Tartóoszlopok a rendszerben
A VKSZ Zrt. mindennapjaiban kiemelkedő szerepet töltenek be az egyes igazgatóságok. Arra kértük a szakigazgatókat, mutassák be tevékenységeiket és legfontosabb eredményeiket.

Polhammer Kálmán – hőszolgáltatási igazgató

A veszprémi távhőtermelésért és -szolgáltatásért a Hőszolgáltatási Igazgatóság felel. Nagyságrendileg 8200 díjfizetőt szolgálnak ki: közüzemi szolgáltatóként nem a lakossággal, hanem a társasházakkal állnak szerződésben, a társasházakkal, illetve lakásszövetkezetekkel kötött közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint. 2015-ben a négy évtizedes Haszkovó utcai fűtőműben részleges rekonstrukciót hajthattak végre, mintegy tíz százalékos energiaföldgáz megtakarítást elérve ezzel, valamint SNG propán tartályos földgáztároló-rendszer telepítésével váltották ki a földgázcsúcsok tartalék lekötését. 2017-ben füstgáz-hőhasznosítót telepítettek két kazánra, ami révén további energia megtakarítás realizálható. A távlati tervek között szerepel egy alternatív energiaforrás alapú fűtőmű létrehozása.

Salga Balázs – intézményüzemeltetési igazgató

Az igazgatóság feladatainak nagy részét az iskolák, óvodák, orvosi rendelők karbantartása teszi ki. Emellett ők üzemeltetik a piacot, és 2017 óta a Stadiont is. Ők működtetik a VKSZ Zrt. telephelyeit, és számos szakterületet lefednek szakember-gárdájukkal: foglalkoztatnak többek között villanyszerelőt, asztalost, festőt, vízvezeték-szerelőt is. Működtetnek egy gépműhelyt, ami a VKSZ Zrt. járműveit szolgálja ki. A várossal közösen a középiskolai kollégium egyik szárnyában munkásszállást alakítottak ki, kiszolgálva a Veszprémben működő nagy cégek igényeit. A város, az MVM Zrt. és a VKSZ Zrt. közeljövőben megvalósuló közös napelempark-fejlesztésében is fontos feladatok várnak mind a hőszolgáltatási, mind az intézményüzemeltetési igazgatóságra.

Szathmáryné Tóth Patrícia – városüzemeltetési igazgató

Három pilléren nyugszik az igazgatóság működése. A temetőgondnokság hét temetőt üzemeltet Veszprém közigazgatási területén, szolgáltatóként temetéseket szervez, virágboltot üzemeltet. Ügyfélszolgálatuk jelenleg is fejlesztés alatt áll. Az igazgatósághoz tartozik a parkolás csoport is, mely felel a Szeglethy utcai mélygarázs, a Bagolyvári parkolóház, valamint a közterületi parkolóhelyek üzemeltetéséért is. A hulladéklerakó telephelyen átvételi pontot működtetnek. A kommunális hulladék begyűjtése a törvényi jogszabályi változások miatt már a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. feladata. A harmadik és egyben legnagyobb feladat a közterületek gondozása, melynek keretén belül, szem előtt tartva a fenntarthatóság szempontjainak érvényesítését, ellátják: a parkgondozási és a köztisztasági feladatokat, valamint a hóügyelet működtetését is.

Schöngrundtner Tamás ǀ Fotó: Domján Attila