Atlantisz nyomdokain
Atlantisz rejtélye évszázadok óta érdekli az emberiséget, az elsüllyedt várost azonban ezidáig nem sikerült megtalálni. A turizmus ugyanakkor már túllépett ezen a problémán, és megfordítva a képletet, újabban saját városokat épít fel a víz alatt.

Vagy, ha komplett városokat egyelőre nem is, de annak elemeit igen. Az elmúlt években sorra jöttek létre a különböző víz alatti létesítmények, egyszerre lenyűgözve és kicsit el is szomorítva a hírek olvasóit: íme, milyen leleményes az ember, és íme, mennyire önző, hogy lassan talpalatnyi pontja sincs a Földnek, amit ne sajátított volna ki magának.

A határ a csillagos ég, illetve ebben az esetben a tengerfenék. Aki luxusutazásra vágyik, de az óceán partján való sütkérezést, a koktélszürcsölgetést meg a pálmafás bungalót már unja, újabban Némó nyomában is elköltheti a vacsoráját, jógázhat, alhat vagy ízlése szerint akár egy borászat életébe is bepillanthat. Választék van bőven, csak a pénztárcának kell győznie az iramot.

Éjszaka a ráják alatt

Stílusosan Poseidon és Neptune néven futnak a dubai Atlantis The Palm luxusszálloda víz alatti lakosztályai, melynek szobáit csupán a padlótól a mennyezetig érő üvegfal választja el az itt élő mintegy 65 ezer tengeri állattól. A fürdőszobák szintén a szomszédos akváriumra néznek, így zuhanyzás közben bármikor bekukucskálhat egy cápa.

Zanzibár partjainál található a vízen lebegő, háromemeletes Manta Resort: legfelső szintjén a nyugágyakban napozhatunk, míg éjjel a csillagokat bámulhatjuk fényszennyeződés-mentes körülmények között. Az igazi kaland azonban a –2.-on vár: csaknem 360 fokban figyelhetjük, ahogy a spotlámpákkal megvilágított tengerben elhúznak mellettünk a manta ráják.
A floridai Key Largo sziget víz alatti szobái ugyan nem túl extrák, az idejutás viszont annál inkább: csak búvárfelszereléssel engedélyezett a beúszás, cserébe viszont pizzát is rendelhetünk, amit szintén búvár kézbesít majd.

Vacsora, majd jóga a delfinekkel

Márciusban nyílt meg Európa első víz alatti étterme Norvégiában, Lindesnesben, ahol halak társaságában élvezhetjük a fine diningot. Az 5,5 méterrel a vízszint alatt fekvő Under egyszerre 100 vendéget tud fogadni, szakácsai korábban Michelin-csillagos éttermekben dolgoztak és tengerbiológiai kutatóközpontként is működik.

A Maldív-szigeteken található Hurawalhi Island Resort víz alatti étterme egykor a világ legnagyobbja volt, tavaly óta viszont jógateremként működik. Tartsd ki a harcos pózt, és közben bámulj tengeri teknősöket, trópusi halakat, delfineket és rájákat!

Dionüszosz itala a tenger mélyéről

A Mali Soton-i öböl mélyén, egy elsüllyedt hajóroncsban, 700 napig érlelődnek a horvát Edivo borászat nedűi: a víz alatti borászatot tapasztalt búvárok vezetésével mi is felfedezhetjük, sőt kincset keresve a roncs körül elhelyezett palackos borokat magunk is felhozhatjuk.

Alkotás korallokkal

Jason deCaires Taylor szobrász hétköznapi helyzeteket ábrázol szobrain, azok megjelenési helye azonban egyáltalán nem szokványos: legtöbb műve a tenger fenekén végzi, amiket az algák és korallok formálnak tovább új otthonukként. Taylor célja ezzel felhívni a figyelmet a tengeri élővilág törékenységére. Szoborparkjai megtalálhatók például a mexikói Cancúnban és a Maldív-szigeteken.

Bertalan Melinda | Fotó: Unsplash