Kell egy csapat!
Sikeres tervezőirodát többféleképpen lehet működtetni. A szakmai felkészültség és a legújabb technikai megoldások használata persze alapvető hozzávalók, ám a dolog esszenciáját mégis egyvalami adja: az összehangolt csapatmunka.

Ez az, ami Horváth Attila ügyvezető igazgató számára sosem volt kérdéses, amikor társaival 1988-ban megalapították a Multiform Kft-t. „Már fiatal mérnökként is úgy gondoltam, hogy az építőipari tervezés csapatmunka, melyet csak úgy lehet felelősségteljesen végezni, ha az egyes szakágak képviselői – építészek, statikusok, gépészek, villamosmérnökök – fizikailag is együttműködnek, ismerik és tisztelik egymás munkáját. Egyrészt azért, mert vannak átfedések a szakmák között, másrészt a problémák ismeretében tudjuk egymást segíteni és tartani a határidőket, hiszen arra régóta nincs lehetőség, hogy alternatívákat gyártsunk: rögtön meg kell találni a helyes megoldást.”

Ami a cég útját illeti, ők a nehezebbet választották. Az állami tervezőirodák akkoriban kezdtek szétesni, ám ahelyett, hogy megvárták volna, amíg egy nagy cégből kiválva, annak farvizén evezve beléphetnek a piacra, inkább függetlenek maradtak. „Óriási volt bennünk a kalandvágy, az önbizalom, a virtus, hogy majd mi megcsináljuk, szakmai elhivatottságból. Emiatt viszont minden megrendelésért keményen megküzdöttünk” – meséli az ügyvezető. Meg kellett találni azokat a klienseket, akik érzékenyebbek a minőségre és a költségekre – koncepciójuk ma is a „gyorsabban, jobban, olcsóbban” elvre épül.

Szívósságuk kifizetődött: a Multiform ma már több mint ezer projektet jegyez. Fő piacát a magas technológiai igényű épületek adják – nevéhez fűződik például az ajkai Payer Industries, a győri Ceres, a nemesvámosi MTD Hungária, a röszkei Unilever új telephelyének terve – de referenciák között szerepel oktatási, kulturális, egészségügyi és kereskedelmi intézmény is, emellett területrendezéssel, ipari parkok tervezésével is foglalkozik. A csapat, Magyarország mellett, már a kezdetekben letette névjegyét Németországban, Szibériában, Ukrajnában is. „Nem álltunk be a sorba; az adódó munkát elvállaltuk, gyakran hihetetlenül rövid határidővel is. Sok ügyféllel ma is együttműködünk, többen ajánlanak minket és néhány stratégiai partnerünk is van, akikre különösen nagy gondot fordítunk: nekik köszönhetően lendültünk át az építőipar válságain.”

Horváth Attila szerint fontos, hogy teljes körűen ki tudják szolgálni ügyfeleiket. Ezért építettek saját irodát, hiszen a bizalmat ez is növeli. Emellett a tervezéstől kezdve a beruházás teljes lebonyolításáig minden folyamatban részt vesznek: kivitelezőt keresnek, előkészítik a szerződéseket, engedélyeztetnek, elvégzik a műszaki ellenőrzést és a használatbavételi engedélyhez is ők szerzik be a hatóságok hozzájárulását. „A folyamatos kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük egymást az ügyféllel és az ő érdekeit tudjuk képviselni. Ehhez jól kell tudni kérdezni az elején, hogy rögvest világos legyen a feladat és a feltételek – amivel persze magunknak is időt spórolunk. Azzal pedig, hogy nyomon követjük az építési folyamatokat, gondoskodunk róla, hogy minden úgy történjen, ahogy az építtető jóváhagyta.”

Az emberi oldal mellett a technika sem marad el. Első számítógépükért még útlevéllel mentek Bécsbe és alkatrészenként vámoltatták el, s azóta folyamatosan frissítik szoftveres tudásukat. Majd 2012-ben a régióban egyedülállóan kezdtek el foglalkozni a világvezető Building Information Modeling (BIM) módszerrel. Segítségével megtervezhető az épület teljes életciklusa, és elemeihez olyan információk kapcsolhatók, melyek révén nemcsak az építési ütemidő számolható ki pontosan, hanem az építési és üzemeltetési költségek is és már a tervezőasztalon javíthatók azok a hibák, amelyek csak építés közben derülnének ki. „Közben egy pillanatra sem szabad elfelejteni azt, hogy a gép nem tervez, ez a mérnök feladata és lehetősége.”

„Nem döntünk a beruházó helyett, de olyan információkkal látjuk el, amelyek alapján megalapozott és helyes döntést hozhat” – mondja az ügyvezető. Harminc nyereséges esztendő bizonyítja, hogy érdemes rájuk hallgatni. Mert ahogy Horváth Attila mondja, munkájukban a legszebb az, hogy a különböző megbízások révén egy kicsit ő is beletanulhat más szakmákba, legalább annyira, hogy tisztelje azokat. Hiszen igazán vonzó feladat részt venni az alkotásnak azon fázisaiban, amikor a leginkább meghatározható a végeredmény. Különösen egy igazán remek csapattal. (X)

MULTIFORM

Tervező és vállalkozási iroda
www.multiform.hu, multiform30.hu
8200, Veszprém, Kádártai út. 27.
+36 88 567 100

Bertalan Melinda | Fotó: Babják Tamás