Tisztulás, újrahangolás, töltődés
Manapság nagyon divatos különböző böjtöket tartani. A katolikus egyházhoz kapcsolódó nagyböjt pedig aktuális így húsvét előtt. Mindegyikben egy közös pont van: könnyítsünk a szervezetünkön, méregtelenítsünk, és ezzel is segítsük elő a tavaszi megújulásunkat.

Bármilyen furcsán is hangzik, de a böjt, bizonyos ételek megvonása vagy csökkentése ellenére töltődést is jelent, mert a fizikai böjtölés nem jár együtt a szellemivel. Sőt, erőteljes lelki feltöltődéssel tud csak igazán hatásos lenni a böjt.

Természetesen ebben a folyamatban a zeneterápia segítségünkre tud lenni: a fizikai megújulásunkban és a belső, mentális erősödésünkben egyaránt.

Böjtölésnél a fokozatosságot és az adott lelkiállapotunk figyelembevételét ajánlom. A legjobb, ha hetente tartunk egy böjti napot, és így tavasz előtt két hetet szánunk rá, amikor könnyebb ételeket, zöldségféléket, gyümölcsöket és sok teát, vizet fogyasztunk. Ehhez könnyebb, kevésbé drámai zenéket ajánlok Önöknek. A madarak, az eső, a patakfolyás hangjai reggel nagy erőt jelenthetnek a napunkhoz. Ha már kevesebb ételt viszünk be, legalább zenei energiákkal töltsük fel magunkat.

Napközben, ha fáradunk, érdemes ezeket újrahallgatni, töltődni. Estére, amikor fáradtabbak vagyunk, erdő-zenét javaslok.

Ha a fentieket betartjuk, sokkal könnyebb és tartalmasabb lesz a böjtölés. De van egy alapszabály: csak annyit és olyan mértékben böjtöljünk, ami jól esik!

Énekesmadarak zenéje:

Vizek, vízesések:

Reggel az erdőben:

Természet zenéje:

Mártony Zsuzsanna | Fotó: Pixabay