Badacsonytomajról ered Veszprém város bora
És még megannyi más kiválóság, melyeket nem véletlenül ismer el minden évben a szakma. A badacsonytomaji Borbély Családi Pincészetről az ifjabbik borász, Tamás mesélt az Ecoport magazinnak.

A badacsonytomaji Borbély Családi Pincészet – mint ahogy neve is mutatja – ízig-vérig családi vállalkozás. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették első közös ültetvényüket Badacsonytomajon, ahol a mai birtok központja található. Évekig a munkájuk mellett kedvtelésből művelték a nászajándékba kapott ültetvényt és készítettek róla bort, majd a rendszerváltás után tudatos márkaépítésbe kezdtek.

„A Borbély Családi Pincészet márka, története 1996-tól íródik. A mára már 23 ha-os családi birtokunkon, kiváló dűlőkben, a borvidékre jellemző tradicionális fajták kiváló minőségű szőlőjéből saját feldolgozással készítjük egyedi, minerális ízvilágú, terroir borainkat” – meséli Borbély Tamás, aki 2010 óta ad stílust és arculatot a boroknak. Úgy tűnik, sikerrel, ugyanis több egymást követő évben 2017-ben már hatodik alkalommal jelölték „az Év bortermelőjének”. Húga, Diána az értékesítés és a marketing oldalon erősíti a családot.

A birtok a tanúhegyek (Badacsony, Csobánc, Gulács, Tóti és Bács hegy) lankáin, 8 kiváló adottságú dűlőben található. „Igyekszünk megismerni, hogy melyik dűlő, melyik fajtára, milyen stílusban a legalkalmasabb. A modern és tradicionális technológiák segítségével törekszünk a frissebb stílusútól – mint a Bóbita gyöngyöző borunk és a „kinnagangon” Pinot noir rozé borunk – az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok készítésére. Ezt az egyedi világot mutatjuk be a Kéknyelű, a Bács-hegy Olasz rizling, a Szürkebarát és a Rózsakő borainkkal.”

A borversenyeken kimagaslóan szereplő száraz borok mellett borkülönlegességek is színesítik a kínálatot. Ilyenek az Olasz rizling és Zeusz késői szüretek vagy az Olasz rizling Jégbor, mely a 2018-as VinAgora Nemzetközi Borverseny aranyérmes bora lett. Tamás büszkén említette a KARÓS Olasz rizling limitált válogatásukat – mely csak a birtokukon elérhető kiváló boruk –, ami egy 60 éves bakművelésű ültetvény válogatása és a 2018-as Országos borversenyen aranyérem díjazást kapott.

A birtok életében kiemelt szerepet tölt be a borturizmus folyamatos fejlesztése. Az egyre népszerűbb Badacsonyi borvidéken fontosnak tartják a fogyasztókkal való személyes kapcsolat erősítését, ezért alakítottak ki egy 60 fős borházat, ahol borkóstolókon, borvacsorákon –„édesanyám által, régi családi receptek alapján készített ételekkel kiegészítve” – ismerhetik meg a borbarátok a Badacsonyi borokat és egy 10 fős vendégházat, mely a szőlőskertek ölelésében egész évben várja a pihenni vágyókat.

És hogy melyik Tamás kedvenc bora? „A Bács-hegy Badacsonyi Olasz rizling, melyet a hagyományokhoz ragaszkodva új tölgyfa hordóban hat hónapig érlelünk. A hegy kiválóan alkalmas szőlőművelésre, amelyen jelenleg 4 hektáron termelünk elsősorban Olasz rizlinget, és folyamatosan gondolkodunk a fejlődési lehetőségeken. Ha kimegy oda az ember, elfelejti minden gondját, feltöltődik energiával.” (X)

VESZPRÉM VÁROS BORA
A slágernek számító Kéknyelű mellett létezik egy új, helyi fajta, a Rózsakő, melyet a badacsonyi kutatóintézetben nemesítettek. A Rózsakő a Badacsonyi borvidék kiváló fajtája, mely a Kéknyelű szőlő új porzója. A fajta sokszínűségét, virágos fűszerességét, finom savait a bazalt ásványossága mélyíti el, és a tölgyfahordós érlelés teszi igazán elegáns borrá. Három éve nem csak házasításként, hanem fajtatiszta, hordós válogatásként kerül piacra. A 2017-es évjáratot a Balatoni Borok Versenyén Veszprém város borának választották.

FRISS SIKEREK
VinAgora Nemzetközi Borverseny: Jégbor Arany érem
Aranytőke Nemzetközi Olasz rizling borverseny: Olasz rizling késői szüret és Jégbor Nagy Arany érem
Országos Borverseny: KARÓS Olasz rizling limited selection borunk Arany érem
Kéknyelű selection, Bács hegy Olasz rizling, Bóbita gyöngyözőbor Ezüst érem
Badacsonyi Borverseny 2018-ban Legeredményesebb Kéknyelű termelő
Badacsonytomaj Város Bora 2018-ban a Kéknyelű selection borunk
Veszprém város Bora Rózsakő selection borunk

Gesztesi Ákos | Fotó: Kovács Bálint