Tavaszi nagytakarítás
30 év lemaradás ide vagy oda, most már nálunk is elterjedt, hogy tavasszal egy tisztítókúra, egy nagyböjt bekúszik az életünkbe. Úgy látszik, visszatérünk ahhoz a trendhez, amit egyébként az őseink simán alkalmaztak, mindenféle internet, könyves rábeszélés és divat nélkül. Egyrészt az életvitelük, másrészt az ösztöneik által vezérelve tettek így. Az viszont nem kérdés, hogy a böjt ideje alatt sem állt meg az élet.

Miért mondom ezt? Hát csak azért, mert nagyon sok olyan kérdést kapok azoktól, akik szeretnék magukat kitisztítani tavasz folyamán, hogy ilyenkor hogyan edzenek. Ne edzenek? Máshogy mozogjanak? Mit csináljanak? Mert attól félnek, hogy nem lesz energiájuk, nem lesz erejük vagy egyáltalán kedvük folytatni az egyébként rendszeresen űzött testmozgásukat.

Nagyon fontos megértenünk azt, miszerint aminek nekiálltunk, az egy nagyon jó dolog. A tisztítás soha nem rossz, mindig üdvözlendő. Azt is elengedhetetlen tudnunk, hogy ilyenkor az edzés szinte még fontosabb, mint egyébként.

Ugyanaz a szabály igaz itt is, mint egy általános diétánál vagy szálkásításnál. Tehát ha nem edzel, ha nem emelsz súlyokat, ha nem mozogsz, akkor inkább az izomból fogsz fogyni és békén hagyja a zsírszöveteket a test. Ugyan a tisztítókúra messze nem egyenlő egy szálkásítással, sem a célját, sem az eredményét tekintve nem arról szól, hogy lepucolódjunk, hogy jobban nézzünk ki. Ettől eltekintve azonban nagyon nem mindegy, hogy a végeredmény egy vizuálisan is szebb test nemcsak belül, hanem kívül is.

Na de a látványon kívül: a rendszeres mozgásunkkal meggyorsíthatjuk a tisztulási folyamatokat, másrészt nem csak a belső szerveinkről tüntethetjük el a lerakódásokat. Ilyenkor sokkal nagyobb az öngyógyítási folyamata az ízületeknek, a kötőszöveteknek, a sejteknek, az izomzatunk is szinte megújulhat. Visszanyerheti rugalmasságát, ráadásul a jobb bélműködésnek, a jobb regenerációnak, a magasabb véroxigén szintnek köszönhetően élvezhetőbb, jobb iramú és keményebb trainingeket tudunk végigcsinálni.

Tehát a kérdésre a válaszom: úgy eddz, mint még soha. Kényszerítsd a tested, hogy tartson az elméddel. Hidd el, meg fogsz lepődni az energia láttán, amivel rendelkezel.

Németh Richárd, funkcionális tréner