scheidler Balázs. A folyamatosan növekvő magyar vállalat organikusan fejlődve, bő egy évtized alatt jutott el odáig, hogy az Orange-t, az AirFrance-t, a Facebookot és a NASA-t is ügyfelei között tudhassa, a lendületes külpiaci terjeszkedéshez azonban külföldi befektetőre volt szükség. A cég Veszprémben K+F központot is működtet, székhelyük Budapesten található.

Az EKF 2023 pályázat második körébe jutott Veszprém

Debrecen és Győr mellett Veszprém pályázatait ajánlja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt döntőjébe a pályázat független nemzetközi szakértői testülete. Veszprém és a Bakony-Balaton régió személyében a verseny történetében elsőként pályázik közösen egy város és egy régió, a második körbe jutás pedig óriási lehetőséget jelent a feleknek: a kitűzött célok között szerepel többek között a szezonalitásból eredő kihívások orvoslása, további munkahelyek teremtése, a tehetséges fiatalok megtartása és a térség életminőségének javítása az infrastruktúra és a civil élet fejlesztésén keresztül. A bizottság ajánlását a magyar kormányzat jóváhagyása véglegesíti, ezt követően a kiválasztott három település tovább dolgozik a pályázatán. A tanácsadó testület 2018 végén tér vissza és tesz ajánlást az EKF 2023 pályázat magyarországi nyertesére.

75 milliárdból fejlődik Veszprém

Veszprémben járt Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos, a Modern Városok Programért felelős tárca nélküli miniszter. A miniszterelnök szerint Veszprém szimbolizálja mindazt, amit a vidéki Magyarországon el szeretnének érni. A Modern Városok Program ehhez újabb lendületet adhat, mely összesen 75 milliárdos fejlesztést jelent. 21 milliárdos gazdaság-és iparfejlesztés keretében 52 hektáros ipari park létesül, kutatás-fejlesztési központot hoz létre az önkormányzat és az egyetem, valamint a szakemberképzésben fontos szerepet játszó iparospark létesül. 9,5 milliárdból valósulhat meg a Petőfi Színház rekonstrukciója, de megújul a Csermák Antal Zeneiskola is. Bővül a Veszprém Aréna, ehhez kapcsolódóan összekötik a 8-as és 82-es utakat, a tavasszal megindul a sportuszoda építése, korszerűsödik a Stadion, jégcsarnok létesül a helyi jégkorongsport számára, és az Aranyos-völgyi híd is megvalósul, az állatkertben pedig már megkezdődtek a fejlesztések.

Intelligens városirányítási rendszereket fejlesztett az IBM vezette konzorcium

Lezárult az IBM Magyarország, a Pannon Egyetem, a Capture Zrt., a Delta Systems Kft. és a Libra Szoftver Zrt. 2014-ben indult kutatás-fejlesztési projektje, melyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatott. A konzorciumi tagok felhőalapú megoldások olyan prototípusait fejlesztették ki, amelyek hatékonyabbá és intelligensebbé tehetik az okos városok és a modern közműhálózatok irányítását, illetve új alapokra helyezik az üzleti analitikai és a mobil munkaerő-szervezési feladatokat. A felek többek között kidolgoztak egy okos mérési prototípust, ami védi a módosítástól a mérőórák adatainak továbbítását, az erőforrás-ütemező rendszer hatékony megoldást kínál a különböző helyszínekre történő munkaerő delegálásban és információ-szolgáltatásban, míg a „Mozgásban a város” demonstrációs rendszer a közlekedést forradalmasíthatja.

Híreinkről bővebben is olvashat a vehir.hu-n!