Hortobágyról a Marcal-menti Nagypiritre
Onnan pedig a sajtokkal a környék piacaira és Budapestre. Illésházy Lajos és felesége az Alföldről költözött a Veszprém és Vas megye határán húzódó faluba, hogy egy olyan kistermelői gazdaságot hozzon létre, amiben összhangba kerül állat és ember, kézművesség és gazdálkodás, hagyomány és modernitás.

Városi életük ideje alatt folyamatosan keresték azokat a termékeket, amiket kistermelők állítottak elő, és ők is meg szerették volna teremteni a saját élelmüket maguknak és azoknak, akik erre vágynak. Választásuk rokoni szálak miatt esett a 250 fős Nagypiritre, ahol egy négy éve vásárolt telken folyik a gazdálkodás. Sajtkészítéssel egy éve foglalkoznak, a szakmát Lajos még a Hortobágyon tanulta egy sajtkészítő mestertől.

Hiába a költözés, a puszta légköre megmaradt a szívükben, ez helyet kapott a névben is: Pusztán Kézműves Sajt – kifejezve a természetességet, letisztultságot és a lokalitást. Befogadó és támogató közösségre találtak Nagypiriten, és úgy érzik, itt folytatódik a jövő.

Sajtműhelyükben jelenleg tíz tehén adja tejét a szigorúan csak saját alapanyagokból készülő termékekhez. A gazdaság létrehozásánál törekedtek arra, hogy amit lehet, maguk termeljenek meg, vagy ha nem is tudják, olyan termelőktől szerezzék be, akiket le tudnak ellenőrizni.

A környezettudatosság szintén fontos szempont volt. A joghurtokat – merthogy nem csak sajtokat készítenek – visszaváltható üvegben árusítják, a sajtokat papírzacskókban.

– Amikor idekerültem, megihletett a Somló hegy, a Marcal és vidéke. Elsőként a Somló borai mellé készítettem sajtokat. Szeretek kísérletezni, feszegetni a határokat. Saját receptúrával dolgozom – mondja Lajos saját termékeiről. A kalandvágy a sajtok sokszínűségén is meglátszik, hisz a termékpalettán a parenyicák mellett füstölt, félkemény és gomolyák, valamint krém,- és érlelt sajtok is megtalálhatók. Mindez számos ízkombinációban: diós, köményes, kapros, bazsalikomos vagy épp vörösborban érlelt is akad.

És hogy hol kell őket keresni?

A balatonalmádi, káptalantóti és balatonlábdihegyi piacokon, valamint a főváros három vásárában. Mi mindenképp teszünk még egy kört náluk.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila