Egy falat Itália
Toszkán tájat idéző hangulat, pompás panoráma, elsőrangú gasztronómiai élmény – ezt nyújtja számunkra a sümegi Terazza Bistro Bar.

Alig pár hónapja, hogy megnyitott a Terazza Bistro Bar, ám máris büszkélkedhet visszatérő vendégekkel. A titok egyszerű: mindenben a legjobbra törekednek, és csak minőségi alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel – mert úgy tűnik, ez továbbra is hiánycikknek számít. „A hazai étteremkultúrát többnyire még mindig az elmúlt évtizedek konyhaművészete határozza meg, holott időközben kinevelődött egy réteg, amely ennél többre vágyik: új ízekre, egészséges ételekre, sokszínűségre. Nemcsak Budapesten vagy Kelet-Magyarországon, ahol már jobban teret nyertek az újhullámos helyek, hanem a Dunántúlon is. Nekik szerettünk volna kialakítani egy olyan éttermet, amely gasztronómiailag és látványban is kiemelkedik, s ahol az étkezés élményszerűvé válik” – meséli Holczer Krisztina üzletvezető.

A Terazza Bistro Bar-ban egyedi módon a bisztró vonal keveredik a fine dininggal, megfűszerezve egy kis olasz mentalitással.

Válogatott, friss és szezonális alapanyagokkal dolgoznak:

a sonkát és a sajtot Olaszországból hozzák, fűszernövényeiket maguk termesztik. A fine diningban megszokott kis méretekhez képest viszont nagyobb adagokat kapunk, és sokkal kötetlenebb formában fogyaszthatjuk el őket. Nincs standard étlap sem, mindig a rendelkezésre álló alapanyagok és a séf, Klaus Deutschmann kreativitásának függvényében alakul a menü. Utóbbiból pedig nincs hiány: műalkotásnak is beillő ételkompozíciók, az ízek tökéletes harmóniája, szenvedéllyel végzett munka, amitől még finomabbá válnak a fogások. Nem csoda, hogy a Terazza Bistro Bar messzi földről is idecsalogatja a vendégeket. Nagy kedvencek a borvacsorák, és a hatfogásos degusztációs menü is választható borsorral a Balaton és az ország különböző borvidékeinek legkiválóbbjaiból.

A gusztusos ételek mellett a látványért is érdemes betérni a helyre. A centrumtól távol, a város szélén, mégis a legideálisabb ponton fekszik az ingatlan: az északi hegyvonulat mediterrán mikroklímája tökéletes háttérként szolgált az olasz vidékek atmoszférájának megidézéséhez. A kőrakásos ház a hegyoldalba bevágott teraszokkal, a levendulaültetvénnyel és a többszáz fűszer- és gyógynövényt számláló fűszerkerttel valóban

mini Toszkánát fest elénk.

Kellett is már egy ilyen hely Sümegre, ahol eddig szinte egyeduralkodóként a vár jelentette a vonzerőt. A Terazza Bistro Bar most a nyomdokaiba lépett. „Talán azért is, mert itt kicsit olyan, mintha a nyugalom szigetén lennénk. A szomszédoktól távol vagyunk, nem zavar senki, ki lehet szakadni a rohanó világból. Számomra mindig is mérvadó volt az olaszok életszeretete, vidámsága – ezt szeretném itt is visszaadni, és még inkább ebbe az irányba elindulni. A Terazza Bistro Bar olyan hely, ahol egyszerre van lehetőség intim környezetben elkölteni egy minőségi étkezést, és arra is, hogy egyszerűen leüljünk a teraszra egy palack bor társaságában, beszélgessünk, és élvezzük a naplementét és a várra néző panorámát” – vallja az üzletvezető.

A Terazza Bistro Bar 2015. április 2-án nyitott Sümeg legmagasabb pontján, toszkán környezetben és egyedi panorámával a várra. A bisztrókultúra és a fine dining jellegzetességeit keverő hely legfőbb törekvése, hogy magas színvonalú szolgáltatást nyújtson a minőségi gasztronómia kedvelőinek. Chef: Klaus Deutschmann.

Bertalan Melinda | Fotó: Babják Tamás