Amikor az intelligencia és az esztétikum találkozik

A Volkswagen még 2003-ban mutatta be első szabadidő-autóját: a szériából közel egymillió talált gazdára, azóta pedig már négy SUV van az árlistán. Az Touareg képében most megérkezett a folytatás: ha ebben kellene eltöltenünk a szabadidőnket, nem panaszkodnánk.

Kezdjük rögtön az elején, a kívülről befelé haladva elvet követve. Az kétségtelen, hogy az új Touareg már itt friss szelet hoz a prémiumkategóriába: tiszta vonalvezetéssel, dinamikus, impozáns arányokkal és stílusos eleganciával ötvözi a SUV-ra jellemző méreteket.

Formanyelve modern, igényes, öntudatos és félreérthetetlen: már egy pillantással erős benyomást kelt. Széles, erőteljes és magabiztos – elsőként határozott elején érzékelhető az új Touareg erőteljes karaktere. Függőleges állású hűtőrácsa harmonikusan csatlakozik a fényszórókhoz, a középen elhelyezett Volkswagen-emblémától krómozott díszléc húzódik a fényszórókon át. A megnyújtott motorházfedél letisztult vonalai a teljes autó számára sportos megjelenést kölcsönöznek. Ám hátulja sem okoz csalódást: kifinomult vállöv és széles lámpatestek emelik ki progresszív összhatását. A "Touareg" felirat magabiztosan középen tűnik fel, s polírozott tetősín, valamint nagyméretű krómozott kipufogó-végcsövek teszik teljessé az egyéni és dinamikus megjelenést. Három, választható felszereltségi szintjének – Atmosphere, Elegance, R-Line – köszönhetően mindezt pedig akár tovább is turbózhatjuk.

A tágas tér új élménye

Kívülről dinamikus. Belülről maga a nyugalom. Az új autó a volán mögé ülve sem kelt csalódást. A Touareg minden tekintetben tágas mozgásteret kínál – menetteljesítményeivel és tágas térkínálatával egyaránt. Az egyértelműen a vezetőre összpontosító műszerfal mindenkor jó áttekintést biztosít, az utasok pedig bőséges fényt és friss levegőt élvezve a hátul fix panorámatetővel kiegészített, extra felszerelésként kínált panoráma billenő-/tolótetőn át akár a csillagokban is gyönyörködhetnek.


A csomagtartó méretei, illetve a hosszirányban állítható és 40:20:40 arányban osztva lehajtható hátsó ülés különösen sokoldalúvá avatja a Touareg belterét. Az elektromos mozgatású csomagtérajtó révén kényelmesen, gombnyomásra tárul fel, illetve zárul a csomagtartó. Az extrafelszerelésként rendelhető csomagrögzítő rendszer rögzítősínjeivel, -hevederjeivel és -rúdjával, valamint a megfordítható csomagtérpadlózattal bizonyosan jól felszerelkezve vághatunk neki minden kisebb-nagyobb "expedíciónak".

Ha pedig mégsem bizonyul elegendőnek a csomagtér, az opcionális tetősínek jutnak szerephez, amelyek tetőcsomagtartó-rendszer rögzítésére szolgálnak, olyan terjedelmes tárgyak szállítását is lehetővé téve, mint a kerékpárok, a sílécek vagy akár a kajak. Feketére vagy ezüstszínűre eloxált felületükkel a tetősínek még rakomány nélkül is jól mutatnak, a Touareg sportosan markáns megjelenését hangsúlyozva.

A jövő már itt van

Megvan az a jelenet a tavaly kijött Pókember-film meg az Audi promójából, amikor a fiatal Peter Parker kormányzás nélkül parkol le? Oké, ezt az új Touareg még nem tudja, egy csomó más extrát viszont igen.

Ott van kapásból az Innovision Cockpit kijelzőfelület: Volkswagen modellben első ízben működik a digitális műszeregység (Digital Cockpit) az infotainment-rendszer képernyőjével közösen, nagyméretű, ívelt üvegfelület (Curved Display) mögött – ezzel tökéletes segítségként szolgálva a vezetőnek.

Az érintés-, illetve gesztus- vagy hangvezérlés lehetőségének köszönhetően a rendszer a lehető leginkább felhasználóbarát, mechanikus kapcsolók, szabályzók és gombok nélkül. Az óriási képernyőfelületen számos funkció jeleníthető meg vonzó grafikák és animációk formájában, a nyitóképernyőt (Home Screen) pedig igény szerint fotókkal, illetve kedvenc funkcióival rendezheti be. Bizonyos megjelenítések a zoom-funkcióval nagyíthatók, ami szintén nem lehetséges a hagyományos műszerek, illetve képernyők esetében.


Az Innovision Cockpit technikáját a digitális műszeregység (Digital Cockpit), a Discover Premium infotainment-rendszer, az induktív töltőfunkciót is kínáló Business telefoncsatlakozás és két USB-aljzat alkotja. Ugyancsak része az App-Connect Car-Net alkalmazás, amellyel az okostelefon-alkalmazások a nagyméretű érintőképernyőn jeleníthetők meg. E technika mindhárom jelentős operációs rendszert – MirrorLink®, Apple CarPlay™ és Android Auto™ – támogatja, s táblagépeikről, illetve okostelefonjaikról az utasok is kezelhetik az infotainment-rendszert. A Volkswagen Media Control révén így például zenei programok is választhatók a hátsó ülésről, de a navigációs rendszer is kényelmesen kezelhető az első utasülésről. A mobileszközök töltésére és adatátvitelére elöl és hátul USB-csatlakozók állnak rendelkezésre.

Legyen még jobb!

Opcionálisan rendelhető Intelligens világítás (IQ. Light)- LED-Mátrix fényszórókkal, melyek a dinamikus fényszóró-asszisztens (Dynamic Light Assist) rendszerével nagyobb távolságon és intenzívebben világítják meg az úttestet, mégpedig a közlekedés többi résztvevőjének vakítása nélkül.

Ha még inkább szem előtt akarjuk tartani a fontos információkat (sebesség, navigációs rendszerek stb.), ott van az extra felszerelésként rendelhető Head-up kijelző is, mely számára maga a szélvédő szolgál kivetítőfelületként. Ellenfényben is tökéletesen működik és bármikor kikapcsolható a funkció.

Az ajtócsapkodás már a múlté: szűk parkolóhelyen nem mindig egyszerű kellő erővel becsukni az ajtót. A servo-zár révén erre nincs is szükség, mivel behajtás után automatikusan záródnak, illetve reteszelődnek az ajtók.

Eddig talán csak kémfilmekből lehetett ismerős az éjjellátó technika, most azonban az autónkban is rendelkezésre állhat. A Touareg éjjellátó rendszere az emberekkel és állatokkal részletes hőképet készít környezetéről, amit a műszerfalon jelenít meg.

Forrás: volkswagen.hu