Projekthíradó
Ismét összefoglaljuk a veszprémi térség általunk legfontosabbnak vélt projekthíreit. A kattintás után üzletnyitásokról, 700 milliós egyetemi támogatásról, a legélhetőbb vidéki városról és a várpalotai elkerülő útról olvashat bővebben.

700 millió forintot kapott a Pannon Egyetem kutatás-fejlesztésre

A Pannon Egyetem 10 másik hazai egyetem társaságában a Felsőoktatási Intézményi Kiválóság Program keretében támogatást nyert el a kormánytól, amelynek 2018. évi összege 700 millió forint. A megvalósítandó kutatási program kiemelt tématerületei a „Környezeti változások hatásai a légkörre és a felszíni vizekre, valamint a környezetterhelést csökkentő technológiai megoldások”, illetve a „Funkcionális nanoanyagok és szenzorok alkalmazásorientált kutatása és fejlesztése”. A támogatás lehetőséget nyújt arra, hogy a következő 3-5 évben kialakuljanak azok a struktúrák, amelyek hatékonyabbá teszik az utánpótlás-képzést és az évek óta egyre nehezebb lábakon álló doktori képzés finanszírozását is. A pénzből külföldi hallgatókat és kutatókat is az egyetemhez csábítanának, valamint kiemelten támogatnák az iparral való kapcsolatépítést és a publikációs pályázatokat is.

Veszprém a legélhetőbb vidéki város

Közel két tucat szempont és több száz adat alapján Budapest után Veszprémet választotta a legélhetőbb városnak a Haszon magazin 22 magyar város közül. Az adatok és Kocsis János Balázs városszociológus véleménye szerint Veszprém öles léptekkel halad előre, fejlődik a helyi gazdaság és az egyetem, a történelmi belváros vonzó célpont, bekapcsolódik az autópálya-hálózatba, és jól épít adottságaira is, amivel a régió központjává akar válni, emellett a közbiztonság és a kikapcsolódási lehetőségek is jók. Hasonlóan pozitív adatot hozott ki az Otthon Centrum kutatása is: az ún. „életminőség-indikátor” értékeket, a KSH adatait (foglalkoztatottak aránya, az ingázás, a háziorvosok ezer főre vetített aránya, beköltözők száma) és az ingatlanárakat összevetve Eger után Veszprémben a legkellemesebb lakni a vidéki nagyvárosok közül.

15 perccel közelebb került Budapest

Március eleje óta járható a várpalotai elkerülő: a 28 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 15 perccel gyorsabban tehető meg a Budapestig tartó út. A beruházás két ütemben készült el, az elsőt 2014-ben, a másodikat 2016-ban kezdték el. Az első ütemben mintegy 6 kilométernyi kétszer két sávos út, 2,4 kilométer hosszú egyéb országos útszakasz készült el. A második ütemben 3,4 kilométernyi kétszer két sávos, valamint 1,5 kilométer hosszú egyéb országos út épült. Az új útszakasz jelentős tehermentesítést jelent Várpalota számára, Orbán Viktor szerint pedig a fejlesztés százezer ember életminőségén és rengeteg vállalkozás versenyképességén is javít, s elérhető közelségbe hozza azt a tervet, hogy a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely hamarosan a magyar gazdaság egyik zászlóshajója legyen.

Új üzletet nyitott Veszprémben az Euronics és a Decathlon

A sport kiegészítők és a műszaki termékek területén is bővült a város által nyújtott szolgáltatások köre: a Külső-Kádártai úton, a Tesco mellett a Decathlon nyitotta meg üzletét, míg a Dornyai úti kereskedelmi csomóponton az Euronics hozta létre áruházát saját ingatlanjukban. Előbbi helyen 1500 négyzetméteren, 40 sportág végzéséhez kínálnak felszereléseket, és 24 fős csapat segít megtalálni a legmegfelelőbb árucikkeket. Hasonló méretekkel vár az Euronics szaküzlete is: 798 négyzetméteren mintegy 14 ezer árucikket kínálnak, melyek között megtalálhatók például VR szemüvegek is, amelyeket akár helyben kipróbálhatunk, az üzletben emellett Shop in Shop élményszigetek, okosotthon bemutató és kávésziget is helyet kapott. A beruházás értéke 720 millió forint.

Bertalan Melinda | Fotó: Domján Attila