Projekthíradó

Veszprém környékén még van munkaerő-tartalék

Interjút adott az Autopro portálnak Porga Gyula, melyben a Continental, a Jost Hungária Bt. és a Valeo dolgozóinak elszállásolására épített munkásszálló kapcsán beszélt Veszprém és a térség munkaerő-piaci helyzetéről. A 361 millió forintból épülő, 80 munkás befogadására alkalmas szálló decemberben már költözhető lesz, a tervek szerint pedig a jövőben akár folytatása is lehet a projektnek. Lenne szabadon álló kapacitás akár új ipari létesítmények befogadására is, a városban ugyanakkor szinte teljesen megszűnt a munkanélküliség – három százalék körüli jelenleg –, emiatt a közeljövőben inkább szolgáltatóipari befektetésekre számít a város. A polgármester szerint van még munkaerő-tartalék – ha nem is feltétlenül Veszprémben, de a környékbeli kistelepüléseken, ahonnan jelenleg is jelentős számban ingáznak a dolgozók.

Veszprémi gyárlátogatáson vett részt a svájci nagykövet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még tavaly jelentette be, hogy 4,2 milliárd forintos beruházással bővíti veszprémi elektromotor gyárát a svájci Maxon hazai leányvállalata, a Maxon Motor Hungary Kft. A beruházás azóta összesen 102 új munkahelyet teremtett a városban, Peter Burkhard svájci nagykövet pedig Ovádi Péter országgyűlési képviselővel, Porga Gyula polgármesterrel és a cég vezetésével személyesen is látogatást tett a gyárban, hogy felmérje, hogy érzik magukat itt az alpesi munkavállalók. A nagykövet nem csalódott: a cég épp olyan hatékonyan és precízen készíti el termékeit, a dolgozók jólétére is figyelve, mintha csak Svájcban működne. A fejlődésbe az országgyűlési képviselő is segít: két térségi fórumot is létrehozott, hogy az itt megfogalmazott hangokat a parlamenti Vállalkozásfejlesztési Bizottság elé tárja.

2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

A Modern Városok Program után jövőre megkezdődhet a Modern falvak program végrehajtása is, melyre 2019-ben 135 milliárd forintot fordít a kormány az összesen 3500 milliárdosra tervezett büdzséből. A falvak fejlesztésének fő célja a jobb életminőség és a kiszámíthatóbb jövő megteremtése. Mivel a lakosság több mint negyede falvakban él, az alapkoncepciót széles társadalmi párbeszédet követően készíti majd el a kormány ez év végéig, és ennek megfelelően kezdik végrehajtani "a vidék legnagyobb fejlesztési programját". A miniszterelnökség szerint fontos, hogy nőjön a falvak népességmegtartó képessége, emelkedjen a településeken a foglalkoztatás, javuljon a közlekedés, színvonalasabbá váljon az oktatás és az egészségügy, a kulturális és sportélet – erre mind lehetőséget kívánnak teremteni.

Új üzemcsarnokot avattak a Beurer Hungária Kft.-nél

A mintegy egymilliárd forintos beruházással a magyar leányvállalat egyik legfontosabb mérföldkövéhez érkezett el: 2010 óta most először avattak újra üzemcsarnokot összesen ezer négyzetméteren, ahol egy új gyártósort helyeztek el, ezzel bővítve a kapacitást és korszerűsítve a gyártást. A fejlesztés keretében egy karbantartó műhelyt, új irodákat, vizesblokkot és egy ötvenfős dolgozói kantint is kialakítottak. A beruházás első körben hat új munkahelyet teremtett, de a tervek szerint a létszám harmincra is növekedhet. A nemzetközileg is elismert vállalat ezzel már 300 munkavállalót foglalkoztat Veszprém megyében, 2010 óta 42 ezer négyzetméterre növelte területét, termékeit pedig közel 100 országban kínálja.

Bertalan Melinda | Fotók: Domján Attila, Kovács Bálint