Egészségesen a munkanapokon is

Hektikus, pörgős, stresszes. Gondolom, sokunk tudná így jellemezni a munkanapjait. Rendkívül elfoglaltak vagyunk: mégis hogyan férne bele az egészséges táplálkozás? Mindegy azonban, milyen az időbeosztásunk, tápanyagokra szüksége van a szervezetünknek. Sőt, ilyen felfokozott állapotban még jobban szükségünk lenne arra, hogy helyesen táplálkozzunk.

Sajnos az evés az utolsó, amit be tudunk illeszteni sűrű teendőink közé, pedig ha ezt megtennénk, talán energikusabbak maradnánk a nap végére is.

Kezdjük a reggelivel! Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan reggeli nélkül indulnak el otthonról, pedig egy pörgős nap kezdetén elengedhetetlen, hogy energiával lássuk el a szervezetünket. A legjobb választás valamilyen fehérjében gazdag étel: a tojás például kiváló opció, változatosan és gyorsan elkészíthető, és elegendő energiát biztosít a következő étkezésig.

Amennyiben annyira sietősek a reggelek, hogy nincs időnk leülni otthon, csinálhatunk belőle szendvicset, amit útközben is könnyedén elfogyaszthatunk. Ugyanakkor a nyugodt étkezés nagyon fontos, így talán megérné tíz perccel korábbra állítani az ébresztőt.

Lényeges, hogy megfelelő mennyiségű rosttal lássuk el testünket, így a zöldségeket se felejtsük ki a reggelinkből – ez majd segít, hogy ne legyünk éhesek a következő étkezésig. Tippem a reggelire: a zabkása igazi jolly joker, minden megvan benne, amire szüksége van a szervezetünknek a nap kezdetén.

Gyakran hangoztatjuk a kifogást, hogy nincs időnk 4-5 alkalommal étkezni egy nap, ám ha belegondolunk, hogy egy kis étkezés néha csak annyiból áll, hogy bekapunk egy maréknyi diót, diákcsemegét vagy megeszünk egy almát, látjuk, ez semmit nem vesz el az időnkből. Miközben egyik tárgyalásról rohanunk a másikra, már meg is ehetjük a tízórainkat.

Kiugrunk az irodából vagy megrendeljük az ételünket, esetleg otthonról hozzuk – teljesen mindegy: a lényeg, hogy egy komplex, minden szükséges tápanyagot tartalmazó ebédet együnk, és szánjunk rá 15 nyugodt percet.

A tányérunk a következőképpen nézzen ki: fele zöldséggel legyen tele – ez lehet nyers saláta, grill- vagy párolt zöldség –, negyede legyen a fehérjeforrás – hús, hal, tojás, sajt –, a másik negyed pedig valamilyen egészséges szénhidrátforrás: például barna rizs, teljes kiőrlésű tészta, hajdina, quinoa, bulgur, polenta (kukoricadara), kuszkusz, hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó).

Pont belecsörög valaki, amikor eszünk? Egy visszahívást megér az egészségünk.

Csík Orsolya dietetikus|fotó:Pixabay