Projekthíradó
Térségi fejlesztésekről, röviden.

Új raktárcsarnokkal bővült a Happ Kft. márkói logisztikai központja

A cég 27 éves történetének eddigi legnagyobb beruházása valósult meg ezzel az év elején. A márkói logisztikai központ harmadik raktárcsarnoka közel 6000 m² alapterületen fekszik, valamint minden eddiginél magasabb színvonalat képvisel: a 12 méter magas raktárnak nemcsak a padozata erősebb, de a teljes gépészet és a légtechnika is fejlettebb. A fejlesztésnek köszönhetően mostantól a Happ Kft. a méretet és a technológiát illetően is teljeskörűen képes eleget tenni partnere, a magyar tulajdonban lévő Eurofamily raktározási szempontjainak.

150 milliárd jut idén a Magyar Falu Programra

A 150 milliárd forintot három fejlesztési területre irányozza a kormány: 50 milliárd forintot fordítanak 3-4-5 számjegyű utak fejlesztésére, 25 milliárd forintot a falusi csokra, és 75 milliárd forintot a közszolgáltatások fejlesztését érintő 18 célterületre. A programban 5000 fő alatti települések vehetnek részt, akiknek pályázataikat a Miniszterelnökséghez, illetve az Államkincstárhoz kell eljuttatniuk. Az intézmények a beadási határidőt követő 2 hónapon belül döntenek, majd napok, maximum hetek telnek el a támogatott összeg elutalásáig.

Enyhíthet a munkaerőhiányon az új veszprémi munkásszálló

Összesen 80 fő befogadására alkalmas az új, Pápai út 37. szám alatt kialakított munkásszálló, melyet fele-fele arányból finanszírozott a veszprémi önkormányzat és a kormány a Nemzeti Finanszírozási Alapon keresztül, összesen 300 millió forintból. A 2018 májusában kezdődött rekonstrukció során két emeleten összesen húsz lakóegységet alakítottak ki vizesblokkokkal, vasalószobával és orvosi szobával, melyekbe februártól kezdve költözhetnek be az új lakók. A szálló elsősorban a helyben működő vállalkozások igénye volt, melytől a munkaerőhiány csökkenését remélik a városban.

Naperőművek épülnek Veszprémben

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. hét projekt keretében, országosan 110 naperőművet épít az Európai Uniós társfinanszírozásban, így az MVM Csoport lesz a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő Magyarországon. A kft. ezen belül összesen 21 darab 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó erőművet épít az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. engedélyezési területén – ebből kettő Veszprémben kap helyet. Az erőművek átlagosan 13,2 GWh termelésére lesznek képesek összesen: ez a mennyiség körülbelül 5-6 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti, ezzel az ország szén-dioxid kibocsátását közel 13 ezer tonnával csökkentve.

Bertalan Melinda | Fotó: Kovács Bálint, Pixabay