Ismerjük meg Veszprém megye borait!
A szőlő- és bortermelés, a borturizmus terén elért Veszprém megyei eredményeket, valamint a megye történelmi hagyományait figyelembe véve a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Önkormányzat 2011 óta rendezi meg a „Veszprém megye bora” versenyt, amelynek célja, hogy jobban megismerjük a megye négy történelmi borvidékének kínálatát. Idén a címet a Mezőssy Bormanufaktúra Rózsakő bora és a Fodorvin Családi Pincészet Carpe Diem selection Balatonakali Merlot-ja viselheti.

A borászati ágazat fellendülését jól mutatja, hogy idén már 29 borminta közül kellett kiválasztania a zsűrinek a száraz fehér és száraz vörös kategóriában a győzteseket.

Fehérbor kategóriában elsősorban olaszrizlingeket kóstolhatott a zsűri, de a minták között volt kéknyelű, chardonnay és juhfark is. A győztes bor végül egy rózsakő lett: a Mezőssy Bormanufaktúra Rózsakő bora.

Idősebb Mezőssy Zoltán 1973-ban, Balatonfüreden, a Badacsony vidéki pincegazdaság pincészetében kezdte el borászati munkásságát, melyet később Badacsonytomajon a Badacsonyi Szőlősgazdák Hegyközség szövetkezeténél folytatott. 1989-ben a családi háza mellett lévő idős szőlőültetvény folyamatos felújításába kezdett, majd 2009-ben ezen a területen – a badacsonyi kutatóintézet szakembereinek javaslatára – fél hektár Rózsakő szőlőt telepített.

A Badacsonylábdihegy hegyoldalában található területen a kedvező adottságoknak és éghajlati feltételeknek köszönhetően nagyon szép ültetvény létesült. 3 év elteltével az első termés már bizonyította, hogy a Kéknyelű és Budai Zöld keresztezéséből előállított szőlőfajta ezen az ideális területen kiváló minőséget produkál. A Kéknyelű savgerinces, tüzes jellege harmonikusan párosul a Budai Zöld sav- és íz világával. Az erjedést irányítottan, hűtve végzik, ahol a lassú erjedési folyamat alatt az illat és zamat anyagokat megőrzi a bor. Az a fogyasztó, aki a Mezőssy Bormanufaktúra Rózsakő borát megismeri, szívesen fogyassza, és a későbbiekben is visszatérő vendégük marad.

A száraz vörösbor kategóriában a Fodorvin Családi Pincészet Carpe Diem selection Balatonakali Merlot-ja nyert.

A Fodorvin Családi Pincészet egy tradicionális családi borászat a Balaton északi partján. Az ősi családi pince 1858-ban épült Aszófőn a Vörösmáli dűlőben. Fodor Gyula és felesége a családi gyökerekhez visszatérve 1990-ben alapította a pincészetet. A szülők magas szintű szakmai végzettsége és tapasztalata, valamint az időközben felnőtt két gyermek újdonságra való nyitottsága és lendületessége hozzájárul a kiváló minőséghez és a megbízhatósághoz. A Fodorvin Pincészet célja, hogy őseik hagyatékát méltóképpen továbbvigyék és a tőlük telhető legjobb módon fejlesszék.

Összesen 9 hektáron gazdálkodnak Aszófőn és a Káli-medencében. Széles fajtaválasztékkal dolgoznak, fehér-, rozé és vörösborokat is készítenek. Ez a birtoknagyság optimális egy családnak, hisz így minden munkafolyamatban részt tudnak venni személyesen, ami a minőség záloga is. Boraik többségében a könnyedség és gyümölcsösség dominál, ezek a tételek reduktív technológiával készülnek. Emellett legkiemelkedőbb, dűlőszelektált boraikat fahordóban is érlelik. A jól elvégzett szakmai munka eredménye a hazai és a nemzetközi borversenyeken elért sikerek.

Az egyedi címkével ellátott palackokat reprezentációs programokon, protokolláris rendezvényeken, külföldi utazások alkalmával használja majd fel a kormányhivatal és az önkormányzat.

Sulyok Georgina | Fotó: Domján Attila